ΤζιχαντιστέςΚορωνοϊός - Κορονοϊός
Κώστας Μαυρίδης
Πανεπιστημιακός, Ευρωβουλευτής

Με «μυθοπλασίες» δεν αντιμετωπίζεται ο τουρκικός επεκτατισμός

Με «μυθοπλασίες» δεν αντιμετωπίζεται ο τουρκικός επεκτατισμός
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωβουλευτές, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Κώστας Μαυρίδης, Τουρκία,

Όσοι έχουμε παρουσία στην Ευρ. Ένωση, οφείλουμε να ενημερώνουμε υπεύθυνα τους πολίτες.

Η νεο-οθωμανική επεκτατική Τουρκία δεν αντιμετωπίζεται με … «χαριεντισμούς» και ψηφίσματα.

Δυστυχώς όμως, μαζί με τις τουρκικές αξιώσεις, που τελειωμό δεν έχουν, επανέρχονται κι οι εγχώριες «μυθοπλασίες», που προσδοκούν το έλεος του νεο-Σουλτάνου.

Παραθέτουμε τρεις «μύθους» που επαναλαμβάνονται, αποφεύγοντας ονόματα, με σκοπό οι νοήμονες πολίτες να προβληματιστούν, χωρίς κομματικά βαρίδια:

Μύθος 1ος

Ανακοίνωση ηγεσίας κόμματος επισημαίνει για την τουρκική επιθετικότητα: «Η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη το διαπραγματευτικό κενό στο Κυπριακό, εντείνει προκλητικά την επιθετικότητά της, δημιουργώντας νέα παράνομα τετελεσμένα σε βάρος της Κύπρου».

Η συγκεκριμένη κομματική ηγεσία θεωρεί ότι η τουρκική επεκτατικότητα στην Αν. Μεσόγειο εντείνεται λόγω του διαπραγματευτικού κενού στο Κυπριακό!

Εντούτοις, πόρρω απέχει η πραγματικότητα από την … «αγγαρευμένη» και βολική αυτή αντίληψη των πραγμάτων.

Μύθος 2ος

Διακομματική συγχορδία επιμένει ότι «μια λύση στο Κυπριακό θα ανοίξει τον δρόμο για αξιοποίηση των ενεργειακών μας κοιτασμάτων τερματίζοντας τις τουρκικές παρανομίες».

Στην πραγματικότητα, η Τουρκία ξεκαθάρισε ότι οι διεκδικήσεις της θα παραμείνουν αναλλοίωτες από την επομένη μέρα μιας λύσης στο Κυπριακό, ακόμη και λύσης με αποδοχή όλων των τουρκικών όρων.

Ουσιαστικά, η Τουρκία αποφάσισε τις «δικές της θάλασσες» και μας θέλει… ανύπαρκτους.

Μύθος 3ος

Πρόεδρος κόμματος, που ξεκίνησε ήδη τον προεκλογικό για τις προεδρικές, προωθεί τον αγωγό φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας μετά από … λύση στο Κυπριακό.

Στην πραγματικότητα, η ΕΕ έχει αποκλείσει τέτοιο ενδεχόμενο, αξιολογώντας ως απαγορευτικά επικίνδυνη την ανάληψη επικυρίαρχου ρόλου από την Τουρκία.

Στην Κύπρο, τέτοια προβεβλημένα «μυαλά» δεν αντιλαμβάνονται αυτό που η ΕΕ αντιλαμβάνεται: τέτοια σχέση καθιστά το μέλλον μας όμηρο της Τουρκίας.

Επομένως, η στρατηγική με προοπτική επιβίωσής μας είναι η ενδυνάμωση της ισχύος, περιλαμβανομένης της άμυνας ως πολλαπλασιαστή, με συμμαχίες/συνεργασίες στην περιοχή μας.

Τις προάλλες, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας, παρουσία εκπροσώπων της Ευρ. Επιτροπής, ξεδιπλώθηκε η αποτυχία της ΕΕ έναντι της τουρκικής επεκτατικότητας, με την κατάσταση να επιδεινώνεται, όπως ομολογούν και αρκετοί που το αρνούνταν πριν μερικά χρόνια.

Για αυτό, εξήγησα την ανάγκη για μια διαφορετική πολιτική με νέα εργαλεία, όπως ουσιαστικές οικονομικές κυρώσεις και με ανάληψη ευρωπαϊκής επιχείρησης στην Αν. Μεσόγειο, στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας για εφαρμογή των αποφάσεων της ΕΕ, ανάλογης με την επιχείρηση «Ειρήνη» για εφαρμογή του εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης.

Προσδοκώ ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση θα το υιοθετήσει.

 • Σκληρή λιτότητα μετά την πανδημία θέλουν τα γερμανικά νεοφιλελεύθερα γεράκια – Ποιοι είναι!
  Δημοσιογράφος, Συγγραφέας
  «Επικίνδυνο περιστέρι» θα μπορούσαν να τον αποκαλούν τα «γεράκια» -οι Γερμανοί και Βορειο-ευρωπαίοι τραπεζίτες: Ο λόγος για τον Φάμπιο Πανέτα, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ιταλός και κυρίως «Νότιος», ο Πανέτα δεν διστάζει κάθε φορά να χαλάει τα...
 • Τους πιάνει ο πόνος με τα «αρχαία» επειδή μας θέλουν ερείπια
  Αρθρογράφος, Συγγραφέας
  Πολλοί έχουμε μπερδέψει το «ιερό» που μας δίδαξε ο χριστιανισμός με το «ιερό» των Ελλήνων. Ας το αποσαφηνίσουμε: Η ομορφιά είναι «ιερή» για τους Έλληνες, οι οποίοι αναπαριστούσαν τους θεούς τους και γυμνούς. Στολισμένοι όλοι οι αρχαίοι ναοί με γλυπτά...
 • Ο δυτικός κόσμος στα χέρια «ντιντίδων» και «τζιτζιφιόγκων» θα ηττηθεί από τους αυταρχικούς ηγέτες
  Αρθρογράφος, Συγγραφέας
  Ο δυτικός κόσμος, με όλες τις αδυναμίες του, είναι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ στην οικουμένη όπου οι άνθρωποι απολαμβάνουν πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα, δημοκρατία, ελευθερία λόγου, ασφάλεια, ευημερία, ειρήνη, σταθερότητα. Είναι ένας κόσμος που οικοδόμησε ο Διαφωτισμός πάνω στις αρχές και αξίες του...