Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Στέφανος Μυτιληναίος
Αρθρογράφος, Συγγραφέας

FB το «τοξικό» – «Τα εν οίκω μη εν δήμω»

FB το «τοξικό» – «Τα εν οίκω μη εν δήμω»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, Στέφανος Μυτιληναίος,

Το FB έχει εξελιχτεί σε ένα ολότελα «τοξικό» Μέσο.
Η τοξικότητά του «πλαταίνει» κι από τους πολλούς «ψυχολόγους» ή «συμβούλους σχέσεων» που με βιντεάκια δίνουν «συμβουλές» προς άγρα πελατών.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την εικονική πραγματικότητα που «δημιουργούν», οδηγούν τους ανθρώπους στην παράνοια, στον παραλογισμό.

«Έδωσαν δικαίωμα λόγου σε λόχους ηλιθίων οι οποίοι προηγουμένως δεν μιλούσαν παρά σε μπαρ, μετά από ένα ποτήρι κρασί. Τότε δεν έκαναν κακό στους υπόλοιπους. Εκεί κάποιος τους έκοβε την κουβέντα ενώ τώρα έχουν το ίδιο δικαίωμα να μιλούν όσο και ένα βραβείο Νόμπελ», είχε πει το 2015 ο Ουμπέρτο Έκο.

Δυστυχώς, λόγω της εργασίας μου, είμαι υποχρεωμένος να διατηρώ την παρουσία μου σε αυτή τη χαβούζα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν καταλαβαίνω ή ότι εγκρίνω.

Κι αυτό επίσης σημαίνει ότι στην πρώτη ευκαιρία θα την «κάνω».

Η κατάσταση ήταν εξ αρχής χειριστική και προβληματική. Από τις καραντίνες και μετά «ξέφυγε».

Δίχως επίγνωση «μοιραστήκαμε» όλοι την προσωπική μας ζωή στην αρένα.

Φωτογραφίες, που σε άλλη εποχή θα ήταν σε κάποιο άλμπουμ για να τις βλέπουμε εμείς ή οι φίλοι μας, εκτέθηκαν ΔΗΜΟΣΙΑ κι έτσι «νομιμοποιήσαμε» τους «ματάκηδες». Γίναμε κι εμείς «ματάκηδες».

Τα προσωπικά μας έγιναν αναρτήσεις.

Αντίθετα όλα στη σοφή συμβουλή «τα εν οίκω μη εν δήμω».

Κι ένα τελευταίο. Υπάρχουν άνθρωποι με δημόσιο λόγο, λειτούργημα ή έργο που η ζωή τους ήταν «εκτεθειμένη» κι από τα παλιά χρόνια στα έντυπα Μέσα.

Άνθρωποι που «εκτίθενται» γιατί είναι μέρος της εργασίας τους ή της πολιτικής τους. Είτε γιατί είναι δημόσια πρόσωπα, είτε γιατί έχουν δημόσιο λόγο [με όλες τις συνέπειες του νόμου].

Όλοι οι άλλοι που κρεμιούνται στα διαδικτυακά μανταλάκια είναι απλά «πουθενάδες» και ψώνια.

Απαντώ δημόσια με αφορμή όσους με ρωτάνε γιατί έχω «αραιώσει»· για να μην «πιάνω κουβέντες» όλη την ώρα με τον καθένα ξεχωριστά.

Για αυτό και προχθές αυθόρμητα είπα: «Είμαι σοσιαλιστής γιατί είναι το δίκαιο, όχι γιατί [ο σοσιαλισμός] τους αξίζει».

Το μέλλον προβλέπεται ακόμα πιο ηλίθιο.

  • Οι Γκρίζες Ζώνες της Σύγχρονης Ζωής
    Εκπαιδευτικός
    Στη σημερινή εποχή, η τεχνολογία, οι κοινωνικές δομές και οι πολιτιστικές αλλαγές έχουν δημιουργήσει μία σειρά από «γκρίζες ζώνες», «ενδιάμεσους χώρους» που αφορούν σε ποικίλες εκφάνσεις της καθημερινότητας, δυσχεραίνοντας τον ακριβή προσδιορισμός τους. Οι ζώνες αυτές εγείρουν περίπλοκα ζητήματα και προβληματισμούς,...
  • Ο όρος «έμφυλη βία» ΔΕΝ αφορά μόνον την βία σε βάρος γυναικών, παρά ΚΑΙ τη βία σε βάρος ανδρών
    Δικηγόρος
    Συχνά γίνεται συζήτηση και υπάρχει διαφωνία επί του όρου της «έμφυλης» βίας. Πέρυσι τέτοιον καιρό είχα μια σχετική συζήτηση με συνάδελφο, ο οποίος διαφωνούσε με τον όρο. Η διαφωνία του επικεντρώθηκε τόσο επί του πραγματικού, δηλαδή κατά πόσον υπάρχουν όντως σήμερα περιπτώσεις...
  • Αναζητώντας το χαμένο «Κέντρο»
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
    Διαβάζοντας ένα άρθρο (New York Times, αναδημοσίευση Καθημερινή 6/7) με προβλημάτισε ο τίτλος: «Η νίκη των Εργατικών δεν είναι θρίαμβος του Κέντρου»! Τι είναι επιτέλους αυτό το περιβόητο «Κέντρο», ποιους εκφράζει; Με άλλα λόγια τι «πουλάει το μαγαζί», σε ποία «πελατεία» απευθύνεται; Ο αρθρογράφος...