Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Ολυμπία Τελιγιορίδου
Κτηνίατρος, Βουλευτής

Η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία, έχει μια και μόνη επιλογή!

Η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία, έχει μια και μόνη επιλογή!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Γιώργος Γεραπετρίτης, Δωδεκάνησα, Ελληνική Αιγιαλίτιδα Ζώνη (Χωρικά Ύδατα), Ίμβρος, Καστελλόριζο, Ολυμπία Τελιγιορίδου, Προοδευτική Συμμαχία, Συνθήκη της Λωζάνης, ΣΥΡΙΖΑ, Τένεδος, Τουρκία,

Στη διπλωματία και στην εξωτερική πολιτική όταν κάνεις ένα βήμα πίσω από πάγιες και διαχρονικά διαμορφωμένες θέσεις, είναι σίγουρο ότι θα κάνεις και δεύτερο λένε έμπειροι διπλωμάτες.

Όσο αυτό δεν το κατανοεί η ελληνική κυβέρνηση και ακολουθεί απέναντι στην Τουρκία διαλλακτική και κατευναστική στάση, που αφήνει περιθώρια στην αναθεωρητική της πολιτική της, τόσο η Τουρκία θα αποθρασύνεται.

Είναι σαν η κυβέρνηση της ΝΔ να μην καταλαβαίνει πως με την συνεχή υποχωρητικότητά της απέναντι στην ιμπεριαλιστική πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία, όχι μόνο σε σχέση με την Ελλάδα αλλά σε πολλά επίπεδα σχεδόν με όλους τους γείτονες της, την αφήνει να αλωνίζει στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η δήλωση για παράδειγμα του κ. Γεραπετρίτη, η οποία δεν αποδοκιμάστηκε από τον πρωθυπουργό, δικαίως προβληματίζει για την στόχευση της κυβέρνησης της ΝΔ.

Συγκεκριμένα ο Υπουργός Επικρατείας είπε:

«Όταν λέμε εθνική κυριαρχία εννοούμε αυτονοήτως τα εθνικά χωρικά ύδατα τα οποία σήμερα είναι προσδιορισμένα στα έξι ναυτικά μίλια».

Αμφισβήτησε με τη δήλωση αυτή το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα δώδεκα μίλια.

Σε άλλες εποχές και σε άλλες κυβερνήσεις ο κ. Γεραπετρίτης θα ήταν ήδη σπίτι του.

Κι αυτό γιατί επί της ουσίας ο Υπουργός Επικρατείας και η κυβέρνηση της ΝΔ ουσιαστικά άφησαν την Τουρκία να διεκδικήσει θεμελιώδες κυριαρχικό μας δικαίωμα που είναι κατοχυρωμένο με βάση την Διεθνή Συνθήκη της Θάλασσας.

Η απάντηση της Τουρκίας ήρθε μέσα στο επόμενο 24ωρο, προχωρώντας σε μια ακόμα επιθετική κίνηση.

Επέκτεινε μονομερώς την Τουρκική ζώνη έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο, μέχρι τον 25ο μεσημβρινό, περικλείοντας ουσιαστικά όλα τα ακριτικά νησιά μας.

Και αμέσως μετά έφθασε στο σημείο το Oruc Reis να βρεθεί εντός των χωρικών υδάτων των 12 μιλίων, μια ανάσα από το Καστελόριζο.

Η Ελλάδα πρέπει να δώσει άμεσα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα στην άλλη πλευρά για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Οφείλει να επεκτείνει όπως πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, Αλέξης Τσίπρας, τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια νότια και ανατολικά της Κρήτης, στην Κάσο, την Κάρπαθο, τη Ρόδο και στο σύμπλεγμα του Καστελλόριζου.

Αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας και ειδικά υπό αυτές τις συνθήκες πρέπει να το ασκήσουμε.

Όσοι διαφωνούν με αυτή την προσέγγιση θα πρέπει να μας εξηγήσουν γιατί θα πρέπει να μην τηρήσουμε μια Διεθνή Συνθήκη και γιατί θα πρέπει να την ασκήσουμε αλα καρτ όπως θέλει ο Ερτογάν.

Ας μας εξηγήσουν, αν δεν τηρήσουμε αυτή την συνθήκη παραχωρώντας στην ουσία κυριαρχικό δικαίωμα, ποια άλλη συνθήκη έχει σειρά;

Αυτοί που διαφωνούν ισχυρίζονται πως είναι πανάκεια για την ειρήνη στην περιοχή να πάμε σε διάλογο με την Τουρκία και να τα βρούμε.

Είναι ένα επιχείρημα που δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική γιατί κατ αρχάς δεν πας σε διάλογο με το πιστόλι στον κρόταφο και χωρίς συμφωνημένο πλαίσιο.

Αλλά ακόμα και εάν το κάνεις, εξασφαλίζοντας στην Τουρκία εκτός κάθε νομικής λογικής την επικυριαρχία της στην Ανατολική Μεσόγειο πως θα εξασφαλίσεις ότι μετά από δέκα χρόνια η Τουρκία δεν θα θέλει να καταπατήσει μια άλλη διεθνή συνθήκη κατά πως την βολεύει;

Όταν μάλιστα θα έχεις ενδώσει στους εκβιασμούς και θα την έχεις νομιμοποιήσει ως κυρίαρχη δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το έχουμε ξαναδεί το σκηνικό με την Συνθήκη της Λωζάννης όπου η Τουρκία την καταπάτησε και ακύρωσε την διοικητική αυτονομία της Ίμβρου και της Τενέδου.

Από τότε μέχρι σήμερα έχουμε υπογράψει διάφορα νεφελώδη σύμφωνα φιλίας με την Τουρκία και όλα έχουν καταπατηθεί με ευθύνη της γείτονος παρά τις σημαντικές υποχωρήσεις που έχουμε κάνει κατά καιρούς.

Η ιστορία οφείλει να μας διδάσκει.

Εδώ που φθάσαμε η Ελλάδα έχει μια και μόνη επιλογή! Πιστή τήρηση των Διεθνών Συνθηκών.

Όταν η Τουρκία αποφασίσει να τηρήσει την Διεθνή νομιμότητα τότε και μόνον τότε θα μπορέσουμε να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι με την γείτονα και να δημιουργήσουμε συνθήκες ειρήνης και ευημερίας για την περιοχή μας.

  • Μάτι-Τέμπη, «βδέλλες» και «ύαινες» – Ισοζύγιο της ντροπής
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
    Αποδεικνύοντας την «έκπτωση» των πολιτικών ηθών οι «εκπρόσωποι» μας αντάλλαξαν «φιλοφρονήσεις» σκορπίζοντας ρίγη ενθουσιασμού στους «κλακαδόρους» τους. Το γεγονός ότι οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη στην άκρως ελλειμματική «δημοκρατία», με την αποχή να πλησιάζει το 50%, δεν τους απασχολεί. Το πολιτικό «φτύσιμο»...
  • «Ρωσικός Κόσμος»: Μία «μεγαλοϊδεατική» χίμαιρα δια χειρός Ντούγκιν
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
    Don Lope de Aguirre : I am the wrath of God. Who else is with me? Werner Herzog, Aguirre, der Zorn Gottes (Aguirre, the wrath of God, 1972) (Περί «ρωσικού κόσμου», μέρος β΄ Διαβάστε το ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΕΔΩ) Στο δεύτερο...
  • Ο «Ρωσικός Κόσμος» αποκρυφιστική δυϊστική (μανιχαϊστική) κοσμολογία, μια τεχνητή έννοια εθνικισμού και ιμπεριαλισμού
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
    «Each wrong idea we follow is a crime committed against future generations. » Arthur Koestler, «Darkness at Noon» Αγαπητέ αναγνώστη, το σχόλιο που ακολουθεί είναι ένα συμπλήρωμα σε άρθρο του γράφοντος που δημοσιεύθηκε στην φιλόξενη ιστοσελίδα της ΚΑΘΕΔΡΑΣ στις 20 Νοεμβρίου 2023...