Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Κωνσταντίνος Μίχαλος
Πρόεδρος ΕΒΕΑ - ΚΕΕΕ

Το μήνυμα των πολιτών

Το μήνυμα των πολιτών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΕΒΕΑ, Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, Κωνσταντίνος Μίχαλος,

Καθώς η ελληνική οικονομία δείχνει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, το αίσθημα απαισιοδοξίας που κυριάρχησε στην κοινωνία τα προηγούμενα χρόνια, αρχίζει σταδιακά να περιορίζεται. Ωστόσο, για να υπάρξει αισθητή βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, χρειάζεται ακόμη πολλή προσπάθεια.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε από την εταιρία PulseRC στην Αττική, για λογαριασμό του ΕΒΕΑ κατά το μήνα Μάρτιο.

Συγκρινόμενα με αυτά της αντίστοιχης έρευνας του Νοεμβρίου 2018, δείχνουν αξιόλογη βελτίωση του κλίματος, τόσο ως προς την πορεία της εθνικής οικονομίας όσο και ως προς τα οικονομικά των νοικοκυριών.

Συγκεκριμένα, το 42% των συμμετεχόντων, έναντι 34% στην προηγούμενη έρευνα, εξέφρασαν αισιοδοξία για την προσωπική τους κατάσταση, ενώ μεγαλύτερη αισιοδοξία σε σχέση με τον περασμένο Νοέμβριο καταγράφεται και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με ποσοστό 36% έναντι 29%.

Είναι γεγονός, ωστόσο, ότι οι αρνητικές απαντήσεις αν και λιγότερες, εξακολουθούν να υπερτερούν των θετικών.

Όσον αφορά το δείκτη αξιολόγησης της κυβέρνησης, παρουσιάζει μικρή άνοδο όσον αφορά τις επιδόσεις στην κοινωνική πολιτική, με το ποσοστό των θετικών απόψεων να ανέρχεται σε 32%, έναντι 30% στην προηγούμενη έρευνα.

Σταθερός παραμένει, ωστόσο, ο δείκτης αξιολόγησης όσον αφορά την προσέλκυση επενδύσεων.

Στα θέματα που αφορούν την τρέχουσα επικαιρότητα, οι πολίτες απαντούν καταφατικά στο ερώτημα αν η μείωση των φορολογικών συντελεστών θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή, με τις θετικές απαντήσεις να υπερισχύουν κατά 29% των αρνητικών.

Περισσότερες, κατά 22%, είναι οι θετικές απαντήσεις και στο ερώτημα αν έχουν διαπιστώσει σημαντικές αυξήσεις τιμών στην αγορά τους τελευταίους μήνες, καθώς και στο αν θα έπρεπε να τροποποιηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα (+19%).

Από την άλλη, οι πολίτες απαντούν αρνητικά, με διαφορά 49% από τις θετικές απαντήσεις, στην ερώτηση αν έχουν καταφέρει να αποταμιεύσουν κάποιο μικρό ή μεγάλο ποσό.

Οι αρνητικές απαντήσεις υπερισχύουν, με διαφορά 39%, και στην ερώτηση αν η αύξηση του κατώτατου μισθού μπορεί να προκαλέσει οικονομικά προβλήματα στις επιχειρήσεις.

Αρνητικό ισοζύγιο, με διαφορά 17%, αποτυπώνεται τέλος στην ερώτηση αν η Συμφωνία των Πρεσπών θα συμβάλει θετικά στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών.

Γίνεται προφανές από τα στοιχεία αυτά, ότι οι πολίτες αρχίζουν να βλέπουν πλέον θετικότερα το μέλλον, τόσο το προσωπικό τους, όσο και γενικότερα της ελληνικής οικονομίας.

Εξακολουθούν, ωστόσο, να υφίστανται οικονομικές πιέσεις, να αδυνατούν να αποταμιεύσουν και να ζητούν ένα αποτελεσματικότερο κοινωνικό κράτος.

Η κυβέρνηση οφείλει να ακούσει αυτό το μήνυμα και να συνεχίσει, ακόμη πιο εντατικά, την προσπάθεια για ουσιαστική αναβάθμιση των εισοδημάτων και της καθημερινότητάς των πολιτών.

Ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την προώθηση πολιτικών οι οποίες στοχεύουν στην προσέλκυση νέων επενδύσεων, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και στην αύξηση του εθνικού πλούτου, ώστε να μπορέσουν να στηριχθούν οι οικονομικά αδύναμοι.

Βρισκόμαστε ακόμη στη μέση του δρόμου, μπορούμε και πρέπει να προχωρήσουμε ταχύτερα.

  • Ο ένοχος της 21ης Απριλίου 1967
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
    ”Αν με ρωτήσεις εμένα, η πιο βάσιμη κριτική που κάνω στον Καραμανλή είναι ότι δεν έπρεπε να φύγει εκείνη την ώρα. Αν δεν έφευγε και έμενε αρχηγός της Δεξιάς, δεν θα γινόταν η δικτατορία.”* Επιτέλους, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, αποκαλύφθηκε...
  • Οι μουλάδες με την ουρά στα σκέλια – Οι «τζάμπα μάγκες»
    Αρθρογράφος, Συγγραφέας
    Σύμφωνα με κάποιους Αμερικανούς αναλυτές, η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ «σχεδιάστηκε σκόπιμα ώστε να μπορεί να αναχαιτιστεί», δηλαδή ως πρόσχημα του Ιράν προς την κοινή γνώμη, εγχώρια και διεθνή, ότι υπερασπίστηκε την τιμή του δίχως να...
  • Πρόωρες εκλογές ζητάς όταν μπορείς να τις κερδίσεις
    Επιχειρηματίας, Πρώην Βουλευτής
    Το αίτημα για πρόωρες εκλογές διχάζει και υπονομεύει την απαραίτητη εθνική ενότητα της χώρας απέναντι σε δύσκολες προκλήσεις. Τόσο οι ενδείξεις των δημοσκοπήσεων όσο και οι παραδοχές των ίδιων των ηγετών της αντιπολίτευσης δείχνουν ότι τα κεντροαριστερά κόμματα θα είναι σε...