Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Βασιλική Σουλαδάκη
Διεθνολόγος

Ο πόλεμος των τζιχαντιστών με τον Χριστιανισμό και το παραδοσιακό Ισλάμ

Ο πόλεμος των τζιχαντιστών με τον Χριστιανισμό και το παραδοσιακό Ισλάμ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Βασιλική Σουλαδάκη, Ιράκ, Ισλάμ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Πατριάρχης Μαρωνιτών Μπεσάρα Ράι, Συρία, Τζιχαντιστές, Χριστιανισμός,

Οι χριστιανικές κοινότητες σε Ιράκ και Συρία βρίσκονται υπό διωγμό από τα μέλη της εξτρεμιστικής οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ της Συρίας (ISIS).

Η κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, και μαζική έξοδος Ιρακινών χριστιανών σε γειτονικές χώρες είναι πλέον γεγονός.

Οι σουνίτες «μαχητές», μετά την κατάληψη της Μοσούλης, υποχρεώνουν τον χριστιανικό πληθυσμό είτε να ασπαστεί το Ισλάμ, είτε να πληρώσει φόρο ή να εγκαταλείψει τα σπίτια του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από τον πόλεμο στο Ιράκ, σύμφωνα με την απογραφή του πληθυσμού το 1997, υπήρχαν ένα εκατομμύριο τριακόσιες εξήντα χιλιάδες χριστιανοί, ενώ σήμερα έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ περίπου.

Η Μοσούλη έχει ιδιαίτερη σημασία για το χριστιανικό στοιχείο, αφού εδώ βρίσκονται ναοί των Χαλδαίων, των Αρμενίων, των Ασσυρίων και της ορθόδοξης εκκλησίας της Συρίας.

Μόλις κατέλαβαν την πόλη οι αντάρτες ανακοίνωσαν την πρόθεση τους να καταστρέψουν όλες τις χριστιανικές εκκλησίες πολλές από τις οποίες έχουν ιστορία χιλίων ετών. Και το έκαναν.

Λίγες ημέρες πριν, επισκεπτόμενος την κουρδική πρωτεύουσα Αρμπίλ στο βόρειο Ιράκ, ο Πατριάρχης των μαρωνιτών χριστιανών Μπεσάρα Ράι κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει τις μειονότητες στο Ιράκ, ενώ απηύθυνε έκκληση στους Ιρακινούς χριστιανούς να μην εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Επεσήμανε μάλιστα ότι είναι «είναι απαράδεκτο να επιτρέπει η διεθνής κοινότητα σε τρομοκρατικές οργανώσεις να εξοντώνουν ολόκληρες κοινότητες και αυτό να συμβαίνει στον 21 αιώνα».

Και είναι αλήθεια πως εάν η Δύση δεν αποφασίσει εδώ και τώρα να επέμβει σε αυτές τις περιοχές, δεν ξέρω κατά πόσο οι εκκλήσεις του πατριάρχη θα εισακουστούν.

Όταν οι τζιχαντιστές δολοφόνοι επελαύνουν σκοτώνοντας, αποκεφαλίζοντας, βιάζοντας και λεηλατώντας τα πάντα στο πέρασμα τους, είναι κομμάτι δύσκολο να πείσεις τους τρομοκρατημένους κατοίκους να παραμείνουν στις εστίες τους πολεμώντας ένα τέρας.

Το Ιράκ μετατρέπεται σε μια φλεγόμενη κόλαση.

Ο Αμερικανός επιχειρηματίας Μαρκ Άραμπο, που έλκει την καταγωγή του από το Βόρειο Ιράκ και είναι επικεφαλής της κοινότητας των Χαλδαίων στο Σαν Ντιέγκο, σε μια συγκλονιστική συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN έκανε λόγο για συστηματικούς αποκεφαλισμούς παιδιών, μαζικούς βιασμούς και δολοφονίες.

Ο Άραμπο χαρακτήρισε την κατάσταση ως «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» και «χριστιανικό ολοκαύτωμα».

Παρά το γεγονός ότι η ανθρωπότητα έχει καταστεί μάρτυρας γενοκτονιών επανειλημμένα, όπως για παράδειγμα στη Ρουάντα και στην Καμπότζη, η γενοκτονία των χριστιανών και άλλων μειονοτήτων δεν έχει προηγούμενο, με την έννοια ότι οι δολοφόνοι επιδεικνύουν τον σαδισμό και τον φανατισμό τους δημοσιεύοντας στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα εγκλήματα τους αντλώντας ευχαρίστηση.

Αυτό που πρέπει να διευκρινιστεί και να γίνει κατανοητό -και είναι πολύ σημαντικό, προς αποφυγήν γενικεύσεων και καταδίκης συνολικά του Ισλάμ, κάτι που επιχειρείται από πολλούς όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες της Δύσης- είναι ότι οι εξτρεμιστικές αυτές ομάδες σε Ιράκ, Συρία και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής δεν έχουν καμία σχέση με το παραδοσιακό Ισλάμ.

Οι φονταμενταλιστές έχουν επηρεαστεί και υιοθετήσει τις αρχές του σαλαφισμού ή ουαχαμπισμού που αποτελεί μια ακραία μορφή σουνίτικου κινήματος το οποίο ευαγγελίζεται την επιστροφή στο «αυθεντικό Ισλάμ».

Αυτό πρακτικά σημαίνει περιορισμό της προσωπικής και πολιτικής ζωής αφού θεωρούν ότι το κοράνι είναι αρκετό και δεν χρειάζονται άλλα κείμενα που να καθορίζουν την ζωή όπως πχ το σύνταγμα, που υπάρχει έστω και «κουτσό» σε πολλές χώρες του μουσουλμανικού κόσμου.

Οι σαλαφιστές επίσης απορρίπτουν τη «σιιτική ημισέληνο», έναν όρο που εφηύρε το 2004 ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας για να περιγράψει ένα τόξο που εκτείνεται από το Ιράν μέχρι το Ιράκ, τη Συρία και τον Λίβανο.

Έτσι, λοιπόν, οι σύγχρονοι μουσουλμάνοι όχι μόνο δεν έχουν καμία σχέση με τις συγκεκριμένες ομάδες αλλά και τις θεωρούν εχθρούς τους.

Οι σύγχρονοι μουσουλμάνοι δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα συνύπαρξης με άλλες θρησκείες σε αντίθεση με το ριζοσπαστικό Ισλάμ που ως στόχο έχει να καταστρέψει όχι μόνο τους χριστιανούς αλλά και το παραδοσιακό Ισλάμ με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του.

Οπότε, την επόμενη φορά που θα επικαλεστεί κανείς τον Χάντιγκτον ας έχει κατά νου και τη σύγκρουση εντός ιδίων πολιτισμών και θρησκειών

Επίσης μια μικρή παράκληση.

Εάν κάποιος δεν έχει ενημερωθεί επαρκώς για κάτι ας μην το επικαλείται, διότι ο Χάντιγκτον για παράδειγμα δεν συγκαταλέγει τους ορθόδοξους χριστιανούς στον δυτικό πολιτισμό.

Η Ελλάδα είναι χώρα υποδοχής, φιλοξενίας, διαμονής και εργασίας χιλιάδων μουσουλμάνων μεταναστών.

Ας είμαστε προσεκτικοί σε αυτά που λέμε ή γράφουμε.

  • Οι μουλάδες με την ουρά στα σκέλια – Οι «τζάμπα μάγκες»
    Αρθρογράφος, Συγγραφέας
    Σύμφωνα με κάποιους Αμερικανούς αναλυτές, η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ «σχεδιάστηκε σκόπιμα ώστε να μπορεί να αναχαιτιστεί», δηλαδή ως πρόσχημα του Ιράν προς την κοινή γνώμη, εγχώρια και διεθνή, ότι υπερασπίστηκε την τιμή του δίχως να...
  • Πρόωρες εκλογές ζητάς όταν μπορείς να τις κερδίσεις
    Επιχειρηματίας, Πρώην Βουλευτής
    Το αίτημα για πρόωρες εκλογές διχάζει και υπονομεύει την απαραίτητη εθνική ενότητα της χώρας απέναντι σε δύσκολες προκλήσεις. Τόσο οι ενδείξεις των δημοσκοπήσεων όσο και οι παραδοχές των ίδιων των ηγετών της αντιπολίτευσης δείχνουν ότι τα κεντροαριστερά κόμματα θα είναι σε...
  • Η φύση του σκορπιού
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
    «Ο Καραμανλής ήταν πάντοτε αποφασισμένος να γίνει πρόεδρος της Δημοκρατίας […] «Ο Καραμανλής δεν μπορούσε να γίνει πρόεδρος της Δημοκρατίας χωρίς τη δική μου βοήθεια. […] Και με κάλεσε για να τον κάνω πρόεδρο της Δημοκρατίας διότι αλλιώς δεν θα...