Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ντεπαρντιέ: Aνόητη και πολιτικό “ζώο” η Λεπέν αλλά την προτιμώ από τον Μακρόν

Ντεπαρντιέ: Aνόητη και πολιτικό “ζώο” η Λεπέν αλλά την προτιμώ από τον Μακρόν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Αν και μέχρι πρότινος τηρούσε αποστάσεις ασφαλείας από την πολιτική, τώρα ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ, ο πιο διάσημος γάλλος ηθοποιός ίσως μετά τον Ζαν Γκαμπέν, αποφάσισε να δώσει μία συνέντευξη-ποταμό στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

Στη συνέντευξη αυτή ως συνήθως δεν μασάει τα λόγια του, μιλάει για όλους και για όλα, στηλιτεύει, εξυμνεί, εξομολογείται πολύ προσωπικές του στιγμές και πάνω από όλα, αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι εκτός από εξαιρετικός ηθοποιός, πληθωρικών διαστάσεων, είναι πρωτίστως ένας ελεύθερος άνθρωπος που δεν φοβάται να πει τη γνώμη του, όσο και εάν αυτή πονάει τόσο τον ίδιο, όσο και αυτούς στους οποίους αναφέρεται.

«Ο Φιγιόν κατέστρεψε το εργο του Σαρκοζί»

Στην συνέντευξη που παραχώρησε στον απεσταλμένο της εφημερίδας στο Παρίσι, ο Ντεπαρντιέ δηλώνει ότι δεν τον ενδιαφέρει η πολιτική, ενώ στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι είχε στηρίξει στο παρελθόν τον Σαρκοζί, απάντησε ότι δεν τον ψήφισε ποτέ, απλά έτυχε να τον συναντήσει σε μία συγκέντρωση, ανέβηκε στην εξέδρα και αυτοσχεδίασε με δύο κουβέντες.

Παραδέχθηκε ότι ο Σαρκοζί έκανε κάποια σωστά πράγματα για τη Γαλλία και παράλληλα κατηγόρησε τον Φιγιόν και το επιτελείο του ότι κατέστρεψαν το έργο του Σαρκοζί. «Οι Ρεπουμπλικανοί είναι διασπασμένοι, ωστόσο εξακολουθώ να εκτιμώ τον Σαρκοζί», είπε.

Λεπέν ή Μακρόν;

Στην ερώτηση ποιόν θα ψηφίσειΛεπέν ή Μακρόν; ο γάλλος ηθοποιός είπε ότι μία φορά ψήφισε στη ζωή του, το 1981 τον Μιτεράν τον οποίο χαρακτήρισε εξαιρετικό πολιτικό. «Ο Μιτεράν ήταν αυτό που θα ήθελε να είναι ο Ολάντ: ένας μαθητής του Μακιαβέλι», είπε. Χαρακτήρισε μάλιστα τον Ολάντ μία «καρικατούρα του Μακιαβέλι με ζαρτιέρες. Ένα τίποτα».

Για την Λεπέν είπε ότι δεν αποτελεί απειλή, την χαρακτήρισε όμως ανόητη, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να σταματήσει το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης με τον άκρατο εθνικισμό.

Εξέφρασε όμως την προτίμησή του στην Λεπέν την οποία χαρακτηρίζει «πολιτικό ζώο» σε σχέση με τον Μακρόν για τον οποίο είπε ότι «δεν ξέρει τι του γίνεται». Πρόσθεσε ότι δεν τον καταλαβαίνει, δεν τον αγγίζουν αυτά που λέει, σε αυτόν βλέπει μόνο την επιφάνεια.

Δεν πιστεύω στην πολιτική»

Ο γάλλος ηθοποιός είπε ότι δεν πιστεύει στην πολιτική, αλλά στον άνθρωπο.Είπε ότι ο ίδιος μεγάλωσε εν μέσω εγκληματιών συνεχίζει όμως, όπως ανέφερε, να πιστεύει στη λύτρωση.
«Σήμερα, η Γαλλία είναι μία φοβισμένη χώρα, μουγγή και κουφή, όπως η Γαλλία του 1941 που παραδόθηκε στον Χίτλερ. Βλέπει τον κόσμο μέσω κλειστών παραθυρόφυλλων», επισήμανε.

«Θαυμάσια ουτοπία η Ευρώπη»

Στην ερώτηση εάν πιστεύει στην Ευρώπη, ο Ντεπαρντιέ είπε ότι η Ευρώπη είναι μία θαυμάσια ουτοπία η οποία αύριο θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα. Εξέφρασε την άποψη ότι χρειαζόμαστε έναν πρόεδρο της Ευρώπης εκλεγμένο από τον λαό.

Στην ερώτηση εάν οι Γάλλοι τον συγχώρεσαν που πήρε τη ρωσική υπηκοότητα, απάντησε ότι δεν το γνωρίζει, αν και αυτός πλήρωσε, όπως είπε, 150 εκατ.ευρώ σε φόρους.

«Οι Γάλλοι οφείλουν να συγχωρήσουν τους εαυτούς τους γιατί έχουν χάσει πλέον την αίσθηση της περιπέτειας, της ελευθερίας».

Κληθείς να σχολιάσει τις αρχές της γαλλικής επανάστασης: ελευθερία, ισότητα, αδελφοσύνη, ο Ντεπαρντιέ εκτιμά ότι δεν υπάρχει πια ελευθερία, η ισότητα είναι πλέον ένα όνειρο και η αδελφοσύνη παραμένει σε περιορισμένο βαθμό.
Ο ίδιος είπε ότι δεν πιστεύει πια στην επανάσταση γιατί είναι «στρωμένη με πτώματα».

Χαρακτήρισε τραγωδία την εκτέλεση του βασιλιά Λουδοβίκου και εγκληματίες τους Ροβεσπιέρο και Σεν Ζιστ.«Εμείς οι Γάλλοι θα πρέπει πλέον να είμαστε λιγότερο αλαζόνες, έχουμε διαπράξει εγκλήματα ακόμα και στην Αλγερία», είπε. Όταν ο δημοσιογράφος τού υπενθύμισε ότι «για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» έκανε λόγο και ο Μακρόν, χαριτολογώντας ο γάλλος ηθοποιός τού είπε να μην προσπαθεί να τον κάνει να μιλήσει καλά για τον Μακρόν.

Για το θέμα των προσφύγων είπε ότι «μπορούμε να μάθουμε πολλά από αυτούς», ενώ αναφερόμενος στον πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ Στρος Καν εξέφρασε την άποψη ότι θα γινόταν ένας καλός πρόεδρος, τον σταμάτησε όμως, όπως είπε, ο πουριτανισμός των Αμερικανών.

Σχετικά άρθρα