Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αντώνης Αντωνάκος
Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος

Οι πολιτικοί «λαγοί» και ο «προοδευτικός φλόμος»

Οι πολιτικοί «λαγοί» και ο «προοδευτικός φλόμος»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΔΗΜΑΡ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Κώστας Σημίτης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ,

Στο στίβο, στους αγώνες δρόμου, ο όρος «λαγός» χρησιμοποιείται για τους αθλητές που διαμορφώνουν την κούρσα στα μέτρα κάποιου συναθλητή τους.

Αλλά «λαγοί», συνειδητά ή ασυνείδητα, δεν υπάρχουν μόνο στον αθλητισμό υπάρχουν και σε άλλους τομείς από τους οποίους φυσικά δεν εξαιρείται και η πολιτική.

Συχνά ενέργειες και δηλώσεις πολιτικών «στρώνουν το χαλί» για να δομηθεί η προσωπικότητα ή να υπηρετηθούν οι σκοπιμότητες ενός άλλου πολιτικού προσώπου ή φορέα.

Η διαμόρφωση μιας ελκυστικής και πειστικής εικόνας στην κοινωνία είναι διαδικασία σύνθετη και τα πολιτικά «δεκανίκια» πολλές φορές είναι αναγκαία, ιδιαίτερα όταν το πρόσωπο του «πρωταγωνιστή» δεν είναι ελκυστικό και ισχυρό.

Είναι βέβαιο ότι, εν όψει της ανασυγκρότησης της «Μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης» (στην πραγματικότητα του παλιού ΠΑ.ΣΟ.Κ.), θα χρησιμοποιηθούν όλα τα επικοινωνιακά «τερτίπια».

Στο βαθμό που ούτε η αλλαγή ηγεσίας, ούτε η αλλαγή ονόματος, ούτε η σύμπραξη με το «ίχνος» της ΔΗΜ.ΑΡ., ούτε κυρίως η κυβερνητική φθορά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έφεραν τους προσδοκώμενους καρπούς, θα επιχειρηθεί να δοθεί η εικόνα της ευρύτερης σύμπραξης προσώπων και σχημάτων σε ένα «νέο» εγχείρημα.

Για τους υποψηφίους ηγέτες του «νέου» σχηματισμού το ερώτημα είναι: πρόκειται για πραγματικά πρόσωπα ή για προσωπεία;

Είναι αυτόκλητοι «πρόθυμοι» ή τελούν σε διατεταγμένη υπηρεσία; Ποιο είναι το πολιτικό τους «εκτόπισμα» και η κοινωνική τους απήχηση;

Δηλαδή πρόκειται για πραγματικούς και φιλόδοξους πολιτικούς «πρωταθλητές» ή στην ουσία, ηθελημένα ή αθέλητα, πρόκειται για πολιτικούς «λαγούς».

Η «σύναξη» προσώπων στη διεκδίκηση της ηγεσίας του – υποτίθεται – υπό διαμόρφωση νέου σχήματος είναι εκ των πραγμάτων διαδικασία άγονη.

Το «χριστεπώνυμο» πλήρωμα της «εκκλησίας» έχει χρώμα και ταυτότητα αποτυπωμένη στα συνειδητά και υποσυνείδητα στερεότυπα που έχουν διαμορφωθεί τις τέσσερις προηγούμενες δεκαετίες.

Η εκκλησία μπορεί να είναι ανοιχτή για νέους προσήλυτους αλλά είναι δεδομένο ότι το «ιερό» δεν είναι για όλους.

Όποιος, χωρίς να διαθέτει «παλιά ταυτότητα», πιστεύει ότι μπορεί να γίνει αρχιερέας στο κόμμα που επιχειρεί να αλλάξει προσωπείο, έχει ψευδαισθήσεις και καλά θα κάνει να μελετήσει το «προσκλητήριο θέσπισμα» του κυρίου Λαλιώτη.

Γιατί διαφορετικά, όταν θα καταλάβει ότι απλά έπαιξε το ρόλο του «λαγού», θα είναι αργά για «δάκρυα» μετανοίας.

Μπορεί ο κύριος Χρυσοχοΐδης το 2011 να είχε δηλώσει ότι ο Γ. Παπανδρέου, «..μόνο σε αποικία θα ήταν υποψήφιος αρχηγός…» και να «κατήγγειλε την κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ως υπαίτια της χρεωκοπίας λέγοντας ότι: «…Η διετής κυβέρνηση η δική μας οδήγησε σε αδιέξοδα. Οικονομικά, εθνικά, κοινωνικά. Οδήγησε σε φτώχεια και αποσύνθεση, εθνική ταπείνωση και εθνική αναξιοπρέπεια και τέλος οδήγησε σε εθνική αποδιοργάνωση…» αλλά, στη θάλασσα της ημιμάθειας που ρίχνουν τα δίχτυα τους ο κ. Λαλιώτης και οι σύντροφοί του, ο «προοδευτικός φλόμος» είναι ακόμα ιδιαίτερα αποτελεσματικός.

Επίσης είναι βέβαιο ότι μπροστά στο δέλεαρ της εξουσίας τα περισσότερα στελέχη είναι πρόθυμα «να γλύψουν εκεί που έφτυναν».

Γιατί η αξιοπρέπεια στο χώρο της πολιτικής σπανίζει. Ιδιαίτερα σήμερα που το πολιτικό προσωπικό έχει οδηγηθεί στην απόλυτη απαξίωση.

Η περιθωριοποίηση των, κατά τεκμήριο, πιο ικανών στελεχών από «άδεια πουκάμισα», επειδή τόλμησαν να αμφισβητήσουν την «κληρονομική ιδιοκτησία» του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η ενθουσιώδης υποδοχή του Γ. Παπανδρέου κατά την πρόσφατη διαδικασία, είναι χαρακτηριστική των στερεότυπων που καθοδηγούν τα μέλη και τους ψηφοφόρους του «κινήματος».

Η αποδοχή, με «σφιγμένο στομάχι» ως αναγκαίων κακών προς χάριν της εξουσίας, του κυρίου Σημίτη και του κυρίου Βενιζέλου είναι χαρακτηριστική του πνεύματος που κληροδότησε η «επαναστατική περίοδος» της πρώτης αντιπολίτευσης και της πρώτης οκταετίας. Είναι φανερό ότι το «φάντασμα της Αλλαγής» στοιχειώνει τη Χαριλάου Τρικούπη.

Ας μην ελπίζουν λοιπόν, όσοι «νεοπροσύλητοι» καλοπροαίρετα σπεύδουν να θέσουν υποψηφιότητα, για την ηγεσία του δήθεν «νέου» πολιτικού σχηματισμού. Η θέση είναι πιασμένη από τα «ιστορικά» πρόσωπα της «Αλλαγής» ανεξαρτήτως παρελθόντος, ικανοτήτων και ηθικού έρματος.

Για τους υπόλοιπους επιφυλάσσεται η θέση του «λαγού», σε μια επικοινωνιακή προσπάθεια να δοθεί στο εγχείρημα βάρος και αξιοπιστία. Σε μια προσπάθεια να επιβεβαιωθεί το όνειρο και η προσφώνηση της Προέδρου στο πρόσφατο συνέδριό τους: “Συντρόφισσες & Σύντροφοι Ε ναι λοιπόν … ΕΠΙΣΤΡΕΨΑΜΕ!!”.

  • Οι μουλάδες με την ουρά στα σκέλια – Οι «τζάμπα μάγκες»
    Αρθρογράφος, Συγγραφέας
    Σύμφωνα με κάποιους Αμερικανούς αναλυτές, η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ «σχεδιάστηκε σκόπιμα ώστε να μπορεί να αναχαιτιστεί», δηλαδή ως πρόσχημα του Ιράν προς την κοινή γνώμη, εγχώρια και διεθνή, ότι υπερασπίστηκε την τιμή του δίχως να...
  • Πρόωρες εκλογές ζητάς όταν μπορείς να τις κερδίσεις
    Επιχειρηματίας, Πρώην Βουλευτής
    Το αίτημα για πρόωρες εκλογές διχάζει και υπονομεύει την απαραίτητη εθνική ενότητα της χώρας απέναντι σε δύσκολες προκλήσεις. Τόσο οι ενδείξεις των δημοσκοπήσεων όσο και οι παραδοχές των ίδιων των ηγετών της αντιπολίτευσης δείχνουν ότι τα κεντροαριστερά κόμματα θα είναι σε...
  • Η φύση του σκορπιού
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
    «Ο Καραμανλής ήταν πάντοτε αποφασισμένος να γίνει πρόεδρος της Δημοκρατίας […] «Ο Καραμανλής δεν μπορούσε να γίνει πρόεδρος της Δημοκρατίας χωρίς τη δική μου βοήθεια. […] Και με κάλεσε για να τον κάνω πρόεδρο της Δημοκρατίας διότι αλλιώς δεν θα...