Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Κωνσταντίνος Μίχαλος
Πρόεδρος ΕΒΕΑ - ΚΕΕΕ

Η φορολογία σε πρώτο πλάνο – Αποκατάσταση των αδικιών

Η φορολογία σε πρώτο πλάνο – Αποκατάσταση των αδικιών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), ΕΝΦΙΑ, Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Κωνσταντίνος Μίχαλος, Φορολογία,

Το φετινό φθινόπωρο ξεκινά με την ελληνική οικονομία να βιώνει μια από τις δυσκολότερες περιόδους των τελευταίων ετών. Εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, η οικονομική δραστηριότητα έχει επιβραδυνθεί δραματικά. Ειδικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βλέπουν τους τζίρους τους να καταρρέουν και τη ρευστότητά τους να περιορίζεται ασφυκτικά.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η αγορά αναμένει με αγωνία τις ανακοινώσεις σχετικά με τα οικονομικά μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ενόψει της ομιλίας του πρωθυπουργού στο πολιτικό-οικονομικό φόρουμ της ΔΕΘ, αλλά και της κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται μια σειρά από παρεμβάσεις, ειδικά στο πεδίο της φορολογίας, με σκοπό να δοθεί οξυγόνο στην πραγματική οικονομία και να βελτιωθεί το κλίμα στην αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά το αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου για αποκατάσταση μιας «αδικίας» που χαρακτήρισε τις ρυθμίσεις της περασμένης χρονιάς.

Είναι γνωστό ότι πέρυσι τα νομικά πρόσωπα αποκλείστηκαν από τη μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%, που ίσχυσε για τα φυσικά πρόσωπα.

Εταιρίες που είναι ιδιοκτήτες ακινήτων, εμπορικών, βιοτεχνικών, βιομηχανικών φόρων, χώρων logistics κ.ά. δεν συμπεριελήφθησαν στις περσινές μειώσεις, με αποτέλεσμα το κόστος του φόρου ακινήτων σε αυτό το κομμάτι να έχει μείνει στα ίδια επίπεδα περίπου, με τα προηγούμενα χρόνια.

Ειδικότερα, το σύνολο των εσόδων από ΕΝΦΙΑ για νομικά πρόσωπα το 2018 ήταν 450 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2019 το αντίστοιχο ποσό ανήλθε σε 465 εκατ. ευρώ.

Φέτος, με δεδομένη τη διόγκωση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, μια γενναία μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα επαγγελματικά ακίνητα είναι άκρως επιτακτική.

Η ρύθμιση αυτή, σε συνδυασμό με τις ήδη προαναγγελθείσες μειώσεις της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος, μπορεί να δώσει ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους.

Για να μπορέσει, ωστόσο, να επιταχυνθεί τόσο η ανάκαμψη όσο και ο απαραίτητος παραγωγικός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας, είναι απαραίτητο τα μέτρα αυτά να συνδυαστούν με ριζικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα της χώρας.

Μεταξύ άλλων, θα πρέπει να προχωρήσουν στο επόμενο διάστημα μεταρρυθμίσεις για την περαιτέρω μείωση της επιβάρυνσης για τις επιχειρήσεις και τα μεσαία εισοδήματα, για την απλούστευση του φορολογικού συστήματος, τη διεύρυνση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών, την ενθάρρυνση παραγωγικών επενδύσεων και κινήσεων που οδηγούν στην επιχειρηματική μεγέθυνση, τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία κ.ά.

Η κρίση αυτή απαιτεί σαφώς στοχευμένες παρεμβάσεις για τη στήριξη όσων πλήττονται.

Μπορεί, όμως, παράλληλα, να γίνει ο καταλύτης για να προχωρήσουν, επιτέλους, οι βαθιές τομές που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία. Ας τολμήσουμε.

  • Ο ένοχος της 21ης Απριλίου 1967
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
    ”Αν με ρωτήσεις εμένα, η πιο βάσιμη κριτική που κάνω στον Καραμανλή είναι ότι δεν έπρεπε να φύγει εκείνη την ώρα. Αν δεν έφευγε και έμενε αρχηγός της Δεξιάς, δεν θα γινόταν η δικτατορία.”* Επιτέλους, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, αποκαλύφθηκε...
  • Οι μουλάδες με την ουρά στα σκέλια – Οι «τζάμπα μάγκες»
    Αρθρογράφος, Συγγραφέας
    Σύμφωνα με κάποιους Αμερικανούς αναλυτές, η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ «σχεδιάστηκε σκόπιμα ώστε να μπορεί να αναχαιτιστεί», δηλαδή ως πρόσχημα του Ιράν προς την κοινή γνώμη, εγχώρια και διεθνή, ότι υπερασπίστηκε την τιμή του δίχως να...
  • Πρόωρες εκλογές ζητάς όταν μπορείς να τις κερδίσεις
    Επιχειρηματίας, Πρώην Βουλευτής
    Το αίτημα για πρόωρες εκλογές διχάζει και υπονομεύει την απαραίτητη εθνική ενότητα της χώρας απέναντι σε δύσκολες προκλήσεις. Τόσο οι ενδείξεις των δημοσκοπήσεων όσο και οι παραδοχές των ίδιων των ηγετών της αντιπολίτευσης δείχνουν ότι τα κεντροαριστερά κόμματα θα είναι σε...