Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πρώτη φορά το Ισραήλ στην Eurovision με Εβραία της Αιθιοπίας

Πρώτη φορά το Ισραήλ στην Eurovision με Εβραία της Αιθιοπίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Για πρώτη φορά θα εκπροσωπήσει το Ισραήλ στη φετινή Eurovision μια μαύρη Ισραηλινή, η Εντέν Αλένε (Eden Alene), με καταγωγή από την Αιθιοπία.

Η Εντέν, όπως την αποκαλούν στο Ισραήλ, γεννήθηκε στις 7 Μαΐου 2000 στην Ιερουσαλήμ από γονείς Εβραίους Αιθίοπες που μετανάστευσαν στο Ισραήλ από την Αιθιοπία.

Οι γονείς της χώρισαν όταν ήταν δύο ετών και από τότε δεν έχει καμία επαφή με τον πατέρα της.

Η Εντέν ξεκίνησε τη στρατιωτική της θητεία το 2018 υπηρετώντας σε στρατιωτική μπάντα.

Το 2017 συμμετείχε στο ριάλιτι «The X Factor» της ισραηλινής τηλεόρασης και το 2019 στο «Rising Star». Έχει κυκλοφορήσει δύο CD.

Στο Ισραήλ ζούνε σήμερα 130.000 Εβραίοι της Αιθιοπίας, οι οποίοι είναι μαύροι όπως όλοι οι Αιθίοπες.

Στην Αιθιοπία υπολογίζεται ότι δεν πρέπει να έχουν παραμείνει περισσότεροι από 4.000.

Οι Εβραίοι της Αιθιοπίας ανήκουν σε μια κοινότητα που ονομάζεται «Σπίτι του Ισραήλ», η προέλευσή τους όμως παραμένει ένα μυστήριο.

Πολλοί πιστεύουν ότι προέρχονται από μία από τις λεγόμενες δέκα φυλές των αρχαίων βασιλείων του Ισραήλ ή από Ισραηλίτες που συνόδευαν το γιο της βασίλισσας Σαβά και του βασιλιά Σολομώντα στην Αιθιοπία, γύρω στο 950 π.Χ.

Άλλοι πιστεύουν ότι έφυγαν από εκεί μετά την καταστροφή του πρώτου εβραϊκού ναού το 586 π.Χ.

Οι Αιθίοπες Εβραίοι ακολουθούσαν την Τορά, (την Πεντάτευχο, τα πρώτα πέντε βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης) ασκούσαν μια βιβλική εκδοχή του Ιουδαϊσμού και προσεύχονταν σε συναγωγές.

Καθώς όμως ήταν απομονωμένοι από τους υπόλοιπους Εβραίους για χιλιετίες, πίστευαν ότι ήταν και οι τελευταίοι Εβραίοι στον κόσμο.

Η αυθεντικότητα της προέλευσής τους επιβεβαιώθηκε από τους αρχηγούς ραβίνους του Ισραήλ στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Σχετικά άρθρα