Μπορεί η εξεύρεση λύσης στην υπόθεση του Μαρινόπουλου να έφερε έναν αέρα αισιοδοξία στην αγορά, καθώς αποφεύχθησαν τα χειρότερα, ωστόσο το κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν οι περίπου 2.500 προμηθευτές της χειμαζόμενης αλυσίδας είναι ιδιαίτερα βαρύ.
Όπως αναφέρει το imerisia.gr, με δεδομένο ότι το σχέδιο σωτηρίας προβλέπει «κούρεμα» μεταξύ 40% και 50% για οφειλές που ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ, η ζημιά για περίπου 1.500 προμηθευτές από τους 2.500 υπολογίζεται ότι μπορει να φθάσει στο μισό δισ. ευρώ (500 εκατ. ευρώ), αφού οι συνολικές οφειλές του Μαρινόπουλου ανέρχονταν μεταξύ 800 εκατ. και 1 δισ. ευρώ (με εξαίρεση το Δημόσιο και τα τραπεζικά δάνεια). Πληροφορίες αναφέρουν ότι περίπου 1.000 προμηθευτές δεν θα υποστούν κάποιο «κούρεμα» αφού οι οφειλές τους δεν υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ.
Μόνο για τις 14 εισηγμένες με συνολικές απαιτήσεις που υπερβαίνουν τα 80 εκατ. ευρώ (βλ. πίνακα), ο «λογαριασμός» υπολογίζεται στο ποσό των 40 εκατ. ευρώ (!).
Παρότι το πλήγμα στα οικονομικά των περισσότερων και ειδικά εκείνων που δεν έλαβαν τις προφυλάξεις τους θα είναι σημαντικό, τη στιγμή μάλιστα που η κατανάλωση εξακολουθεί να υποχωρεί και οι φόροι αυξάνονται, οι περισσότεροι προμηθευτές φαίνεται να έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα της απώλειας χρημάτων, και αντιμετωπίζουν την κατάσταση με τη λογική του «μη χείρον βέλτιστον», αφού έστω και έτσι θα λάβουν κάποιο μέρος των απαιτήσεών τους.
Επιπλέον, όπως λένε αποτρέπεται ένα καταστροφικό ντόμινο πτωχεύσεων στον κλάδο των τροφίμων και ποτών που θα δημιουργούσε η κατάρρευση της μεγαλύτερης βάση δικτύου αλυσίδας σούπερ μάρκετ της χώρας, το οποίο θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες στο στο σύνολο της οικονομίας. «Μην ξεχνάτε πως ο Μαρινόπουλος αντιπροσωπεύει το 1% του ΑΕΠ ενώ αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας με περίπου 11.000 εργαζόμενους», υπογραμμίζουν με νόημα.
«Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα»
Σε κάθε περίπτωση, το εγχείρημα διάσωσης του Μαρινόπουλου δεν θα εύκολη υπόθεση. Μπορεί να πέτυχε μια καλή συμφωνία για τη διάσωση του Μαρινόπουλου, ωστόσο τα πραγματικά δύσκολα για τον Σκλαβενίτη αρχίζουν τώρα.
Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, το «πράσινο φως» που άναψαν οι τέσσερις πιστώτριες τράπεζες στο σχέδιο εξυγίανσης είναι μόνο η αρχή στην μαραθώνια προσπάθεια που έχει μπροστά της η οικογένεια Σκλαβενίτη, εκφράζοντας παράλληλα τις επιφυλάξεις τους για το υψηλό ρίσκο που ανέλαβε να φέρει σε πέρας.
«Δύσκολα το καράβι αυτό θα αποφύγει την καταστροφή, αφού κάθε μέρα που περνάει χάνει πελάτες και μερίδια από τον ανταγωνισμό», σημειώνουν με έμαση, προσθέτοντας πως οι προκλήσεις για να επανέλθει η πολύπαθη αλυσίδα σε τροχιά ανάκαμψης είναι πολλές και δύσκολες.
Η πρώτη πρόκληση, η οποία φαντάζει και η πιο εύκολη είναι η αποκατάσταση της ομαλής τροφοδοσίας των καταστημάτων με νέα προϊόντα, ώστε να μπει τέλος στην θλιβερή εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα τα ράφια τους.
Με δεδομένες τις παραδοσιακά καλές σχέσεις που έχει ο Σκλαβενίτης με τους προμηθευτές, ως ένας αξιόπιστος συνεργάτης που πληρώνει στην ώρα του αλλά και την ενδιάμεση χρηματοδότηση ύψους 80 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε στο πλαίσιο της συμφωνίας με τις τράπεζες εκτιμάται πως αργά η γρήγορα, οι ελλείψεις θα αρχίσουν να περιορίζονται.
Ήδη, αρκετοί προμηθευτές εμφανίζονται ήδη πρόθυμοι να στηρίξουν το εγχείρημα, και να συμβάλλουν στην επιτυχία διάσωσης του Μαρινόπουλου, παρά το γενναίο «κούρεμα»που θα υποστούν οι περισσότεροι στις απαιτήσεις τους.
Η δεύτερη πρόκληση, από την οποία θα κριθεί και η συνολική επιτυχία του εγχειρήματος διάσωσης αφορά στην ανάκτηση της πελατείας που στράφηκε σε ανταγωνιστικά δίκτυα λόγω των σοβαρών ελλείψεων στα ράφια των καταστημάτων του Μαρινόπουλου.
Οι ανταγωνιστές πάντως άρχισαν ήδη να «δείχνουν τα δόντια τους», σχεδιάζοντας μπαράζ προσφορών από το φθινόπωρο, προκειμένου να περιορίσουν τη δυναμική του νέου σχήματος και να κρατήσουν τους πελάτες που κέρδισαν πιστούς στο δίκτυό τους.
Η τρίτη πρόκληση αφορά την ικανότητα του Σκλαβενίτη να διαχειριστεί το δίκτυο των 532 καταστημάτων του Μαρινόπουλου, το οποίο είναι πολύ μεγαλύτερο από το δικό του (περίπου 150 σημεία και αυτά κυρίως στην Αττική). Είναι μια ανάπτυξη υπερβολικά μεγάλη και σε πολύ σύντομο διάστημα που υπερβαίνει τις δυνατότητες του, επισημαίνουν άνθρωποι της αγοράς.
Αντίστροφη μέτρηση
Από την άλλη πλευρά, πάντως, υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν πως η εμπειρία χρόνων και κυρίως το καλό όνομα που έχει χτίσει όλα αυτα τα χρόνια η οικογένεια Σκλαβενίτη με τους προμηθευτές αποτελεί εχέγγυο για την επιτυχία.
Μάλιστα, φέρουν ως παράδειγμα τον όμιλο METRO της οικογένειας Παντελιάδη, η οποία ανέλαβε παρόμοιο ρίσκο με την εξαγορά του Βερόπουλου (μεγαλύτερο δίκτυο από την ίδια, απαξιωμένη εικόνα και τεράστια χρέη) και μέχρι στιγμής κερδίσει το στοίχημα (όπως έγραφε χθες η Ημερησία, οι πωλήσεις των καταστημάτων του πρώην Βερόπουλου που εντάχθηκαν στο δίκτυο των My Market «τρέχουν» ήδη με ρυθμούς της τάξης του 48%).
Στο μεταξύ, μετά την έγκριση του σχεδίου σωτηρίας από τις τέσσερις πιστώτριες τράπεζες την προηγούμενη εβδομάδα, έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να έχει υπογραφεί το συμφωνητική χρηματοδότησης τράεπζες και να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις.
Στη συνέχεια, θα ενημερωθούν το Δημόσιο, οι εκμισθωτές των καταστημάτων, οι εργαζόμενοι και κυρίως οι προμηθευτές για να εκφράσου τη γνώμη τους. Να σημειωθεί πως απαραίτητη προϋπόθεση για την λήψη έγκρισης από το δικαστήριο είναι να εξασφαλισθεί η σύμφωνη γνώμη τουλάχιστον του 60% των πιστωτών επί του σχεδίου εξυγίανσης.
Πηγές με γνώση της υπόθεσης θεωρούν πως εύκολα ή δυσκολα το ποσοστό αυτό θα εξασφαλισθεί, αφού όπως λένε αρκετοί πιστωτές έχουν ήδη εκφραστεί θετικά για τη διάσωση της αλυσίδας.
Το σχέδιο διάσωσης
Δάνειο μαμούθ ύψους 360 εκατ. ευρώ, «κούρεμα» στις οφειλές προς τους προμηθευτές της τάξης του 40% με 50% αλλά και πρόσθετη χρηματοδότηση από τον νέο επενδυτη προβλέπει μεταξύ άλλων το ιστορικό σχέδιο διάσωσης του Μαρινόπουλου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο που θα παρουσιασθεί στο δικαστήριο το φθινόπωρο, οπότε και θα συζητηθεί η κύρια αίτηση ένταξης στις ευνοικές διατάξεις του πτωχευτικού κώδικα προβλέπει ότι το σύνολο, σχεδόν, της Μαρινόπουλος θα περάσει σε μια νέα εταιρεία, με νέο ΑΦΜ, η οποία θα ελέγχεται μετοχικά κατά 100% από τη «Σκλαβενίτης».
Στη νέα εταιρεία, μεταφέρονται αυτούσιες οι υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές, μαζί με το δίκτυο καταστημάτων, το προσωπικό και τα περισσότερα από τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού της Μαρινόπουλος. Παράλληλα, οι τράπεζες θα δανειοδοτήσουν τη νέα εταιρεία με 360 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο μόλις 1,5%, διατηρώντας ωστόσο το δικαίωμα να το κεφαλαιοποιήσουν, αποκτώντας το 25% του μετοχικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας.
Επιπλέον, οι οφειλές προς τους προμηθευτές άνω των 100.000 ευρώ θα υποστούν «κούρεμα» 40% με 50%, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα εξοφληθεί άμεσα και σε μετρητά. Από την πλευρά του, ο Σκλαβενίτης δεσμεύεται να χρηματοδοτήσει την εταιρεία άμεσα με 70 εκατ. ευρώ και άλλα 55 εκατ. ευρώ στον δεύτερο χρόνο λειτουργίας της. Αμεσα ένα μέρος από τα παραπάνω ποσά θα κατευθυνθεί για την εξόφληση των εργαζομένων και των ιδιοκτητών των καταστημάτων του δικτύου.
ΠΗΓΗ: imerisia.gr