Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Θρασύβουλος Ευτυχίδης
Διεθνολόγος, Οικονομολόγος

Το Φυσικό Αέριο στα ύψη – Το παιχνίδι των αγωγών σε πλήρη εξέλιξη

Το Φυσικό Αέριο στα ύψη – Το παιχνίδι των αγωγών σε πλήρη εξέλιξη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Gazprom, Αγωγός, Αγωγός Nord Stream-2, Αγωγός Yamal-Europe, Ενέργεια, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Θρασύβουλος Ευτυχίδης, Ρωσία, Φυσικό Αέριο,

Δεύτερη ημέρα σήμερα που παραμένει κλειστός ο αγωγός Γιαμάλ–Ευρώπη λόγω της άρνησης της ΓΚΑΖΠΡΟΜ να κάνει κράτηση μεταφοράς στην διαχειρίστρια εταιρεία και με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες αλλά και τον πανικό που δημιουργήθηκε η τιμή του φυσικού αερίου έφτασε στις 2.200 USD ανα 1000 τ.μ.

Την ίδια στιγμή η ροή φυσικού αερίου προς την Πολωνία που επίσης τροφοδοτείται από τον ίδιο αγωγό, παραμένει αμετάβλητη.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Τι πραγματικά συμβαίνει;

Ίσως το κλειδί να βρίσκεται στη φράση του εκπροσώπου του Προέδρου Πούτιν, Δημήτρι Πεσκόφ:

«Κανένας δεν μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία, χωρίς να υποστεί ο ίδιος τις συνέπειες».

Όλοι γνωρίζουμε τις περιπέτειες του Βόρειου Αγωγού (Nord Stream), την αντίθεση των ΗΠΑ, αλλά και άλλων χωρών διαμετακομιστών όπως η Πολωνία και η Ουκρανία.

Οι μεν ΗΠΑ θεωρούν το Βόρειο Αγωγό ύψιστο κίνδυνο για τα συμφέροντά τους στην περιοχή και μέσο αύξησης της ενεργειακής εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία και οι δεύτερες, θεωρούν ίσως και όχι άδικα ότι θα απωλέσουν μέρος των εσόδων τους ή και την προνομιακή τιμή που υπάρχει μέχρι σήμερα.

Ο αγωγός αν και ολοκληρώθηκε, δεν λειτουργεί με τη δημιουργία τεχνητών προβλημάτων, νομικής φύσεως αυτή τη φορά.

Κύρια οδός μεταφοράς, παραμένει ο διακρατικός αγωγός Γιαμάλ–Ευρώπη που διερχόμενος από τα εδάφη της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και της Πολωνίας, τροφοδοτεί την αγορά της Γερμανίας.

Να εξηγήσουμε λιγάκι πως λειτουργεί ένας αγωγός και ειδικότερα ο συγκεκριμένος.

Η χωρητικότητα σχεδιασμού του αγωγού είναι 32,9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Η φυσική ροή φυσικού αερίου προς τη Γερμανία μέσω του αγωγού Γιαμαλ-Ευρώπη διαμορφώνεται ως η διαφορά μεταξύ των επιβεβαιωμένων (αναθεωρημένων εντολών άντλησης) για την προμήθεια προς την κατεύθυνση προς τα εμπρός (Γερμανία) και του αντίθετου (για το αντίστροφο προς την Πολωνία).

Η κατεύθυνση ροής του φυσικού αερίου μπορεί να αλλάξει σε σχέση με τα αιτήματα μεταφοράς–επιβεβαιωμένες εντολές άντλησης, προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Η ΓΚΑΖΠΡΟΜ, πληρώνει για τη μεταφορά ανάλογα με τις ποσότητες που μεταφέρει, στην εταιρεία διαχείρισης του αγωγού.

Εχθές 21 Δεκεμβρίου η ΓΚΑΖΠΡΟΜ δεν επιβεβαίωσε εντολή άντλησης–μεταφοράς για σήμερα 22 Δεκεμβρίου.

Αυτό έχει σαν συνέπεια να μην υπάρχει η δυνατότητα παραλαβής–άντλησης από τη Γερμανία και η ροή να λειτουργεί μόνο ανάστροφα, από τη Γερμανία προς την Πολωνία που τροφοδοτείται κανονικότατα.

Η ίδια η εταιρεία διαβεβαιώνει ότι τηρεί τα συμβόλαια που έχει και προμηθεύει σύμφωνα με τις παραγγελίες των καταναλωτών.

Η ΓΚΑΖΠΡΟΜ άρχισε να μειώνει τον όγκο των κρατήσεων για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Yamal-Europe από την Παρασκευή – στις καταχωρήσεις εντολών για την επόμενη μέρα δεν έκανε προκράτηση, αλλά κατά τη διάρκεια της ημέρας έδωσε εντολή άντλησης 26,8 εκατομμυρίων κ.μ. έναντι 31,4 των προηγούμενων ημερών.

Τις επόμενες ημέρες μείωνε συνεχώς τις εντολές για φτάσουμε στη χθεσινή μέρα όπου για σήμερα Τρίτη δεν έδωσε εντολή άντλησης.

Με δεδομένη τη μείωση αλλά και τις πληροφορίες για επιδείνωση των καιρικών συνθηκών η τιμή έφτασε κοντά στο ιστορικό ρεκ;oρ των 2200 USD. Το μήνυμα στάλθηκε.

<--OPaP--> <--OPaP-->
 • Για την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν: Ένας δυτικός κόσμος δίχως Ορθό Λόγο δεν είναι δυτικός
  Αρθρογράφος, Συγγραφέας
  Η επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν ήταν μία αχρείαστη πρόκληση και την άποψη αυτή συμμερίζεται και το βαθύ αμερικανικό κράτος. Η Ταϊβάν είναι Κίνα. Σε αυτήν κατέφυγε η εθνικιστική κινεζική κυβέρνηση μετά την επικράτηση των κομμουνιστών. Επί δεκαετίες ολόκληρες το καθεστώς της Ταϊβάν...
 • Η Αυτοκρατορία και τα προτεκτοράτα
  Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
  Από τα νεανικά μου χρόνια, όταν ακόμα η Ευρώπη είχε 9 μέλη, πίστευα –προφανώς διαισθητικά- ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούσαν την ουσιαστική ενοποίησή της. Θεωρούσα ότι, ενώ ήταν θετικές στην ανάπτυξη της συνεργασίας και του ενοποιημένου οικονομικού χώρου φοβόνταν ότι η...
 • Fuel pass, fooling the people
  Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
  «Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και μ@λ@κες, »να δεις που κάποτε θα μας πούνε και χαζούς». Μάλλον απαιτείται μεγάλη αφέλεια για «καταπιείς» την επίσημη δικαιολογία για την μη μείωση του φόρου στα καύσιμα. Αντί θαρραλέα να παραδεχθούν ότι είναι τόσα...