Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στο στόχαστρο Ερντογάν και ισλαμιστών η τραγουδίστρια Σεζέν Ακσού για προβολή του Αδάμ και της Εύας

Στο στόχαστρο Ερντογάν και ισλαμιστών η τραγουδίστρια Σεζέν Ακσού για προβολή του Αδάμ και της Εύας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης της Τουρκίας (RTÜK) έκανε έκκληση σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς σε όλη την Τουρκία να μη μεταδίδουν ένα τραγούδι της Τουρκάλας τραγουδίστριας Σεζέν Ακσού (Sezen Aksu) με τίτλο «Είναι υπέροχο να ζεις». Το τραγούδι, που αποκαλεί τον Αδάμ και την Εύα «ανίδεους», κατηγορείται ότι αντιβαίνει στις «ηθικές αξίες».

«Γεια, πες γεια σε αυτούς τους αδαείς Εύα και Αδάμ», λέει ένας στίχος στο τραγούδι.

Ο αντιπρόεδρος του RTÜK, Ιμπραήμ Ουσλού (İbrahim Uslu), προειδοποίησε όλους τους σταθμούς που μεταδίδουν μουσική να μην παίζουν το τραγούδι, ανέφερε η εφημερίδα Birgün.

Φέρεται να είπε στους υπεύθυνους των σταθμών ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν βαριές κυρώσεις και πρόστιμα εάν παίξουν το τραγούδι.

Ο Ουσλού φέρεται να είπε στους υπεύθυνους των τουρκικών σταθμών ότι αυτό ισχύει για όλα τα τραγούδια που «προσβάλλουν τις ηθικές αξίες».

Το συγκεκριμένο άρθρο του τουρκικού ποινικού κώδικα έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως από την τουρκική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του ισλαμιστικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) για την καταστολή των ταινιών, της τηλεόρασης και της μουσικής εκείνης που σύμφωνα με το καθεστώς έρχεται σε αντίθεση με τις ισλαμικές Αρχές.

Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί ευρέως για να φιμώσει τη διαφωνία.

Ο Ουσλού χαρακτήρισε τις επικοινωνίες του με τους υπεύθυνους των σταθμών ως «προειδοποιήσεις» για να αποτρέψει «ζημία» τους.

«Ποτέ δεν δώσαμε εντολή “μην εκπέμπετε τη Σεζέν Ακσού”, ούτως ή άλλως, δεν έχουμε αυτή τη νομική εξουσία», είπε.

«Το τραγούδι εξετάστηκε και προειδοποιήσαμε [τους σταθμούς] ώστε να μην γίνουν θύματα».

Ο Ερντογάν στοχοποιεί επίσης την Ακσού για το τραγούδι της

Στο στόχαστρο έβαλε την τραγουδίστρια και ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς να αναφέρει ευθέως το όνομά της.

«Κανείς δεν μπορεί να δυσφημήσει τον Προφήτη μας Αδάμ.

»Είναι καθήκον μας να κόψουμε αυτές τις γλώσσες.

»Η γλώσσα κανενός δεν μπορεί να πει αυτά τα λόγια στη μητέρα μας Εύα», είπε ο Ερντογάν μετά την προσευχή της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη στις 21 Ιανουαρίου.

Η Ακσού έγινε στόχος ισλαμιστικών ομάδων και φιλοκυβερνητικών οργανώσεων την περασμένη εβδομάδα για το εν λόγω τραγούδι που κυκλοφόρησε το 2017. Οι ισλαμιστές λένε ότι είναι «ανήθικο».

Μέλη της αντιπολίτευσης, όπως ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, καθώς και αρκετοί καλλιτέχνες, υποστήριξαν την Ακσού.

Σχετικά άρθρα