Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Κωνσταντίνος Μίχαλος
Πρόεδρος ΕΒΕΑ - ΚΕΕΕ

Οι προϋποθέσεις για να υλοποιηθούν οι αναγκαίες φοροελαφρύνσεις

Οι προϋποθέσεις για να υλοποιηθούν οι αναγκαίες φοροελαφρύνσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΕΒΕΑ, ΕΝΦΙΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, Φοροελαφρύνσεις, Φορολογία,

Η νέα κυβέρνηση βρίσκεται ήδη «στα βαθιά», αντιμετωπίζοντας σημαντικές προκλήσεις σε πολλά μέτωπα, ιδιαίτερα όμως σε αυτό της οικονομίας.

Είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι η υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης για φοροελαφρύνσεις σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, φαίνεται να αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες για το νέο οικονομικό επιτελείο.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τις εξαγγελίες που έχουν γίνει ήδη πριν τις προγραμματικές δηλώσεις, στόχος είναι να κατατεθεί εντός του καλοκαιριού στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα στο 9% από 22%, τη σταδιακή μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη στο 20% από 28%, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, καθώς και μια σειρά από άλλες ελαφρύνσεις.

Εφόσον εφαρμοστούν, τα μέτρα αυτά θα έχουν άμεσο θετικό αντίκτυπο στο διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και θα τονώσουν σημαντικά την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Το μεγάλο «στοίχημα», ωστόσο, για την κυβέρνηση είναι να δημιουργήσει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για την υλοποίηση του προγράμματός της στη φορολογία, με δεδομένο ότι αυτό θα πρέπει να παρουσιαστεί και να εξηγηθεί και στους θεσμούς.

Η δέσμευση της χώρας σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα περιορίζει σημαντικά το περιθώριο κινήσεων και οι θεσμοί δύσκολα θα δεχθούν τη μείωση τους, εάν δεν δουν συγκεκριμένα δείγματα γραφής από την κυβέρνηση.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, στο αμέσως επόμενο διάστημα να εφαρμοστούν μετρήσιμα αντισταθμιστικά μέτρα μείωσης των δημοσίων δαπανών, με ενίσχυση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, με ανάθεση επιλεγμένων δραστηριοτήτων σε ιδιωτικούς φορείς, με όρους απόλυτης διαφάνειας, με εξορθολογισμό της λειτουργίας κρατικών δομών κ.ά.

Στο ίδιο πλαίσιο, είναι απαραίτητη η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, η στήριξη του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με τολμηρές πρωτοβουλίες, όπως η καθιέρωση υποχρεωτικής χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής και καρτών, για πλειάδα συναλλαγών μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων.

Εξίσου σημαντική πρόκληση είναι η μεγέθυνση του «παρονομαστή», δηλαδή η επιτάχυνση της ανάπτυξης, μέσα από την προώθηση τολμηρών μεταρρυθμίσεων και νέων επενδύσεων, ώστε να αυξηθεί η φορολογητέα ύλη και να ενισχυθούν τα έσοδα του κράτους.

Η μείωση της φορολογίας σε συνδυασμό με τον εξορθολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών, αποτελούν ένα δύσκολο αλλά απαραίτητο βήμα στην πορεία για οριστική έξοδο από την κρίση. Η αγορά περιμένει πολλά από τη νέα κυβέρνηση σε αυτό το επίπεδο.

Ελπίζουμε ότι οι απαραίτητες κινήσεις θα γίνουν με ταχύτητα, με σοβαρότητα και σχέδιο, ώστε το όφελος για την οικονομία και τους πολίτες να γίνει ταχύτερα ορατό.

  • Μάτι-Τέμπη, «βδέλλες» και «ύαινες» – Ισοζύγιο της ντροπής
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
    Αποδεικνύοντας την «έκπτωση» των πολιτικών ηθών οι «εκπρόσωποι» μας αντάλλαξαν «φιλοφρονήσεις» σκορπίζοντας ρίγη ενθουσιασμού στους «κλακαδόρους» τους. Το γεγονός ότι οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη στην άκρως ελλειμματική «δημοκρατία», με την αποχή να πλησιάζει το 50%, δεν τους απασχολεί. Το πολιτικό «φτύσιμο»...
  • «Ρωσικός Κόσμος»: Μία «μεγαλοϊδεατική» χίμαιρα δια χειρός Ντούγκιν
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
    Don Lope de Aguirre : I am the wrath of God. Who else is with me? Werner Herzog, Aguirre, der Zorn Gottes (Aguirre, the wrath of God, 1972) (Περί «ρωσικού κόσμου», μέρος β΄ Διαβάστε το ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΕΔΩ) Στο δεύτερο...
  • Ο «Ρωσικός Κόσμος» αποκρυφιστική δυϊστική (μανιχαϊστική) κοσμολογία, μια τεχνητή έννοια εθνικισμού και ιμπεριαλισμού
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
    «Each wrong idea we follow is a crime committed against future generations. » Arthur Koestler, «Darkness at Noon» Αγαπητέ αναγνώστη, το σχόλιο που ακολουθεί είναι ένα συμπλήρωμα σε άρθρο του γράφοντος που δημοσιεύθηκε στην φιλόξενη ιστοσελίδα της ΚΑΘΕΔΡΑΣ στις 20 Νοεμβρίου 2023...