Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Κωνσταντίνος Μίχαλος
Πρόεδρος ΕΒΕΑ - ΚΕΕΕ

Όχι στον προεκλογικό εκτροχιασμό

Όχι στον προεκλογικό εκτροχιασμό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΕΒΕΑ, Εκλογές, Ευρωεκλογές 2019, Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, Κωνσταντίνος Μίχαλος,

Εδώ και αρκετούς μήνες η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, καθώς το 2019 είναι χρονιά διεξαγωγής εθνικών, αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωπαϊκών εκλογών.

Ταυτόχρονα, όμως, δίνει τη μάχη για αποκαταστήσει την πρόσβασή της στις αγορές, να εξασφαλίσει χρηματοδότηση με βιώσιμο κόστος και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για οριστική έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση.

Η προσπάθεια αυτή είναι ιδιαίτερα δύσκολη, σε μια περίοδο όπου το εξωτερικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από αυξανόμενη μεταβλητότητα.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αγορών, οι οποίες θα αξιολογήσουν αρνητικά κάθε δημοσιονομικό στραβοπάτημα, κάθε παρέκκλιση ή καθυστέρηση στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Η αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, που όπως όλα δείχνουν θα κατοχυρωθεί στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης, αποτελεί σαφώς ένα θετικό μήνυμα, στο βαθμό που θα διασφαλίσει τη σταθερότητα του εκλογικού κύκλου.

Ωστόσο, η ευθύνη για τη διαχείριση και την ποιότητα της εκάστοτε προεκλογικής περιόδου, εξακολουθεί να ανήκει στο πολιτικό προσωπικό της χώρας.

Ιδιαίτερα στη φάση αυτή, θα ήταν ολέθριο για την ελληνική οικονομία να συνεχιστεί η «παράδοση» της προεκλογικής παροχολογίας, της πλειοδοσίας υποσχέσεων και της χαλάρωσης στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Τα κόμματα θα πρέπει να αποφύγουν τον πειρασμό να προχωρήσουν σε εξαγγελίες που θέτουν σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους μεσοπρόθεσμα, ή ανατρέπουν συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, υπονομεύοντας την αξιοπιστία της ασκούμενης πολιτικής.

Οφείλουν, αντίθετα, να παρουσιάσουν δημιουργικές προτάσεις για την επιτάχυνση της ανάπτυξης, όπως είναι η αλλαγή του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής προς την κατεύθυνση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών με παράλληλο εξορθολογισμό των δαπανών, η βελτίωση της νομοθετικής διαδικασίας, η αναβάθμιση του επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η ενίσχυση του «τριγώνου» της γνώσης με αποτελεσματικότερη σύνδεση εκπαίδευσης, έρευνας και καινοτομίας.

Οφείλουν, επίσης, να παρουσιάσουν θέσεις και προτάσεις για τη διαχείριση σημαντικών προκλήσεων, όπως είναι η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και η αναστροφή της απώλειας ανθρώπινου κεφαλαίου στα χρόνια της κρίσης.

Και βέβαια, να διασφαλίσουν την προστασία των ασθενέστερων οικονομικά συμπολιτών μας για την πολυπόθητη κοινωνική συνοχή.

Η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας και η επιτάχυνση της ανάπτυξης, πάνω σε υγιείς βάσεις, αποτελούν το μεγάλο εθνικό στόχο που καλούμαστε να πετύχουμε, από τώρα και στα επόμενα χρόνια. Οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, έχουν ευθύνη να διαφυλάξουν και να ενισχύσουν αυτή την προσπάθεια, με τη στάση τους ενόψει των φετινών εκλογικών αναμετρήσεων.

  • Μάτι-Τέμπη, «βδέλλες» και «ύαινες» – Ισοζύγιο της ντροπής
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
    Αποδεικνύοντας την «έκπτωση» των πολιτικών ηθών οι «εκπρόσωποι» μας αντάλλαξαν «φιλοφρονήσεις» σκορπίζοντας ρίγη ενθουσιασμού στους «κλακαδόρους» τους. Το γεγονός ότι οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη στην άκρως ελλειμματική «δημοκρατία», με την αποχή να πλησιάζει το 50%, δεν τους απασχολεί. Το πολιτικό «φτύσιμο»...
  • «Ρωσικός Κόσμος»: Μία «μεγαλοϊδεατική» χίμαιρα δια χειρός Ντούγκιν
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
    Don Lope de Aguirre : I am the wrath of God. Who else is with me? Werner Herzog, Aguirre, der Zorn Gottes (Aguirre, the wrath of God, 1972) (Περί «ρωσικού κόσμου», μέρος β΄ Διαβάστε το ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΕΔΩ) Στο δεύτερο...
  • Ο «Ρωσικός Κόσμος» αποκρυφιστική δυϊστική (μανιχαϊστική) κοσμολογία, μια τεχνητή έννοια εθνικισμού και ιμπεριαλισμού
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
    «Each wrong idea we follow is a crime committed against future generations. » Arthur Koestler, «Darkness at Noon» Αγαπητέ αναγνώστη, το σχόλιο που ακολουθεί είναι ένα συμπλήρωμα σε άρθρο του γράφοντος που δημοσιεύθηκε στην φιλόξενη ιστοσελίδα της ΚΑΘΕΔΡΑΣ στις 20 Νοεμβρίου 2023...