Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Κώστας Μαυρίδης
Πανεπιστημιακός, Ευρωβουλευτής

Τους ήρθε «κατακέφαλα» ο EastMed σε εκείνους που ήθελαν αγωγό μέσω Τουρκίας

Τους ήρθε «κατακέφαλα» ο EastMed σε εκείνους που ήθελαν αγωγό μέσω Τουρκίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αβέρωφ Νεοφύτου, Αγωγός, ΑΚΕΛ, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ενέργεια, Ευρωβουλευτές, Κύπρος, Τουρκία, Υποθαλάσσιος Αγωγός EastMed, Φυσικό Αέριο,

Η πολιτική διαδοχικών κυβερνήσεων στην Αθήνα, έφερε την Τουρκία να προαναγγέλλει επιδρομή έξω από την … Κρήτη με σκοπό τον ακρωτηριασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Στην Αθήνα «χαριεντίζονταν» για δεκαετίες ότι με απανωτές υποχωρήσεις, θα «χορτάσουν» το τουρκικό θηρίο.

Σήμερα, ο σχεδιασμός του αγωγού EastMed, επανέφερε στο προσκήνιο μιαν άλλη προοπτική, που προκάλεσε την επανεμφάνιση της αριστεροδέξιας πλατφόρμας μιας σαφώς μειοψηφούσας άποψης, η οποία παραμένει προσκολλημένη στα φαντάσματα του παρελθόντος.

Η πλατφόρμα αυτή επιχειρεί να αποτρέψει την μοναδική προοπτική επιβίωσης του Ελληνισμού, αφού οι οπαδοί της συνήθισαν για δεκαετίες να εκφοβίζουν με την αντίληψή τους για την Τουρκία ως επικυρίαρχου στην Αν. Μεσόγειο.

Για αυτό, οι κινήσεις γύρω από τον EastMed, τούς ήρθαν σαν κεραυνός κατακέφαλα προκαλώντας την εναντίωση τους, όχι τόσο για την υλοποίηση ή μη ενός αγωγού, αφού αυτό θα εξαρτηθεί από τα τεχνικά στοιχεία βιωσιμότητας όπως σε οποιοδήποτε τέτοιο έργο, όσο για την προοπτική αντιμετώπισης της Τουρκίας στη βάση μιας διαφορετικής πολιτικής.

Είναι πασίγνωστο ότι η τελική μελέτη θα χρειαστεί δύο περίπου χρόνια, είναι συγχρηματοδοτούμενη από την ΕΕ και για αυτήν συμφωνούν όλοι οι εμπλεκόμενοι: κράτη εντός και εκτός ΕΕ, οργανισμοί, εταιρείες ενέργειας κ.ά.

Στην Κύπρο, δεν χρειαζόταν ανακοίνωση και δηλώσεις κομματικών αξιωματούχων του ΑΚΕΛ περί … τεχνικών δυσκολιών.

Ιδιαίτερα όμως οι δηλώσεις τους για «επικοινωνιακές φιέστες και τυμπανοκρουσίες» για την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό East-Med, ανέδειξαν ένα παράπλευρο όφελος: τη δική τους απογύμνωση!

Επιπλέον, όσοι προσδοκούσαν -μαζί με τον Ερντογάν-, δημιουργία αγωγού μέσω Τουρκίας έχουν απογοητευτεί.

Ο ίδιος ο Αβ. Νεοφύτου (Πρόεδρος ΔΗΣΥ) έριξε πρόσφατα την … «τορπίλη» του εναντίον του EastMed, προτείνοντας αγωγό μέσω Τουρκίας, προσθέτοντας την … «ουρά» για «μετά τη λύση» (και όποιος θέλει τον πιστεύει).

Αγωγό μέσω Τουρκίας, την στιγμή που η ΕΕ αξιολογεί τον EastMed «στρατηγικά πολύ σημαντικό για την Ευρώπη»!

Πρόσθετο παράπλευρο ευτύχημα είναι η αποκάλυψη διάφορων «μοντέρνων» και «προοδευτικών», οι οποίοι εναντιώνονται σε κάθε μορφή σκοταδιστκού καθεστώτος στον πλανήτη, αλλά για το ισλαμοφασιστικό καθεστώς του Ερντογάν προέχει η … «συνεργασία, κατανόηση και αμοιβαία εμπιστοσύνη».

Τώρα όμως έχουν απογυμνωθεί, και με δεδομένη την κρίση της πλειοψηφίας του λαού, πολλοί θα… λουφάξουν.

Στόχος των «διαμαρτυρομένων» δεν είναι ο αγωγός, αλλά η ακύρωση της υπό εξέλιξη νέας στρατηγικής με επίκεντρο την ενέργεια, η οποία δημιουργεί συνθήκες στρατηγικών συμμαχιών, συνεργασίας και ευημερίας, που περιλαμβάνουν εμβάθυνση και της αμυντικής συνεργασίας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Πάντως, στις επόμενες εβδομάδες θα φανεί αν όντως η Αθήνα έχει ξεπεράσει τις φοβίες της απέναντι στον Ερντογάν και στα φαντάσματα του παρελθόντος.

 • Οι Γκρίζες Ζώνες της Σύγχρονης Ζωής
  Εκπαιδευτικός
  Στη σημερινή εποχή, η τεχνολογία, οι κοινωνικές δομές και οι πολιτιστικές αλλαγές έχουν δημιουργήσει μία σειρά από «γκρίζες ζώνες», «ενδιάμεσους χώρους» που αφορούν σε ποικίλες εκφάνσεις της καθημερινότητας, δυσχεραίνοντας τον ακριβή προσδιορισμός τους. Οι ζώνες αυτές εγείρουν περίπλοκα ζητήματα και προβληματισμούς,...
 • Ο όρος «έμφυλη βία» ΔΕΝ αφορά μόνον την βία σε βάρος γυναικών, παρά ΚΑΙ τη βία σε βάρος ανδρών
  Δικηγόρος
  Συχνά γίνεται συζήτηση και υπάρχει διαφωνία επί του όρου της «έμφυλης» βίας. Πέρυσι τέτοιον καιρό είχα μια σχετική συζήτηση με συνάδελφο, ο οποίος διαφωνούσε με τον όρο. Η διαφωνία του επικεντρώθηκε τόσο επί του πραγματικού, δηλαδή κατά πόσον υπάρχουν όντως σήμερα περιπτώσεις...
 • Αναζητώντας το χαμένο «Κέντρο»
  Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
  Διαβάζοντας ένα άρθρο (New York Times, αναδημοσίευση Καθημερινή 6/7) με προβλημάτισε ο τίτλος: «Η νίκη των Εργατικών δεν είναι θρίαμβος του Κέντρου»! Τι είναι επιτέλους αυτό το περιβόητο «Κέντρο», ποιους εκφράζει; Με άλλα λόγια τι «πουλάει το μαγαζί», σε ποία «πελατεία» απευθύνεται; Ο αρθρογράφος...