Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Χρήστος Ξενοκώστας
Πρόεδρος του Ινστιτούτου Επιστημονικών Μελετών «ΙΔΕΕΣ»

Αρμοί της εξουσίας, «σκοτεινά» παράκεντρα και αλλοίωση της λαϊκής εντολής

Αρμοί της εξουσίας, «σκοτεινά» παράκεντρα και αλλοίωση της λαϊκής εντολής
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Προοδευτική Συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ,

Κατά την τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της συζήτησης απολογισμού της κυβερνητικής θητείας, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε μια αποστροφή του λόγου του αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να «ελεγχθούν» οι αρμοί της εξουσίας σε ενδεχόμενη νέα κυβερνητική θητεία.

Η διατύπωση αυτή ξεσήκωσε κύματα αντιδράσεων τόσο από την ΝΔ όσο και από το ΚΙΝΑΛ σε τέτοιο βαθμό μάλιστα όπου εγκλήθηκε μάλιστα για αντισυνταγματικές απόψεις.

Τελικά όμως υπάρχει η αναγκαιότητα να «ελεγχθούν» οι αρμοί της εξουσίας και με ποιο τρόπο;

Διότι το ζήτημα τέθηκε στα πλαίσια της διαβούλευσης ενόψει της κατάρτισης του νέου προγράμματος όπως αυτό θα διαμορφωθεί στο εγγύς μέλλον.

Είναι κατάδηλο ότι εάν επρόκειτο για αντιδημοκρατική μεθόδευση δεν θα κατατίθετο για δημόσια διαβούλευση και για δημοκρατική νομιμοποίηση.

Ως γνωστών τέτοιες σκέψεις και μεθοδεύσεις λαμβάνονται σε κλειστούς κύκλους υπό άκρα μυστικότητα και εμπεριέχουν το στοιχείο του αιφνιδιασμού, πρακτικές βεβαίως στις οποίες η Δεξιά ηγεμονεύει ιστορικά!

Η Ελλάδα στα ζητήματα της διαφθοράς βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο σε διεθνές επίπεδο, με βασική πηγή του προβλήματος την Δικαιοσύνη, γεγονός που συνοδεύει όλες τις διεθνείς εκθέσεις αποτρέποντας πιθανούς επενδυτές να επενδύσουν στην χώρα μας και να λάβουν υψηλό μη -οικονομικό ρίσκο.

Οι διαπλεκόμενες σχέσεις της πολιτικής και της δικαστικής εξουσίας αλλά και με τα υπόλοιπα συστήματα της εξουσίας όπως τα ΜΜΕ συνιστούν το κυρίαρχο πρόβλημα το οποίο είναι γνωστό τόσο την Ελλάδα όσο και από όλους τους διεθνείς οργανισμούς σε όλες τις εκθέσεις τους.

Που ενδημούν όμως τα φαινόμενα αυτά της διαφθοράς;

Με βάση τις ίδιες διεθνείς εκθέσεις στους αρμούς της εξουσίας.

Όπου δηλαδή συνδέονται τα διάφορα συστήματα της εξουσίας.

Η ηγεσία της Δικαιοσύνης, ως παράδειγμα, διορίζεται από την εκάστοτε εκτελεστική εξουσία με συνέπεια τα πρόσωπα αυτά να λειτουργούν στην πλειονότητα ως «μαριονέτες».

Κατά συνέπεια πως θα «ελέγχονται» στην συνέχεια οι κυβερνώντες από τους διορισμένους «εκλεκτούς» δικαστικούς ταγούς;

Δεν είναι τυχαίο ότι δεκάδες υποθέσεις διαφθοράς οι οποίες οδήγησαν την χώρα μας στην χρεωκοπία «θάφτηκαν» με διάφορα νομικά τερτίπια τα οποία επινοήθηκαν από τους δικαστικούς ταγούς.

Η ποιότητα της δημοκρατίας επίσης επαφίεται στην λειτουργία των ανεξάρτητων Αρχών.

Πως μπορεί όμως να υπάρχει δημοκρατικός έλεγχος και διαφάνεια όταν οι ανεξάρτητες αρχές εν τέλει δεν είναι ανεξάρτητες αλλά εξαρτώμενες από τους εκάστοτε κυβερνώντες;

Προς επίρρωσιν τα τελευταία συμβάντα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Τι επισυμβαίνει όμως σε μια κυβέρνηση η οποία αφενός θέλει να σεβαστεί την «συνέχεια» του κράτους, αφετέρου δε να υλοποιήσει τη λαϊκή εντολή;

Αυτό ακριβώς περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας αναλύοντας περαιτέρω τις σκέψεις του, όπου αναφέρθηκε σε υπονόμευση των κυβερνητικών αποφάσεων από αυτά τα «σκοτεινά» παράκεντρα με συνέπεια την αλλοίωση της λαϊκής βούλησης.

Με ποιο τρόπο συνεπώς θα ελεγχθούν οι αρμοί της εξουσίας;

Οι κατευθυντήριες γραμμές για ένα αριστερό, δημοκρατικό κόμμα είναι ο δημοκρατικός έλεγχος και ο κοινωνικός απολογισμός.

Όλα τα συστήματα της εξουσίας οφείλουν να λειτουργούν αξιοκρατικά με διαφάνεια και με κοινωνικό έλεγχο υπηρετώντας την Δημοκρατία και τον Λαό.

Στην Δικαιοσύνη για παράδειγμα απαιτείται δημοκρατική μεταρρύθμιση εκ βάθρων η οποία θα κατακρημνίσει την δικαστική Ολιγαρχία και θα αποδώσει τον «έλεγχο» στους χιλιάδες αδέκαστους δικαστικούς λειτουργούς, αλλά και στον ίδιο τον Λαό δομώντας εκ θεμελίων το κράτος Δικαίου.

Όλα αυτά τέθηκαν προς διαβούλευση στην προσυνεδριακή διαδικασία από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και όφειλαν να αποσαφηνισθούν λόγω την διαστρεβλωτικής προπαγάνδας η οποία επακολούθησε, προκειμένου να εξειδικευτούν οι μεγάλες θεσμικές δημοκρατικές αλλαγές και στην συνέχεια να τεθούν σε διαβούλευση με όλους τους πολίτες αυτής της χώρας.

  • Από το σκότος στο φως
    Επίσκοπος Μελιτηνής
    Στο λυκαυγές της ανθρώπινης ιστορίας, η πορεία του Ιησού προς την περιφρονημένη Γαλιλαία των εθνών, όπως μας την παρουσιάζει ο Ευαγγελιστής Ματθαίος (4, 12-17), σηματοδοτεί όχι απλώς μια νέα αυγή, αλλά την απαρχή μιας ολόκληρης κοσμογονίας. Δεν είναι η ήπια ανατολή...
  • Καθοριστικός ο ρόλος της Ελλάδας στη διαμόρφωση ευρωπαϊκής πολιτικής για τη Συρία
    Πολιτικός Επιστήμονας - Διεθνολόγος
    Η πτώση του καθεστώτος Άσαντ διαμόρφωσε μια νέα πραγματικότητα στο ήδη ασταθές και έντονα συγκρουσιακό περιβάλλον ασφάλειας της Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής. Ο ρόλος επίσης, που φιλοδοξεί να διαδραματίσει η Τουρκία ως ρυθμιστής των εξελίξεων στη μετά Άσαντ εποχή, καθώς...
  • Ο Γκένσερ και οι «Αγάπες εκ του πονηρού»
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
    Ο Μανώλης Κοττάκης σε άρθρο του υπό τον τίτλο «Αγάπες εκ του πονηρού» (ΕΣΤΙΑ, 18/12/2024) επιχειρηματολογεί τονίζοντας την υποκριτικότητα στην στάση του Κυριάκου και της Ντόρας όταν επικαλούνται το όνομα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αφού κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν ο...