Η ταυτόχρονη προβολή σε εκατοντάδες κινηματογραφικές αίθουσες ανά τον κόσμο της ταινίας «Σμύρνη μου αγαπημένη» σε σενάριο της Μιμής Ντενίση και του Αμερικανού δραματουργού Μάρτιν Σέρμαν έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων, που πέραν της κριτικής όσον αφορά τα γυρίσματα, επικεντρώνονται και στα ιστορικά γεγονότα που εκτυλίσσονται στα 141 λεπτά του έργου, και ιδίως στις βαρβαρότητες που διέπραξαν οι Τούρκοι εις βάρος του ελληνισμού της Μικράς Ασίας.
«Το έργο κορυφώνεται σε μια συγκλονιστικά ωμή απεικόνιση της σφαγής του 1922 και της εθνοκάθαρσης του ελληνικού και αρμενικού πληθυσμού από τους ατάκτους του Κεμάλ Ατατούρκ μετά την είσοδό τους στην πόλη» αναφέρει χαρακτηριστικά σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Guardian, εμπλουτίζοντας το κείμενο με αρχειακό υλικό που αποτυπώνει την καταστροφή της Σμύρνης.
Στο εκτενές κείμενο γίνεται αναφορά όλων των σημαντικών στιγμών που διαδραματίστηκαν εκείνη την εποχή, κάτι βέβαια που δεν αρέσει καθόλου στους Τούρκους οι οποίοι χαρακτηρίζουν την ταινία… «προπαγάνδα του εισβολέα».
Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, η Ελλάδα «στα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Σμύρνης προπαγανδίζει τα ιστορικά γεγονότα κατά της Τουρκίας».
Ο τίτλος του κειμένου μάλιστα είναι: «Παγκόσμιο φιλμ του εισβολέα – Ελληνική προπαγάνδα σε 100 κινηματογράφους των Ηνωμένων Πολιτειών».
Να σημειωθεί ότι η ταινία αρχίζει παράλληλα να προβάλλεται αυτό τον καιρό εκτός από τις ΗΠΑ και στη Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία.
Ήδη η προβολή του έργου στις αμερικανικές κινηματογραφικές οθόνες εγκαινιάστηκε με μια ειδική προβολή προχθές στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, παρουσία της πρωταγωνίστριας και σεναριογράφου Μιμής Ντενίση.
Μιλώντας για την ταινία, ο δύο φορές υποψήφιος για Όσκαρ σκηνοθέτης Ατόμ Εγκογιάν ανέφερε ότι η «Σμύρνη» είναι «μια επείγουσα και πολυεπίπεδη εξέταση μιας ανείπωτης θηριωδία. Λέγεται με μεγάλο πάθος και γεμάτη οργή».
Η ιστορική δραματική ταινία έχει σκηνοθετηθεί από τον Γρηγόρη Καραντινάκη και είναι βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο της Μιμής Ντενίση, που αφορά στην καταστροφή της Σμύρνης το 1922, όπου ακολουθεί την πορεία μιας Ελληνίδας της υψηλής κοινωνίας της πόλης, στις αρχές του 20ού αιώνα.
Στην ταινία πρωταγωνιστούν εκτός από την κ. Ντενίση οι Λεωνίδας Κακούρης, Μπουράκ Χακί, Κρατερός Κατσούλης, Κατερίνα Γερονικολού, Γιάννης Βογιατζής, Ταμίλα Κουλίεβα, Αναστασία Παντούση, Χρήστος Στέργιογλου κ.α.
Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε Λέσβο, Χίο, Αθήνα, Πειραιά και Φάληρο.
Ο προϋπολογισμός της ταινίας ξεπέρασε τα 4 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που την κατατάσσει ως την ακριβότερη παραγωγή του ελληνικού κινηματογράφου.