Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ζίγκλερ (ΟΠΑΠ): Χτυπάμε τον παράνομο τζόγο, αυξάνουμε τα κρατικά έσοδα και δημιουργούμε 5.000 θέσεις εργασίας

Ζίγκλερ (ΟΠΑΠ): Χτυπάμε τον παράνομο τζόγο, αυξάνουμε τα κρατικά έσοδα και δημιουργούμε 5.000 θέσεις εργασίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Καμίλ Ζίγκλερ, ΟΠΑΠ, Τζόγος,

Κέρδισε τις εντυπώσεις κατά την 2η συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ο πρόεδρος της ΟΠΑΠ Α.Ε., Καμίλ Ζίγκλερ, καθώς μιλώντας ελληνικά εξήγησε στους βουλευτές ότι η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών για την ρύθμιση των παιγνιομηχανημάτων προστατεύει τους παίκτες, καταπολεμά τον παράνομο τζόγο, διασφαλίζει τα δημόσια έσοδα και γενικά προστατεύει το δημόσιο συμφέρον.

Κι όπως είπε χαρακτηριστικά: «Τα ζητήματα αυτά απασχολούν ασφαλώς και εμάς, στονΟ.Π.Α.Π. Είμαστε δίπλα σε κάθε πρωτοβουλία που στηρίζει αυτούς τους στόχους και γι’ αυτό είμαστε σήμερα στην διάθεση της Επιτροπής».

Ο κ. Ζίγκλερ στην πρώτη παρέμβασή του έκανε μία αναφορά για την ανάπτυξη της νόμιμης αγοράς των VLT’s στην Ελλάδα, η οποία ξεκίνησε το 2011, όταν ο Ο.Π.Α.Π. απέκτησε, δίνοντας πλήρως το τίμημα των 652 εκατομμυρίων ευρώ, το αποκλειστικό δικαίωμα εγκατάστασης και λειτουργίας 35.000VLT’s.

Τόνισε μάλιστα: «Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕΕΠ και έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, εκτιμάται ότι λειτουργούν τουλάχιστον 65.000 μηχανήματα στην παράνομη αγορά και τα ακαθάριστα έσοδα ξεπερνούν τα 1,3 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι το ελληνικό κράτος χάνει 300-500 εκατομμύρια ευρώ το έτος, τα οποία θα μπορούσε να μαζέψει, αν ο παράνομος τζόγος αντιμετωπιζόταν και οι παίκτες μεταφέρονταν στην νόμιμη αγορά.Αξίζει να σημειωθεί ότι για κάθε 100 ευρώ που εισπράττει το νόμιμο δίκτυο VLT του ΟΠΑΠ, τα 52 ευρώ έμμεσα πηγαίνουν στα κρατικά ταμεία».

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΟΠΑΠ Α.Ε. αναφέρθηκε αναλυτικά στα κέρδη του ελληνικού δημοσίου αλλά και στις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν: «Η νομοθετική παρέμβαση θα φέρει σημαντικά οφέλη στην ελληνική οικονομία και στην κοινωνία.Με βάση τις άρχουσες παραμέτρους, όταν το έργο αναπτυχθεί πλήρως, τότε μπορεί να φέρει έσοδα άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ σε βάθος τεσσάρων ετών.

Το ποσό αυτό θα προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα συνεισφορά του ΟΠΑΠ στην ελληνική δημοκρατία, που φτάνει περίπου σε 780 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Ανάσα στην αγορά ακινήτων

Την ίδια ώρα, το έργο δίνει ανάσα στην αγορά ακινήτων, καθώς καταστήματα μισθώνονται και κατασκευάζονται σε όλη την Ελλάδα, ωστόσο αυτό το όφελος σχετίζεται με την απασχόληση και την πλήρη υλοποίηση του έργου.Ο ΟΠΑΠ θα δημιουργήσει άμεσα τουλάχιστον 5.000 θέσεις εργασίας (πλήρους απασχόλησης)και θα στηρίξει έμμεσα πολλές ακόμα. Μέχρι σήμερα το έργο έχει δημιουργήσει πάνω από 1.000 νέες θέσεις εργασίας».

Εν συνεχεία ο κ. Ζίγκλερ περίμενε για να απαντήσει στις ερωτήσεις των βουλευτών όλων των κομμάτων, αναφέροντας ορισμένα πολύ σημαντικά στοιχεία. Όπως για παράδειγμα για την ζημία του Δημοσίου από την στιγμή που δεν έχει μπει τάξη στα παιγνιομηχανήματα.

 

Κι όπως είπε:«Η ζημία από την παράνομη αγορά των VLT’sείναι πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Εάν σε αυτό συνυπολογίσουμε τους συμπολίτες μας που πηγαίνουν στα Σκόπια για να παίξουν, τότε υπάρχει μια επιπλέον απώλεια 30 με 50 εκατομμυρίων ευρώ».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το σχέδιο της ΟΠΑΠ Α.Ε. είπε: «Από το σύνολο των 25.000 μηχανημάτων, υπολογίζουμε ότι 10.500 με 11.500 μηχανήματα θα μπουν σε πρακτορεία ΟΠΑΠ. Οι προσδοκίες μας, σύμφωνα και με τα σχέδιά μας, είναι ότι περίπου τα μισά πρακτορεία ΟΠΑΠ θα έχουν μέχρι 3 μηχανήματα VLT’s. Υπολογίζουμε ότι μηχανήματα VLT’s θα μπουν σε 2.700 με 3.000 πρακτορεία».

Όμως ο κ. Ζίγκλερ έθεσε κι ένα άλλο σημαντικό ζήτημα, που αφορά τον παράνομο τζόγο και την συνεργασία με τις αρχές: «Τους τελευταίους τέσσερις μήνες λάβαμε 468 –είτε ανώνυμες ή επώνυμες– επιστολές, οι περισσότερες ήταν επώνυμες, που μας ενημέρωναν για την ύπαρξη παράνομων χώρων.

Ελέγξαμε σχεδόν όλες αυτές τις καταγγελίες και είδαμε ότι περίπου οι 300 από αυτές ήταν αληθείς και προωθήσαμε παραπάνω από 227 στην αστυνομία. Αυτό που συμβαίνει αυτήν την στιγμή είναι ότι κοντά στα gaminghalls του ΟΠΑΠ, στα 50 μέτρα από αυτά, πηγαίνουν και ανοίγουν παράνομοι χώροι.

Οι ιδιοκτήτες αυτών των παράνομων χώρων πηγαίνουν στο gaminghall του ΟΠΑΠ, που είναι δίπλα τους, για να ελκύσουν πελάτες. Τους λένε να μην παίξουν με τον ΟΠΑΠ και να πάνε να παίξουν μαζί τους, ότι μπορούν να τους προσφέρουν αλκοόλ, να τους δώσουν μπόνους και ότι δεν χρειάζεται να δώσουν τα στοιχεία της ταυτότητάς τους.

Μέσα στην προθεσμία που δίνεται θα μπορέσουμε να τοποθετήσουμε και να εγκαταστήσουμε τα 25.000 μηχανήματα σε πρακτορεία και σε gaminghall του ΟΠΑΠ».

Ο πρόεδρος της ΟΠΑΠ Α.Ε. φυσικά δεν έχασε την ευκαιρία να «καρφώσει» τον πρώην επικεφαλής της ΕΕΕΠ Αντώνη Στεργιώτη, που ήταν παρών στην αίθουσα: «Ο κ. Νικολόπουλος μας ρώτησε αν είναι η πρώτη φορά που ζητήσαμε την μείωση του συνολικού αριθμού των μηχανημάτων ή αν υπήρξαν προηγούμενες συζητήσεις επ’ αυτού του θέματος.Η απάντησή μου είναι “όχι”, γιατί ήμασταν ήδη έτοιμοι λίγο πριν κάνει ο κ. Στεργιώτης τις αλλαγές στον κανονισμό να ξεκινήσουμε αυτό το έργο. Θέλαμε να ξεκινήσουμε άμεσα. Ήδη από τον Ιούνιο του 2015 μας είχαν παραδοθεί περίπου 11.000 μηχανήματα. Επομένως, ήμασταν έτοιμοι».

Σχετικά άρθρα