Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Κωνσταντίνος Μίχαλος
Πρόεδρος ΕΒΕΑ - ΚΕΕΕ

Οι επιχειρήσεις σε ρόλο πρωταγωνιστή και ο ρόλος του κράτους

Οι επιχειρήσεις σε ρόλο πρωταγωνιστή και ο ρόλος του κράτους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος,

Στις 14 Ιανουαρίου απονεμήθηκαν για 19η χρονιά τα Επιχειρηματικά Βραβεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ).

Ο θεσμός αυτός, δημιουργήθηκε για να τιμήσει την ιδέα και τις αξίες της επιχειρηματικότητας, για να επιβραβεύσει τη δημιουργικότητα, την καινοτομία, την εξωστρέφεια, τη διορατικότητα, αλλά και για να αναδείξει την υπευθυνότητα ως αναπόσπαστο στοιχείο μιας σύγχρονης επιχειρηματικής φιλοσοφίας.

Φέτος, βραβεύθηκαν για μια ακόμη φορά επιχειρήσεις που αρίστευσαν, υπηρετώντας αυτές τις αξίες στην πράξη.

Επιχειρήσεις που διακρίθηκαν για τη διεθνή τους παρουσία και την εξαγωγική τους δραστηριότητα, για τις επιδόσεις τους στους τομείς της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας, για την ανάπτυξη επώνυμων προϊόντων, για την αξιοποίηση του ηλεκτρονικού επιχειρείν, για την υπευθυνότητά τους απέναντι στο περιβάλλον και για τη συνεισφορά τους στην κοινωνία. Μεταξύ των βραβευόμενων ήταν, επίσης, νέες, αναπτυσσόμενες και ελπιδοφόρες επιχειρήσεις, επιτυχημένοι αυτοδημιούργητοι επιχειρηματίες, αλλά και επιχειρήσεις που έχουν χτίσει παράδοση στην αγορά.

Κάθε μια από αυτές τις βραβεύσεις, αποτυπώνει τις προσπάθειες ανθρώπων: επιχειρηματιών και εργαζομένων που τόλμησαν να βάλουν τον πήχη ψηλά, που δούλεψαν σκληρά, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, κατάφεραν μαζί να ξεπεράσουν εμπόδια και να πετύχουν φιλόδοξους στόχους.

Οι δικές τους ιστορίες επιτυχίας, αλλά και οι ιστορίες χιλιάδων άλλων ελληνικών επιχειρήσεων, λειτουργούν ως πηγή έμπνευσης και αισιοδοξίας για το αύριο.

Επιβεβαιώνουν ότι η υγιής επιχειρηματικότητα μπορεί και πρέπει να γίνει η κινητήριος δύναμη στην προσπάθεια της πατρίδας μας να αλλάξει σελίδα μετά την κρίση.

Μπορεί να μπει μπροστά, για τη μετάβαση σε ένα νέο, βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο: που θα διασφαλίσει ανάπτυξη σε σταθερές βάσεις, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και περισσότερες ευκαιρίες για όλους.

Σήμερα, οι συνθήκες για να πετύχουμε αυτό το στόχο είναι σαφώς καλύτερες σε σχέση με το παρελθόν.

Δεν παύουν, όμως, να υπάρχουν ακόμη μπροστά μας σημαντικές προκλήσεις, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό περιβάλλον, στις οποίες καλούμαστε να ανταποκριθούμε, με αποφασιστικότητα και τόλμη, με κοινό όραμα, συνεργασία και ενότητα.

Ο ρόλος της Πολιτείας στην προσπάθεια αυτή είναι προφανώς κρίσιμος.

Τώρα χρειάζεται να ολοκληρωθούν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει, να δοθούν ισχυρά κίνητρα για νέες επενδύσεις σε εξωστρεφείς και παραγωγικές δραστηριότητες, να φροντίσουμε για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, για την αναβάθμιση της Παιδείας, για τη στενότερη διασύνδεση της εκπαίδευσης με την έρευνα και την καινοτομία.

Είναι όμως η στιγμή και για τις ίδιες τις ελληνικές επιχειρήσεις, να «γίνουν» η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στην οικονομία και στη χώρα μας.

Είναι η στιγμή για να σχεδιάσουν το μέλλον τους, σε έναν κόσμο που αλλάζει, να αγκαλιάσουν την καινοτομία και να αντιμετωπίσουν δημιουργικά τις αλλαγές που φέρνει η τεχνολογική εξέλιξη, προσαρμόζοντας τις στρατηγικές, τα μοντέλα λειτουργίας και την κουλτούρα τους.

Είναι η στιγμή για να επενδύσουν στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των ανθρώπων τους, να εντάξουν την εταιρική υπευθυνότητα στον πυρήνα της στρατηγικής τους.

Είναι στη φύση της επιχειρηματικότητας να οδηγεί τις εξελίξεις και να λειτουργεί διαχρονικά ως φορέας θετικών αλλαγών στην οικονομία και στην κοινωνία.

Οι επιχειρήσεις που βραβεύθηκαν φέτος, αλλά πολλές ακόμη, μικρές και μεγάλες, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, επιβεβαιώνουν ότι ο τόπος μας διαθέτει ένα εξαιρετικό δυναμικό.

Διαθέτει ανθρώπους που μπορούν να δώσουν το παράδειγμα και το ρυθμό στην πορεία που θέλουμε να ακολουθήσει η χώρα στα επόμενα χρόνια.

  • Οι μουλάδες με την ουρά στα σκέλια – Οι «τζάμπα μάγκες»
    Αρθρογράφος, Συγγραφέας
    Σύμφωνα με κάποιους Αμερικανούς αναλυτές, η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ «σχεδιάστηκε σκόπιμα ώστε να μπορεί να αναχαιτιστεί», δηλαδή ως πρόσχημα του Ιράν προς την κοινή γνώμη, εγχώρια και διεθνή, ότι υπερασπίστηκε την τιμή του δίχως να...
  • Πρόωρες εκλογές ζητάς όταν μπορείς να τις κερδίσεις
    Επιχειρηματίας, Πρώην Βουλευτής
    Το αίτημα για πρόωρες εκλογές διχάζει και υπονομεύει την απαραίτητη εθνική ενότητα της χώρας απέναντι σε δύσκολες προκλήσεις. Τόσο οι ενδείξεις των δημοσκοπήσεων όσο και οι παραδοχές των ίδιων των ηγετών της αντιπολίτευσης δείχνουν ότι τα κεντροαριστερά κόμματα θα είναι σε...
  • Η φύση του σκορπιού
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
    «Ο Καραμανλής ήταν πάντοτε αποφασισμένος να γίνει πρόεδρος της Δημοκρατίας […] «Ο Καραμανλής δεν μπορούσε να γίνει πρόεδρος της Δημοκρατίας χωρίς τη δική μου βοήθεια. […] Και με κάλεσε για να τον κάνω πρόεδρο της Δημοκρατίας διότι αλλιώς δεν θα...