Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Κωνσταντίνος Μίχαλος
Πρόεδρος ΕΒΕΑ - ΚΕΕΕ

Η απεμπλοκή από τα μνημόνια επετεύχθη – Τι πρέπει να κάνουμε τώρα

Η απεμπλοκή από τα μνημόνια επετεύχθη – Τι πρέπει να κάνουμε τώρα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), Κωνσταντίνος Μίχαλος, Μνημόνιο, Φορολογία,

Η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτέλεσε ένα συμβολικό ορόσημο, στην πορεία σταδιακής απεμπλοκής της Ελλάδας από τα μνημονιακά δεσμά, μετά από οκτώ και πλέον χρόνια αυστηρής επιτήρησης. Η αρχή έγινε με την ομιλία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της διοργάνωσης.

Οι εξαγγελίες που ακούστηκαν, μεταξύ άλλων, για μια σειρά ελαφρύνσεων προς τις επιχειρήσεις ήταν θετικές και στο βαθμό που θα εφαρμοστούν, θα δώσουν νέα ώθηση, τόσο στην αγορά όσο και συνολικά στην οικονομία.

Η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος, η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους μισθωτούς, είναι μέτρα που έχουν επανειλημμένα προτείνει τα Επιμελητήρια, αλλά και το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου, προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, αλλά και η παραγωγικότητα της εργασίας, να τονωθεί η ανάπτυξη η απασχόληση.

Τα μέτρα αυτά φαίνονται να βρίσκονται εντός του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου, γεγονός που αξιολογείται επίσης ως θετικό, καθώς το πρώτο διάστημα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αγορών και να κρίνεται αυστηρά, ως προς τον τρόπο άσκησης της οικονομικής πολιτικής της.

Η αρχή έγινε, ωστόσο ο δρόμος μπροστά παραμένει μακρύς και δύσκολος. Η κυβέρνηση οφείλει να συνεχίσει τις προσπάθειες για περαιτέρω μείωση της φορολογίας και του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις, δείχνοντας ταυτόχρονα αυξημένη πολιτική βούληση και αποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη συγκράτηση των μη παραγωγικών δαπανών του δημοσίου.

Παράλληλα, θα πρέπει να προχωρήσουν όλες οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την ολοκληρωτική ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Οι μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι η υγεία, η παιδεία, η ποιότητα της νομοθετικής διαδικασίας και το σύστημα απονομής δικαιοσύνης βρίσκονται ακόμη μπροστά μας.

Η μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα είναι τώρα να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών, προκειμένου να αντλήσει δανεισμό και κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης. Ο δρόμος για την οικοδόμηση μιας καλύτερης, μεταμνημονιακής εποχής είναι πλέον ανοιχτός.

Περνά, όμως, απαραίτητα μέσα από τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, την εφαρμογή ορθών δημοσιονομικών πολιτικών και φιλικών προς την ανάπτυξη μέτρων. Τα επόμενα βήματα πρέπει να είναι προσεκτικά.

  • Ο ένοχος της 21ης Απριλίου 1967
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
    ”Αν με ρωτήσεις εμένα, η πιο βάσιμη κριτική που κάνω στον Καραμανλή είναι ότι δεν έπρεπε να φύγει εκείνη την ώρα. Αν δεν έφευγε και έμενε αρχηγός της Δεξιάς, δεν θα γινόταν η δικτατορία.”* Επιτέλους, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, αποκαλύφθηκε...
  • Οι μουλάδες με την ουρά στα σκέλια – Οι «τζάμπα μάγκες»
    Αρθρογράφος, Συγγραφέας
    Σύμφωνα με κάποιους Αμερικανούς αναλυτές, η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ «σχεδιάστηκε σκόπιμα ώστε να μπορεί να αναχαιτιστεί», δηλαδή ως πρόσχημα του Ιράν προς την κοινή γνώμη, εγχώρια και διεθνή, ότι υπερασπίστηκε την τιμή του δίχως να...
  • Πρόωρες εκλογές ζητάς όταν μπορείς να τις κερδίσεις
    Επιχειρηματίας, Πρώην Βουλευτής
    Το αίτημα για πρόωρες εκλογές διχάζει και υπονομεύει την απαραίτητη εθνική ενότητα της χώρας απέναντι σε δύσκολες προκλήσεις. Τόσο οι ενδείξεις των δημοσκοπήσεων όσο και οι παραδοχές των ίδιων των ηγετών της αντιπολίτευσης δείχνουν ότι τα κεντροαριστερά κόμματα θα είναι σε...