Ισλαμικό ΚράτοςΕθνικές Εκλογές 2023
Βασιλική Σουλαδάκη
Διεθνολόγος

Ο πόλεμος των τζιχαντιστών με τον Χριστιανισμό και το παραδοσιακό Ισλάμ

Ο πόλεμος των τζιχαντιστών με τον Χριστιανισμό και το παραδοσιακό Ισλάμ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Βασιλική Σουλαδάκη, Ιράκ, Ισλάμ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Πατριάρχης Μαρωνιτών Μπεσάρα Ράι, Συρία, Τζιχαντιστές, Χριστιανισμός,

Οι χριστιανικές κοινότητες σε Ιράκ και Συρία βρίσκονται υπό διωγμό από τα μέλη της εξτρεμιστικής οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ της Συρίας (ISIS).

Η κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, και μαζική έξοδος Ιρακινών χριστιανών σε γειτονικές χώρες είναι πλέον γεγονός.

Οι σουνίτες «μαχητές», μετά την κατάληψη της Μοσούλης, υποχρεώνουν τον χριστιανικό πληθυσμό είτε να ασπαστεί το Ισλάμ, είτε να πληρώσει φόρο ή να εγκαταλείψει τα σπίτια του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από τον πόλεμο στο Ιράκ, σύμφωνα με την απογραφή του πληθυσμού το 1997, υπήρχαν ένα εκατομμύριο τριακόσιες εξήντα χιλιάδες χριστιανοί, ενώ σήμερα έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ περίπου.

Η Μοσούλη έχει ιδιαίτερη σημασία για το χριστιανικό στοιχείο, αφού εδώ βρίσκονται ναοί των Χαλδαίων, των Αρμενίων, των Ασσυρίων και της ορθόδοξης εκκλησίας της Συρίας.

Μόλις κατέλαβαν την πόλη οι αντάρτες ανακοίνωσαν την πρόθεση τους να καταστρέψουν όλες τις χριστιανικές εκκλησίες πολλές από τις οποίες έχουν ιστορία χιλίων ετών. Και το έκαναν.

Λίγες ημέρες πριν, επισκεπτόμενος την κουρδική πρωτεύουσα Αρμπίλ στο βόρειο Ιράκ, ο Πατριάρχης των μαρωνιτών χριστιανών Μπεσάρα Ράι κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει τις μειονότητες στο Ιράκ, ενώ απηύθυνε έκκληση στους Ιρακινούς χριστιανούς να μην εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Επεσήμανε μάλιστα ότι είναι «είναι απαράδεκτο να επιτρέπει η διεθνής κοινότητα σε τρομοκρατικές οργανώσεις να εξοντώνουν ολόκληρες κοινότητες και αυτό να συμβαίνει στον 21 αιώνα».

Και είναι αλήθεια πως εάν η Δύση δεν αποφασίσει εδώ και τώρα να επέμβει σε αυτές τις περιοχές, δεν ξέρω κατά πόσο οι εκκλήσεις του πατριάρχη θα εισακουστούν.

Όταν οι τζιχαντιστές δολοφόνοι επελαύνουν σκοτώνοντας, αποκεφαλίζοντας, βιάζοντας και λεηλατώντας τα πάντα στο πέρασμα τους, είναι κομμάτι δύσκολο να πείσεις τους τρομοκρατημένους κατοίκους να παραμείνουν στις εστίες τους πολεμώντας ένα τέρας.

Το Ιράκ μετατρέπεται σε μια φλεγόμενη κόλαση.

Ο Αμερικανός επιχειρηματίας Μαρκ Άραμπο, που έλκει την καταγωγή του από το Βόρειο Ιράκ και είναι επικεφαλής της κοινότητας των Χαλδαίων στο Σαν Ντιέγκο, σε μια συγκλονιστική συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN έκανε λόγο για συστηματικούς αποκεφαλισμούς παιδιών, μαζικούς βιασμούς και δολοφονίες.

Ο Άραμπο χαρακτήρισε την κατάσταση ως «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» και «χριστιανικό ολοκαύτωμα».

Παρά το γεγονός ότι η ανθρωπότητα έχει καταστεί μάρτυρας γενοκτονιών επανειλημμένα, όπως για παράδειγμα στη Ρουάντα και στην Καμπότζη, η γενοκτονία των χριστιανών και άλλων μειονοτήτων δεν έχει προηγούμενο, με την έννοια ότι οι δολοφόνοι επιδεικνύουν τον σαδισμό και τον φανατισμό τους δημοσιεύοντας στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα εγκλήματα τους αντλώντας ευχαρίστηση.

Αυτό που πρέπει να διευκρινιστεί και να γίνει κατανοητό -και είναι πολύ σημαντικό, προς αποφυγήν γενικεύσεων και καταδίκης συνολικά του Ισλάμ, κάτι που επιχειρείται από πολλούς όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες της Δύσης- είναι ότι οι εξτρεμιστικές αυτές ομάδες σε Ιράκ, Συρία και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής δεν έχουν καμία σχέση με το παραδοσιακό Ισλάμ.

Οι φονταμενταλιστές έχουν επηρεαστεί και υιοθετήσει τις αρχές του σαλαφισμού ή ουαχαμπισμού που αποτελεί μια ακραία μορφή σουνίτικου κινήματος το οποίο ευαγγελίζεται την επιστροφή στο «αυθεντικό Ισλάμ».

Αυτό πρακτικά σημαίνει περιορισμό της προσωπικής και πολιτικής ζωής αφού θεωρούν ότι το κοράνι είναι αρκετό και δεν χρειάζονται άλλα κείμενα που να καθορίζουν την ζωή όπως πχ το σύνταγμα, που υπάρχει έστω και «κουτσό» σε πολλές χώρες του μουσουλμανικού κόσμου.

Οι σαλαφιστές επίσης απορρίπτουν τη «σιιτική ημισέληνο», έναν όρο που εφηύρε το 2004 ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας για να περιγράψει ένα τόξο που εκτείνεται από το Ιράν μέχρι το Ιράκ, τη Συρία και τον Λίβανο.

Έτσι, λοιπόν, οι σύγχρονοι μουσουλμάνοι όχι μόνο δεν έχουν καμία σχέση με τις συγκεκριμένες ομάδες αλλά και τις θεωρούν εχθρούς τους.

Οι σύγχρονοι μουσουλμάνοι δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα συνύπαρξης με άλλες θρησκείες σε αντίθεση με το ριζοσπαστικό Ισλάμ που ως στόχο έχει να καταστρέψει όχι μόνο τους χριστιανούς αλλά και το παραδοσιακό Ισλάμ με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του.

Οπότε, την επόμενη φορά που θα επικαλεστεί κανείς τον Χάντιγκτον ας έχει κατά νου και τη σύγκρουση εντός ιδίων πολιτισμών και θρησκειών

Επίσης μια μικρή παράκληση.

Εάν κάποιος δεν έχει ενημερωθεί επαρκώς για κάτι ας μην το επικαλείται, διότι ο Χάντιγκτον για παράδειγμα δεν συγκαταλέγει τους ορθόδοξους χριστιανούς στον δυτικό πολιτισμό.

Η Ελλάδα είναι χώρα υποδοχής, φιλοξενίας, διαμονής και εργασίας χιλιάδων μουσουλμάνων μεταναστών.

Ας είμαστε προσεκτικοί σε αυτά που λέμε ή γράφουμε.

 • Η πτώση της «Αυτοκρατορίας των ψευδαισθήσεων»
  Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
  Όταν θέτεις λάθος ερωτήματα είναι φυσικό να προκύπτουν στρεβλές απαντήσεις. Έτσι, ο Παντελής Καψής, θέτοντας το ερώτημα των αιτίων της κατάρρευσης του ΠΑΣΟΚ -στο βιβλίο του «Η ΠΤΩΣΗ»- και αναζητώντας την απάντηση μεταξύ εκείνων που πιστεύουν ότι «κατέρρευσε επειδή έβαλε...
 • «ΑΛΕΞΗΣ ΚΑΙ ΛΑΟΣ» – Ας ελπίσουμε ότι το ανέκδοτο «ΣΥΡΙΖΑ» θα τελειώσει με συνοπτικές διαδικασίες
  Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
  Το μεγάλο πολιτικό κατόρθωμα του Ανδρέα ήταν ότι έχτισε μια πλατιά κοινωνική συσπείρωση επειδή «διάβασε» σωστά την ταξική συγκρότηση της ελληνικής κοινωνίας των δεκαετιών του 1970-1980. Ο Ανδρέας δεν απευθύνθηκε στον «λαό» γενικώς και αορίστως, απευθύνθηκε στους «μη προνομιούχους», πρωτίστως στους...
 • Η λαϊκή ψυχή και η εξουσία
  Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
  «Η ηγεσία μας έχασε σε τέτοια έκταση το αίσθημα του καθήκοντος, ώστε να θεωρείται επικίνδυνη για το μέλλον του τόπου, ενώ ο λαός μας, ένας λαός που αντιμετώπισε πάντοτε με νοσηρό συναισθηματισμό τα πολιτικά του προβλήματα, κατατρύχεται ήδη από ψυχώσεις. »Είμαι...