Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ – ΕΡΕΥΝΑ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Διαχείριση Ελληνοτουρκικών Κρίσεων»

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κώστας Μπαλωμένος, Υβριδικός Πόλεμος,

Το βιβλίο του Δρ. Κωνσταντίνου Μπαλωμένου με τίτλο «ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ – ΕΡΕΥΝΑ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: “Διαχείριση Ελληνοτουρκικών Κρίσεων”» εστιάζει στη μελέτη των Ελληνοτουρκικών σχέσεων και ειδικότερα στο πως η ελληνική κοινή γνώμη αντιλαμβάνεται αυτές τις σχέσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη, ότι:

Η Τουρκία ασκεί ένα διαρκή υβριδικό πόλεμο εναντίον της Ελλάδας, όπου μέσω της χρήσης συγκεκαλυμμένων και εμφανών τακτικών που εκτελούνται με τη χρήση στρατιωτικών και μη στρατιωτικών μέσων επιδιώκουν να υπονομεύσουν και αποσταθεροποιήσουν την Ελλάδα, δημιουργώντας τετελεσμένα που θα οδηγήσουν την Ελληνική πολιτική ηγεσία στο να αποδεχτεί τους όρους της για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο,

Η ελληνοτουρκική κρίση όπως εξελίσσεται μετά τον Αύγουστο του 2020 έχει λάβει τη μορφή κρίσης της πολιτικής των άκρων (brinkmanship), όπου η Τουρκία δοκιμάζει τη δέσμευση και τη βούληση της Ελλάδας να υπερασπιστεί τα δίκαιά της ή να υπαναχωρήσει από την υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Η ελληνική πολιτική ηγεσία κατά τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για την αναχαίτιση του τουρκικού επεκτατισμού και την αποκλιμάκωση της ελληνοτουρκικής κρίσης, είναι πιθανό να δεχτεί επιρροές από παράγοντες (π.χ. Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, Κοινή Γνώμη κ.λπ.) που δρουν τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της περιβάλλον.

Στόχος του παρόντος βιβλίου είναι η καταγραφή των απόψεων και τάσεων της ελληνικής κοινής γνώμης απέναντι στην Τουρκία σε σχέση με τις προκλήσεις και τις απειλές που δημιουργούνται μεταξύ των δύο κρατών.

Ειδικότερα ο συγγραφέας του βιβλίου, μέσω της παράθεσης των δεδομένων που προέκυψαν από τη διαδικτυακή έρευνα της ελληνικής κοινής γνώμης, επιδιώκει να καταγράψει την άποψη των Ελλήνων πολιτών σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις ελληνοτουρκικές κρίσεις και τη διαχείριση αυτών από ελληνικής πλευράς, ώστε να διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη εικόνα γύρω από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, απώτερος στόχος του εν λόγω βιβλίου είναι μέσω της συσχέτισης των αποτελεσμάτων της έρευνας κοινής γνώμης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με το θεωρητικό πλαίσιο των διεθνών σχέσεων, η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας να λάβει πληροφορίες και στοιχεία που θα της φανούν χρήσιμα κατά την άσκηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά και για τη λήψη αποφάσεων κατά τη διαχείριση της ελληνοτουρκικής κρίσης.

Υπό το πρίσμα αυτό, στο παρόν βιβλίο προσδιορίζεται το σύγχρονο διεθνές σύστημα.

Συγκεκριμένα, γίνεται ο ορισμός του και σκιαγραφούνται τα χαρακτηριστικά του, παρουσιάζεται ο ρόλος των κρατών, των διεθνών θεσμών και των μη κρατικών δρώντων και τέλος, γίνεται αναφορά στη θέση της ισχύος, της τάξης και της ηθικής στο διεθνές σύστημα.

Επίσης, γίνεται αναφορά στις προκλήσεις του διεθνούς συστήματος.

Ειδικότερα, προσδιορίζεται το φαινόμενο της διεθνούς κρίσης, παρουσιάζεται ο μηχανισμός διαχείρισης των διεθνών κρίσεων και γίνεται αναφορά στο ρόλο της κοινής γνώμης κατά τη διαχείριση διεθνών κρίσεων και κατά τη λήψη αποφάσεων εξωτερικής πολιτικής.

Τέλος, παρατίθενται τα ευρήματα της διαδικτυακής έρευνας κοινής γνώμης με θέμα: «Διαχείριση Ελληνοτουρκικών Κρίσεων» και παρουσιάζονται τα συμπεράσματα του βιβλίου.

Η βασική αιτία συγγραφής του παρόντος βιβλίου, είναι η διαπίστωση απουσίας ενός τέτοιου πονήματος από την ελληνική βιβλιογραφία.

Ειδικότερα, ενώ υπάρχει πλήθος βιβλίων και διατριβών που εστιάζουν στην μελέτη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, δεν υπάρχει ένα επιστημονικό εγχειρίδιο που να εστιάζει στην οπτική της άσκησης επιρροής της κοινής γνώμης στη διαχείριση κρίσεων και ειδικότερα, στις απόψεις της ελληνικής κοινής γνώμης σε σχέση με την χρόνια ελληνοτουρκική αντιπαράθεση.

Παράλληλα, το βιβλίο του Δρ. Κωνσταντίνου Μπαλωμένου αποτελεί το έναυσμα για την ανάπτυξη ενός ευρύτερου δημόσιου διαλόγου σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη διαδικασία αντιμετώπισης των ελληνοτουρκικών κρίσεων.

Τα συμπεράσματα και οι προτάσεις αυτού του διαλόγου, θα μπορούσαν να αποτελέσουν την βάση για μια περαιτέρω επιστημονική έρευνα ή την διατύπωση μιας εναλλακτικής πρότασης για την αντιμετώπιση της ελληνοτουρκικής κρίσης τόσο σε επίπεδο επιχειρησιακό όσο και επικοινωνιακό.

Εν κατακλείδι, ο Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος αφιερώνει το βιβλίο, στη μνήμη των ηρώων πιλότων της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που θυσιάστηκαν στον ακήρυκτο Ελληνοτουρκικό πόλεμο στο Αιγαίο και φιλοδοξεί, να συμβάλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της ελληνοτουρκικής διαμάχης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

ISBN 978-618-00-2423-4

Σχετικά άρθρα