Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Κωνσταντίνος Μίχαλος
Πρόεδρος ΕΒΕΑ - ΚΕΕΕ

Κούρεμα χρεών για τις επιχειρήσεις για να μην κλείσουν μετά την πανδημία

Κούρεμα χρεών για τις επιχειρήσεις για να μην κλείσουν μετά την πανδημία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΕΒΕΑ, ΕΣΠΑ, Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Κωνσταντίνος Μίχαλος, Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις,

Το 2020 η Ελλάδα, όπως και όλος ο πλανήτης, βρέθηκαν μπροστά σε μια πρωτοφανή διεθνή υγειονομική κρίση, που στη χώρα μας ανέκοψε και αντέστρεψε την πορεία ανάκαμψης στην οποία είχε τεθεί η ελληνική οικονομία.

Επιστρέψαμε, για μια ακόμη φορά μέσα σε δέκα χρόνια, στην ύφεση, στην αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του χρέους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί φέτος κατά 10,5% ενώ οι πραγματικές επενδύσεις θα μειωθούν κατά 14,3%.

Οι πρόσφατες εξελίξεις και ιδιαίτερα η έναρξη των εμβολιασμών, δημιουργούν προσδοκίες για το τέλος της πανδημίας και την ανάκαμψη των οικονομιών, μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Ωστόσο, θα χρειαστεί να περάσει αρκετός καιρός για να κλείσουν οι πληγές που άνοιξε η υγειονομική κρίση στην ελληνική οικονομία και κυρίως στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν πάνω από το 95% του συνόλου των επιχειρήσεων στην Ελλάδα και συνιστούν βασικό πυλώνα απασχόλησης.

Σήμερα, οι περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις δίνουν μάχη επιβίωσης και για 200.000 από αυτές είναι ορατός ο κίνδυνος να μην ανοίξουν ξανά, μετά την πανδημία.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, έχουν ληφθεί μέτρα για τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα, ενώ και από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης υπάρχουν ευήκοα ώτα στις προτάσεις της επιχειρηματικότητας.

Ωστόσο, αυτά αρκούν μόνο για να περιορίσουν το μέγεθος της καταστροφής που απειλεί τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Αυτό σημαίνει ότι είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη, όσο διαρκεί το lockdown, να αυξηθούν και να διευρυνθούν οι παροχές προς τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους και να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα προγράμματα που υλοποιούνται σήμερα με πόρους του ΕΣΠΑ.

Ταυτόχρονα, βέβαια, η κυβέρνηση θα πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση για την όσο το δυνατό γρηγορότερη εισροή στη χώρα μας των 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης.

Επίσης, θα πρέπει να κινηθεί δυναμικά και να πρωτοστατήσει ώστε, και σε ελληνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να αποφασιστεί και να υλοποιηθεί το κούρεμα του χρέους των επιχειρήσεων που προκλήθηκε από τα υγειονομικά μέτρα που επιβλήθηκαν.

Άλλωστε, όπως ο υπουργός Ανάπτυξης είχε επισημάνει, είναι ανήθικο να πιέσεις κάποιον να πληρώνει χρέη για τα οποία δεν ευθύνεται.

Τέλος, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την ουσιαστική διευκόλυνση της αποπληρωμής των χρεών των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες.

  • Μάτι-Τέμπη, «βδέλλες» και «ύαινες» – Ισοζύγιο της ντροπής
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
    Αποδεικνύοντας την «έκπτωση» των πολιτικών ηθών οι «εκπρόσωποι» μας αντάλλαξαν «φιλοφρονήσεις» σκορπίζοντας ρίγη ενθουσιασμού στους «κλακαδόρους» τους. Το γεγονός ότι οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη στην άκρως ελλειμματική «δημοκρατία», με την αποχή να πλησιάζει το 50%, δεν τους απασχολεί. Το πολιτικό «φτύσιμο»...
  • «Ρωσικός Κόσμος»: Μία «μεγαλοϊδεατική» χίμαιρα δια χειρός Ντούγκιν
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
    Don Lope de Aguirre : I am the wrath of God. Who else is with me? Werner Herzog, Aguirre, der Zorn Gottes (Aguirre, the wrath of God, 1972) (Περί «ρωσικού κόσμου», μέρος β΄ Διαβάστε το ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΕΔΩ) Στο δεύτερο...
  • Ο «Ρωσικός Κόσμος» αποκρυφιστική δυϊστική (μανιχαϊστική) κοσμολογία, μια τεχνητή έννοια εθνικισμού και ιμπεριαλισμού
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
    «Each wrong idea we follow is a crime committed against future generations. » Arthur Koestler, «Darkness at Noon» Αγαπητέ αναγνώστη, το σχόλιο που ακολουθεί είναι ένα συμπλήρωμα σε άρθρο του γράφοντος που δημοσιεύθηκε στην φιλόξενη ιστοσελίδα της ΚΑΘΕΔΡΑΣ στις 20 Νοεμβρίου 2023...