Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Κωνσταντίνος Μίχαλος
Πρόεδρος ΕΒΕΑ - ΚΕΕΕ

Το κακό παράδειγμα της Folli-Follie και η σημασία της Εταιρικής Διακυβέρνησης

Το κακό παράδειγμα της Folli-Follie και η σημασία της Εταιρικής Διακυβέρνησης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΕΒΕΑ, Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, Κωνσταντίνος Μίχαλος,

Το πρόσφατο σκάνδαλο, σχετικά με τα στοιχεία μιας εκ των πιο προβεβλημένων εισηγμένων ελληνικών εταιριών, της Folli-Follie, πέρα από τη ζημιά που προκαλεί σε επενδυτές, πλήττει άμεσα το κύρος της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, αλλά και ευρύτερα την ελληνική οικονομία, κλονίζοντας την εμπιστοσύνη των αγορών απέναντι στη χώρα και στις επιχειρήσεις της, σε μια κρίσιμη περίοδο.

Το πλήγμα είναι σοβαρό και ταυτόχρονα άδικο για τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες αγωνίζονται να διατηρήσουν ή να ανακτήσουν την πρόσβασή τους στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Στη χώρα υπάρχουν σήμερα επιχειρηματίες, οι οποίοι μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον, προσπαθούν να κρατήσουν όρθιες και να μεγαλώσουν τις επιχειρήσεις τους, επιδιώκουν την καινοτομία και την εξωστρέφεια, σεβόμενες παράλληλα τους κανόνες και τηρώντας τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο νόμο, στους επενδυτές, τους εργαζομένους και τους συνεργάτες τους.

Για τους έντιμους αυτούς επιχειρηματίες, η απώλεια εμπιστοσύνης προς την ελληνική επιχειρηματικότητα μεταφράζεται σήμερα σε κλειστές πόρτες ή σε υψηλά κόστη δανεισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναδεικνύεται η ανάγκη για χρηστή εταιρική διακυβέρνηση από τις επιχειρήσεις, αλλά και για αποτελεσματικότερη ελεγκτική λειτουργία από την Πολιτεία.

Το κράτος, από την πλευρά του, οφείλει να διασφαλίσει το κύρος των θεσμών και τη διαχειριστική ικανότητα των εποπτικών αρχών, που επιφορτίζονται με το έργο της προστασίας των επενδυτών – μετόχων, αλλά και της υγιούς επιχειρηματικότητας, από αθέμιτες πρακτικές.

Οι επιχειρήσεις, από την άλλη, οφείλουν να αξιολογήσουν και να αναβαθμίσουν τις πρακτικές τους σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, η οποία αναδεικνύεται σήμερα σε καίριο παράγοντα ανταγωνιστικότητας.

Η υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών σε αυτό τον τομέα ωφελεί πολλαπλά την επιχείρηση, εξασφαλίζοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών, χαμηλότερο κόστος κεφαλαίου, αλλά και αποτελεσματικότερη εσωτερική οργάνωση.

Επιπλέον, αντανακλάται στο σύνολο της αγοράς, προάγοντας τη διαφάνεια και την αξιοπιστία.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η Ελλάδα και οι επιχειρήσεις της χρειάζονται κεφάλαια, τα οποία θα πρέπει να προέλθουν από τις διεθνείς αγορές.

Και οι επενδυτές, για να διαθέσουν τα κεφάλαιά τους, θέλουν να γνωρίζουν ότι πρόκειται για μια χώρα όπου λειτουργούν οι θεσμοί της αγοράς, αλλά και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που εγγυώνται τη διαφάνεια και την τήρηση των κανόνων του ανταγωνισμού.

Αυτό το μήνυμα οφείλει να περάσει στις αγορές, με τις κατάλληλες διορθωτικές κινήσεις και το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να περιοριστεί η ζημιά που έγινε.

  • Ο Γκένσερ και οι «Αγάπες εκ του πονηρού»
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
    Ο Μανώλης Κοττάκης σε άρθρο του υπό τον τίτλο «Αγάπες εκ του πονηρού» (ΕΣΤΙΑ, 18/12/2024) επιχειρηματολογεί τονίζοντας την υποκριτικότητα στην στάση του Κυριάκου και της Ντόρας όταν επικαλούνται το όνομα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αφού κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν ο...
  • Απειλές και ευκαιρίες για την Ελλάδα έπειτα από την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία
    Πολιτικός Επιστήμονας - Διεθνολόγος
    Η 8η Δεκεμβρίου 2024 ανέτειλε με μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη για τη Συρία και τη Μέση Ανατολή γενικότερα. Οι δυνάμεις των Σύρων ανταρτών σε συνεργασία με άτακτες ομάδες διωκόμενων του Άσαντ και Τζιχαντιστών, κατέλαβαν τη Δαμασκό ανατρέποντας το καθεστώς Άσαντ (που...
  • Η γεωπολιτική απληστία της ρωσικής Εκκλησίας
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
    «Ch'hai di nuovo, buffon? Che dell'usato Più noioso voi siete.» G. Verdi, RIGOLETTO, ATTO PRIMO Διαβάζοντας στην ιστοσελίδα του Τμήματος Εξωτερικών κλπ. του Πατριαρχείου Μόσχας την συνέντευξη του μητροπολίτου Τσερκάσι και Κάνεφ Θεοδοσίου της επαρχίας της Εκκλησίας της Ρωσίας στην Ουκρανία (περισσότερο γνωστής ως...