Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Στέφανος Μυτιληναίος
Αρθρογράφος, Συγγραφέας

Ο Ερντογάν θα πληρώσει πολύ ακριβά τον «τσαμπουκά» στο Ισραήλ

Ο Ερντογάν θα πληρώσει πολύ ακριβά τον «τσαμπουκά» στο Ισραήλ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ενέργεια, Ισραήλ, Κύπρος, Λιβύη, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Υποθαλάσσιος Αγωγός EastMed,

Ήταν ζήτημα χρόνου πότε θα κάνει το «μετέωρο βήμα» στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκαλώντας και εκβιάζοντας ευθέως το Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός πρέσβης στην Άγκυρα εκλήθη πριν δύο εβδομάδες στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για να του διαμηνυθεί ότι ο υποθαλάσσιος αγωγός EastMed δεν μπορεί να κατασκευαστεί δίχως τη συμφωνία της Τουρκίας επειδή, σύμφωνα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς, περνά μέσα από την τουρκική θαλάσσια ζώνη ανοιχτά της Αττάλειας.

Η Τουρκία επικαλέστηκε την άκυρη και ανυπόστατη «συμφωνία» της με την ισλαμική Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Τρίπολης στη Λιβύη, με την οποία «οριοθέτησε» θαλάσσιες ζώνες, «εξαφανίζοντας» το Καστελόριζο από τον χάρτη και διεκδικώντας έτσι ολόκληρο το Λύκιο Πέλαγος και μέρος του Καρπάθιου και Νότιου Κρητικού Πελάγους, δηλαδή ολόκληρη τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου, Κρήτης και Κύπρου, ως μέρος της «Γαλάζιας Πατρίδας» της.

Να σημειωθεί ότι ο EastMed δεν περνά από καμία «Γαλάζια Πατρίδα» αλλά ακόμα κι εάν περνούσε, οι θαλάσσιες ζώνες (ΑΟΖ) σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο (Συνθήκη του Μοντέγκο Μπέι – 1982) θεωρούνται διεθνή ύδατα και οι χώρες, πέρα από τα δικαιώματα εκμετάλλευσής τους, δεν μπορούν να εμποδίζουν σε αυτές ούτε την ελεύθερη ναυσιπλοΐα, ούτε τους υποθαλάσσιους αγωγούς, δηλαδή, δεν αποτελούν χωρικά ύδατα (αιγιαλίτιδα ζώνη).

Ο «τσαμπουκάς» της Τουρκίας στο Ισραήλ δεν περιορίστηκε στα λόγια.

Στις 18 Νοεμβρίου τουρκικό πολεμικό πλοίο εμπόδισε το ισραηλινό ωκεανογραφικό σκάφος «Bat Galim», της Ωκεανογραφικής και Λιμνολογικής Ερευνητικής Υπηρεσίας του Ισραήλ, στο οποίο επέβαιναν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο «Ben Gurion» καθώς και ένας Κύπριος γεωλόγος, να πραγματοποιήσει μετά από εντολή της ισραηλινής κυβέρνησης και με άδεια της Κυπριακής Δημοκρατίας υποθαλάσσια έρευνα για τον αγωγό EastMed.

Ήταν μια επίδειξη ισχύος ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού, από τον οποίο θα εξαρτάται στο μέλλον η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Όπως έγινε γνωστό από τη «Jerusalem Post», το τουρκικό πολεμικό εξέπεμψε μήνυμα και απαίτησε από το «Bat Galim» και τους ερευνητές να μετακινηθούν άμεσα από την περιοχή γιατί βρισκόντουσαν «εντός της τουρκικής ΑΟΖ».

Η Τουρκία εξαρχής έχει αντιπροτείνει ως εναλλακτική στον EastMed έναν αγωγό που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου μέσα από το έδαφος της.

Ωστόσο, το Ισραήλ έχει διαμηνύσει ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ή άλλον Τούρκο, να ελέγχει τις στρόφιγγες της ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης και να εκβιάζει με τη ροή φυσικού αερίου, όπως κάνει με το μεταναστευτικό – προσφυγικό και με μια σειρά άλλα ζητήματα.

Μια χώρα που δεν αποδέχεται το Διεθνές Δίκαιο και δεν σέβεται τις διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει (π.χ. Συνθήκη της Λωζάνης), που επιχειρεί αλλαγή συνόρων στην περιοχή και παράλληλα εμφανίζεται ως η προστάτιδα (χαλιφάτο) των μουσουλμάνων της Δύσης, θα έθετε σε μόνιμη ομηρία τις ευρωπαϊκές χώρες εάν είχε στο έδαφός της τον αγωγό φυσικού αερίου της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Οι Ισραηλινοί κράτησαν το περιστατικό «άγνωστο» μέχρι να αποφασίσουν πώς θα αντιδράσουν.

Η χώρα αντιμετωπίζει παρατεταμένη εσωτερική πολιτική κρίση εξαιτίας της ασυμφωνίας των κομμάτων να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας ή εθνικής ενότητας.

Λόγω της υπηρεσιακής διακυβέρνησης στο Ισραήλ είναι απαραίτητες ευρύτερες συναινέσεις, οι οποίες εκ του αποτελέσματος βρέθηκαν και το περασμένο σαββατοκύριακο, λίγες ώρες πριν την «αντίδραση», δημοσιεύτηκε το συμβάν στη «Jerusalem Post» ως προαναγγελία του τι θα ακολουθούσε.

Η «απάντηση» στην τουρκική πρόκληση «ήταν στη μοναδική γλώσσα που καταλαβαίνουν οι Τούρκοι», όπως μου τόνισε έμπειρος Έλληνας αναλυτής που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ισραηλινά μαχητικά, πραγματοποιώντας έκτακτη άσκηση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, «κύκλωσαν» το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ», που βρίσκεται παράνομα στην κυπριακή ΑΟΖ, προκαλώντας μεγάλη ταραχή στο πλήρωμά του και καθεστώς τρόμου στην Άγκυρα.

Ισραηλινά Μέσα μετέδωσαν την «επιδρομή» κάνοντας αναφορά μόνο σε πτήσεις γύρω από το «Γιαβούζ», ωστόσο, μιντιακοί ακτιβιστές υποστήριξαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίχως να διαψευστούν ότι τα ισραηλινά F-16 «λόκαραν» κανονικά το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο κάνοντας πρόβα βύθισής του.

Μάλιστα, όπως μου επεσήμανε ο ίδιος αναλυτής, το Ισραήλ πραγματοποιεί συχνά αναχαιτίσεις τουρκικών μαχητικών ανατολικά της Κύπρου, όπως εμείς πάνω από το Αιγαίο.

Ο ίδιος πρόσθεσε εμφατικά ότι δεν είναι μόνο ο EastMed στρατηγικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, πολύ σημαντικό και μάλιστα χαρακτηρίζεται «ζωτικής σημασίας» για την ασφάλεια του Ισραήλ είναι το υποθαλάσσιο καλώδιο του Ευρασιατικού Διασυνδετήριου Αγωγού (EuroAsia Interconnector), της διασύνδεσης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, που σε μεγάλο μήκος ακολουθεί την ίδια «πορεία» με τον αγωγό φυσικού αερίου.

«Και με την ασφάλεια του Ισραήλ δεν παίζει κανείς», κατέληξε με νόημα.

  • Καθοριστικός ο ρόλος της Ελλάδας στη διαμόρφωση ευρωπαϊκής πολιτικής για τη Συρία
    Πολιτικός Επιστήμονας - Διεθνολόγος
    Η πτώση του καθεστώτος Άσαντ διαμόρφωσε μια νέα πραγματικότητα στο ήδη ασταθές και έντονα συγκρουσιακό περιβάλλον ασφάλειας της Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής. Ο ρόλος επίσης, που φιλοδοξεί να διαδραματίσει η Τουρκία ως ρυθμιστής των εξελίξεων στη μετά Άσαντ εποχή, καθώς...
  • Ο Γκένσερ και οι «Αγάπες εκ του πονηρού»
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
    Ο Μανώλης Κοττάκης σε άρθρο του υπό τον τίτλο «Αγάπες εκ του πονηρού» (ΕΣΤΙΑ, 18/12/2024) επιχειρηματολογεί τονίζοντας την υποκριτικότητα στην στάση του Κυριάκου και της Ντόρας όταν επικαλούνται το όνομα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αφού κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν ο...
  • Απειλές και ευκαιρίες για την Ελλάδα έπειτα από την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία
    Πολιτικός Επιστήμονας - Διεθνολόγος
    Η 8η Δεκεμβρίου 2024 ανέτειλε με μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη για τη Συρία και τη Μέση Ανατολή γενικότερα. Οι δυνάμεις των Σύρων ανταρτών σε συνεργασία με άτακτες ομάδες διωκόμενων του Άσαντ και Τζιχαντιστών, κατέλαβαν τη Δαμασκό ανατρέποντας το καθεστώς Άσαντ (που...