Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Γιάννης Τριήρης
Ανεξάρτητος Αρθρογράφος

Κανείς να μη νοσήσει από τον κοροναϊό, αλλά και να μην καταστραφεί από τα χρέη – Το χρέος της κυβέρνησης

Κανείς να μη νοσήσει από τον κοροναϊό, αλλά και να μην καταστραφεί από τα χρέη – Το χρέος της κυβέρνησης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ασφαλιστικά Ταμεία, Εφορία, Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Τράπεζες, Χρήστος Σταϊκούρας,

Χωρίς αμφιβολία τα μέτρα που λαμβάνονται στην Ελλάδα από την κυβέρνηση για τον περιορισμό των κρουσμάτων της πανδημίας του κοροναϊού κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση.

Άλλωστε οι ειδικοί που τα προτείνουν βασίζονται σε διεθνή ιατρικά πρωτόκολλα και κανένας πολίτης δεν πρέπει να τα αμφισβητεί και να μην τα υλοποιεί.

Από εκεί και πέρα , όμως, τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης ανακοινώνονται με το σταγονόμετρο και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως ικανοποιητικά, ούτε καν ως ανακουφιστικά για τις εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που πλέον θα είναι αναγκασμένες να κλείσουν για τον περιορισμό της μετάδοσης του κοροναϊού.

Φυσικά οι επιχειρήσεις που θα κλείσουν για τον κοροναϊό δεν μπορούν να πληρώσουν, γι αυτό το διάστημα, τους εργαζομένους τους γιατί τα ταμεία τους θα μείνουν άδεια.

Ούτε βέβαια μπορεί να είναι συνεπείς οι επιχειρήσεις αυτές στις άλλες τους υποχρεώσεις. Στο δημόσιο (φόρους κλπ.) στα ασφαλιστικά ταμεία, στις τράπεζες , στους προμηθευτές κλπ.

Τις υποχρεώσεις τους αυτές θα πρέπει να αναλάβει η ίδια η Πολιτεία.

Πρωτίστως θα πρέπει να καλύψει τους μισθούς και τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων που δεν θα πληρωθούν από τις επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται αφού αυτές θα κλείσουν λόγω κοροναϊού.

Οι εργοδότες τους δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να το πράξουν αφού δεν θα έχουν έσοδα.

Η κυβέρνηση να μην μασάει τα λόγια της και να μην προσπαθεί να επιμερίσει το κόστος.

Να δείξει γενναιότητα και αποφασιστικότητα και να ανακοινώσει άμεσα ότι θα αναλάβει το κράτος ολόκληρο το κόστος αυτό.

Γιατί σε διαφορετική περίπτωση αν οι εργαζόμενοι αυτοί δεν πληρωθούν, με την σειρά τους δεν θα πληρώσουν τις δικές τους υποχρεώσεις δημιουργώντας έτσι μια νέα «πανδημία» χρεών που θα οδηγήσει σε οικονομική καταστροφή όχι μόνο των νοικοκυριών, αλλά και του κράτους.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις και εκεί η κυβέρνηση θα πρέπει να επιδείξει όχι απλά αποφασιστικότητα, αλλά πυγμή, κυρίως σε ότι αφορά τις τράπεζες και τα funds.

Δεν νοείται βέβαια να αρχίσουν πλειστηριασμοί για χρέη στις τράπεζες όπως προσφάτως νομοθέτησε η κυβέρνηση.

Πρέπει σήμερα κιόλας να παγώσει το καταστροφικό ούτως ή άλλως αυτό νομοθέτημα.

Και η επισήμανση αυτή γίνεται γιατί στα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Σταϊκούρας δεν υπάρχει λέξη για τις τράπεζες και τα κερδοσκοπικά funds.

Οι διαρροές της κυβέρνησης για δήθεν συνεννοήσεις για να είναι πιο ελαστικές οι τράπεζες, μόνο ως κοροϊδία μπορούν να εκληφθούν.

Καθαρά και σταράτα μέτρα χρειάζεται να ανακοινωθούν αμέσως.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να παγώσουν πλήρως οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων που κλείνουν για τον κοροναϊό προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και βέβαια και στις περιπτώσεις αυτές οι τράπεζες να ελεγχθούν για την χορήγηση δανείων ακόμη και με μηδενικά επιτόκια.

Τώρα είναι η δύσκολη ώρα και τώρα η κυβέρνηση πρέπει να δείξει με ποιοθς είναι. Με τους πολίτες ή με τους τραπεζίτες.

  • Ο ένοχος της 21ης Απριλίου 1967
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
    ”Αν με ρωτήσεις εμένα, η πιο βάσιμη κριτική που κάνω στον Καραμανλή είναι ότι δεν έπρεπε να φύγει εκείνη την ώρα. Αν δεν έφευγε και έμενε αρχηγός της Δεξιάς, δεν θα γινόταν η δικτατορία.”* Επιτέλους, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, αποκαλύφθηκε...
  • Οι μουλάδες με την ουρά στα σκέλια – Οι «τζάμπα μάγκες»
    Αρθρογράφος, Συγγραφέας
    Σύμφωνα με κάποιους Αμερικανούς αναλυτές, η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ «σχεδιάστηκε σκόπιμα ώστε να μπορεί να αναχαιτιστεί», δηλαδή ως πρόσχημα του Ιράν προς την κοινή γνώμη, εγχώρια και διεθνή, ότι υπερασπίστηκε την τιμή του δίχως να...
  • Πρόωρες εκλογές ζητάς όταν μπορείς να τις κερδίσεις
    Επιχειρηματίας, Πρώην Βουλευτής
    Το αίτημα για πρόωρες εκλογές διχάζει και υπονομεύει την απαραίτητη εθνική ενότητα της χώρας απέναντι σε δύσκολες προκλήσεις. Τόσο οι ενδείξεις των δημοσκοπήσεων όσο και οι παραδοχές των ίδιων των ηγετών της αντιπολίτευσης δείχνουν ότι τα κεντροαριστερά κόμματα θα είναι σε...