Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Σπύρος Σιδέρης
Δημοσιογράφος, Συγγραφέας

Αυτοί είναι οι τέσσερις λόγοι που θα φορέσει γραβάτα ο Αλέξης Τσίπρας

Αυτοί είναι οι τέσσερις λόγοι που θα φορέσει γραβάτα ο Αλέξης Τσίπρας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Γεωπολιτική, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κίνα, Νίκος Κοτζιάς, Ρωσία, Υπουργείο Εξωτερικών,

Τον «φόβο» του εξέφρασε ο Έλληνας Πρωθυπουργός σε άτυπη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, στο περιθώριο της συζήτησης στη Βουλή για την ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων και αντιμέτρων, ότι σύντομα θα αναγκαστεί να φορέσει γραβάτα.

Το «ζήτημα» της γραβάτας ξεκίνησε από την πρώτη ώρα της θητείας του Αλέξη Τσίπρα στο τιμόνι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και έγινε πολλές φορές αντικείμενο σχολιασμού.

Δεν ήταν λίγοι οι αρχηγοί κρατών που του έχουν χαρίσει γραβάτα, όπως ο Ματέο Ρέντζι αλλά και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να ανταπαντά πάντα ότι θα τη φορέσει όταν λυθεί το θέμα του ελληνικού χρέους.

Από πού όμως εδράζει αυτή η αισιοδοξία του Αλέξη Τσίπρα, ώστε να εκφράσει στους δημοσιογράφους τον «φόβο» του ότι πλησιάζει η ώρα που θα φορέσει γραβάτα;

Κίνα

Από το ταξίδι του στην Κίνα ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν έφερε μόνο υποσχέσεις, αλλά και επενδύσεις και σχέδια επενδύσεων έτοιμα για υλοποίηση πολλών δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια.

Στρατηγικός εταίρος η Ελλάδα για την Κίνα, όπως εκφράστηκε ξεκάθαρα τόσο λεκτικά, όσο και σημειολογικά, από τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζιπίνγκ, δίνει την δυνατότητα στην ελληνική οικονομία να στηριχθεί στο αναπτυξιακό όχημα που οδηγεί η κινεζική μηχανή.

Δείχνει η Ελλάδα να είναι η χώρα κλειδί για τον Νέο Δρόμο του Μεταξιού και την είσοδο της Κίνας στην ΕΕ.

Οι ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα μετά από 8 χρόνια οικονομικής κρίσης, είναι πάρα πολλές και η ανάγκη των επενδύσεων για την ελληνική οικονομία είναι η μεγάλη προσδοκία της κυβέρνησης.

Παρά τις θετικές εξελίξεις στην συνεργασία Ελλάδας Κίνας, υπάρχουν και δυο σημεία, που μπορεί να λειτουργήσουν ανασταλτικά.

Το πρώτο και το γνωρίζει καλά η ελληνική πλευρά είναι η διαφορά «δύναμης» ανάμεσα στις δυο χώρες και η σκληρή διαπραγμάτευση των Κινέζων, σε όλα τα επίπεδα.

Το δεύτερο σημείο που δεν είναι ασήμαντο, είναι το Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας που μπορεί να φέρει αλλαγές στην ηγεσία της χώρας, με ενδεχόμενο να υπάρξει και αλλαγή πλεύσης στην κινεζική πολιτική.

Αμερική

Παρότι η Ελλάδα, στηρίχθηκε σημαντικά από την κυβέρνηση Ομπάμα στις διαπραγματεύσεις, ιδιαίτερα με την παρέμβαση Λου το βράδυ της 17ωρης διαπραγμάτευσης, δεν υπήρξε ποτέ ένα ξεκάθαρο μήνυμα.

Η αλλαγή στην ηγεσία των ΗΠΑ και οι επαφές που είχε ξεκινήσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς από τον Σεπτέμβριο του 2016 με το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ έχουν διαμορφώσει ένα πολύ θετικό κλίμα στις σχέσεις των δυο χωρών.

Βέβαια κανείς δεν μπορεί να ξέρει πως σκέφτεται ο Αμερικανός Πρόεδρος, όμως οι μέχρι τώρα κινήσεις του, δείχνουν ότι έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα στην εξωτερική πολιτική της υπερδύναμης με θετικό πρόσημο για την Ελλάδα.

Η στήριξη του Αιγύπτιου Προέδρου Αλ Σίσι και του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στρατηγικών συμμάχων της Ελλάδας και πολέμιων της Τουρκίας, επιβεβαιώνει σε μεγάλο βαθμό αυτή την αλλαγή των σχέσεων.

Η σταθερότητα της Ελλάδας και η πολιτική αστάθεια στη Τουρκία, σε μια περιοχή όπου τα πάντα είναι ρευστά, δίνει στην Ελλάδα την ευκαιρία να αναβαθμιστεί η γεωπολιτική της θέση στον σκακιέρα της αμερικανικής πολιτικής και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ετοιμάζεται ταξίδι υψηλόβαθμου στελέχους της κυβέρνησης μέσα στο καλοκαίρι, όπου θα ολοκληρωθεί, όπως όλα δείχνουν, μια συνολική συμφωνία των ΗΠΑ για την Ελλάδα σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν και τις δυο πλευρές.

Βέβαια στις ΗΠΑ, υπάρχουν επιφυλάξεις για τα ανοίγματα της Ελλάδας σε Κίνα, Ρωσία και σε άλλες χώρες, όπως το Ιράν.

Όμως όλα είναι στο τραπέζι και για όλα υπάρχουν λύσεις σε μια ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση.

Ρωσία

Η συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν στο Πεκίνο αναθέρμανε τις σχέσεις των δυο χωρών κι αυτό αναμένεται να φανεί το καλοκαίρι όπου θα υπάρξουν συναντήσεις υψηλού επιπέδου στη Ρωσία.

Δεν είναι τυχαία και η πρόσκληση που απεύθυνε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στον Έλληνα ομόλογο του Νίκο Κοτζιά.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει διακαώς συνεργασία με την Ελλάδα, για να βρει άνοιγμα στην Μεσόγειο, κάτι που δεν του παρέχει αυτή την στιγμή η Συρία, όπου διατηρεί ναυτική και αεροπορική βάση.

Οι δεσμοί των δυο χωρών είναι πολυεπίπεδοι και Ρώσοι επιχειρηματίες, όπως ο Ιβάν Σαββίδης, δουλεύουν προς την κατεύθυνση αυτή.

Ε.Ε., Ιράν και Αραβικές χώρες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί αμήχανη τα ανοίγματα της Ελλάδας και προσπαθεί να δημιουργήσει τεχνικά προβλήματα σε προσπάθειες επενδύσεων στην χώρα, παρότι τα μνημονιακά προγράμματα απαιτούν επενδύσεις.

Ο λάθος τρόπος που αντέδρασε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην κρίση χρέους της Ελλάδας, είναι ο λόγος που συνωστίζονται χώρες για να εισέλθουν στην οικονομική της ζωή, καθώς δόθηκε η ευκαιρία να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες όπου με χαμηλά τιμήματα να γίνουν επενδύσεις.

Αυτή η προοπτική, των επενδύσεων, μπορεί να λειτουργήσει και ως κινητήριος μοχλός στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να μπουν στο επενδυτικό παιχνίδι προς όφελος της Ελλάδας, αλλιώς θα μείνουν εκτός με ό,τι αυτό συνεπάγεται, σε μια χώρα που έχει το περιθώριο να αναπτυχθεί.

Οι επαφές και η συνεργασία με το Ιράν αλλά και με τις αραβικές χώρες, ΗΑΕ, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτο και Αλγερία δημιουργούν ένα εκρηκτικό επενδυτικό περιβάλλον με πολλές προοπτικές για την Ελλάδα, μέχρι του σημείου να φορέσει γραβάτα ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

  • Ο Γκένσερ και οι «Αγάπες εκ του πονηρού»
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
    Ο Μανώλης Κοττάκης σε άρθρο του υπό τον τίτλο «Αγάπες εκ του πονηρού» (ΕΣΤΙΑ, 18/12/2024) επιχειρηματολογεί τονίζοντας την υποκριτικότητα στην στάση του Κυριάκου και της Ντόρας όταν επικαλούνται το όνομα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αφού κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν ο...
  • Απειλές και ευκαιρίες για την Ελλάδα έπειτα από την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία
    Πολιτικός Επιστήμονας - Διεθνολόγος
    Η 8η Δεκεμβρίου 2024 ανέτειλε με μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη για τη Συρία και τη Μέση Ανατολή γενικότερα. Οι δυνάμεις των Σύρων ανταρτών σε συνεργασία με άτακτες ομάδες διωκόμενων του Άσαντ και Τζιχαντιστών, κατέλαβαν τη Δαμασκό ανατρέποντας το καθεστώς Άσαντ (που...
  • Η γεωπολιτική απληστία της ρωσικής Εκκλησίας
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
    «Ch'hai di nuovo, buffon? Che dell'usato Più noioso voi siete.» G. Verdi, RIGOLETTO, ATTO PRIMO Διαβάζοντας στην ιστοσελίδα του Τμήματος Εξωτερικών κλπ. του Πατριαρχείου Μόσχας την συνέντευξη του μητροπολίτου Τσερκάσι και Κάνεφ Θεοδοσίου της επαρχίας της Εκκλησίας της Ρωσίας στην Ουκρανία (περισσότερο γνωστής ως...