Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αποχωρεί η ΦΑΓΕ από την αγορά γάλακτος

Αποχωρεί η ΦΑΓΕ από την αγορά γάλακτος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γάλα, Μαγνησία,

Νέα βόμβα έσκασε στην ελληνική αγορά, που ακόμη προσπαθεί να συνέλθει από το λουκέτο της ΙΜΑΣ (Continental) στη Μαγνησία. Οι αλλαγές στη νομοθεσία του γάλακτος έφεραν την πλήρη αποχώρηση από την συγκεκριμένη αγορά της ΦΑΓΕ. Μια από τις σπουδαιότερες γαλακτοβιομηχανίες έχει ήδη βάλει πωλητήριο στο εργοστάσιο που είχε η εταιρεία στο Αμύνταιο.

Πλέον ο «γίγαντας» ΦΑΓΕ αναμένεται να επικεντρωθεί στην αγορά του γιαουρτιού που κάνει ούτως ή άλλως θραύση και στο εξωτερικό με νέες επενδύσεις προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες, κυρίως για τις αγορές του εξωτερικού, όπου και πέρυσι είχε μία καλή χρονιά.

Το εργοστάσιο στο Αμύνταιο είχε «χτιστεί» μόλις πριν από μια δεκαετία, το 2005, με σκοπό την παραγωγή φρέσκου γάλακτος, η οποία στην πορεία εγκαταλείφθηκε και η εταιρεία στράφηκε στην παραγωγή γάλακτος μακράς διαρκείας από τις ίδιες εγκαταστάσεις.

Το ερώτημα πλέον είναι αν θα υπάρξει ενδιαφερόμενος στην πορεία προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί το εργοστάσιο και να διασωθούν οι εναπομείνασες θέσεις εργασίας που έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Οι πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι η εταιρεία έχει ξεκινήσει ήδη διαπραγματεύσεις με διάφορες εταιρείες, προκειμένου να πωλήσει τη μονάδα, το ακίνητο και τον εξοπλισμό, ενώ έχει αναθέσει σε εξωτερικό σύμβουλο την αποτίμηση της αξίας του εργοστασίου. Παράγοντες της αγοράς πάντως δηλώνουν ότι δύσκολα θα βρεθεί αγοραστής αφού η αγορά γάλακτος βρίσκεται σε διαρκή φθίνουσα πορεία, με τους πρώτους μήνες του 2016 να καταγράφεται 10%.

Σημειώνεται ότι η ΦΑΓΕ εντός Ελλάδος διαθέτει δύο ακόμη εργοστάσια, ένα στη Μεταμόρφωση Αττικής, όπου παράγεται γιαούρτι, και ένα στα Τρίκαλα, όπου παράγονται τυροκομικά προϊόντα.

Για το σύνολο της χρήσης 2015, ο όμιλος της ΦΑΓΕ ανακοίνωσε πωλήσεις 648,2 εκατ. δολαρίων εκ των οποίων από τις διεθνείς αγορές προήλθε το 82,4%, και καθαρά κέρδη 14,7 εκατ. δολαρίων. Στην Ελλάδα ο όγκος πωλήσεων υποχώρησε κατά 11,1% σε αντίθεση με την αγορά των ΗΠΑ όπου αυξήθηκε 2,8%, το Ηνωμένο Βασίλειο όπου η αύξηση ήταν 32% και την Ιταλία που ξεπέρασε το 40%.

Σχετικά άρθρα