Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Γιάννης Τριήρης
Ανεξάρτητος Αρθρογράφος

Τοπικοί άρχοντες όχι μόνο για τα σκουπίδια

Τοπικοί άρχοντες όχι μόνο για τα σκουπίδια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εκλογές, Σκουπίδια, Τοπική Αυτοδιοίκηση,

Οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη τοπικών αρχόντων, θα είναι καθοριστικές για το μέλλον τόσο των τοπικών κοινωνιών, όσο και γενικότερα για το μέλλον ολόκληρης της χώρας.

Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα στην εκλογή των προσώπων, το μεγάλο ζητούμενο είναι οι νέοι τοπικοί άρχοντες που θα προκύψουν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο για την ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών.

Γιατί ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν πρέπει να είναι περιορισμένος μόνο στην υλοποίηση κοινωνικών δράσεων, λόγω της κρίσης, ούτε οι δυνατότητες του περιορίζονται στα σκουπίδια και στις λακκούβες.

Βέβαια δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι αυτή την εξαιρετικά δύσκολη εποχή, οι κοινωνικές δράσεις για την αντιμετώπιση της φτώχειας είναι επιβεβλημένες. Όπως άλλωστε και τα σκουπίδια και οι λακούβες, αποτελούν, ακόμη και σήμερα μείζονα ζητήματα για την κοινωνία. Αλλά αυτό δυστυχώς καταδεικνύει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, να στήσει συσσίτια και να παλεύει ακόμη και σήμερα να λύσει τα προβλήματα της αποκομιδής των σκουπιδιών και της καταλληλότητας των δρόμων.

Αυτά τα προβλήματα , είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να επιλυθούν άμεσα από τους νέους δημάρχους και περιφερειάρχες. Ταυτόχρονα, όμως, οι τοπικοί άρχοντες έχουν και την αρμοδιότητα και την υποχρέωση να δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στις περιοχές τους.

Πρωτίστως, και με δεδομένο ότι η έξοδος από τη κρίση και η προσπάθεια ανάκαμψης μπορεί να επιτευχθεί κυρίως από την δραστηριοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, οι νέοι τοπικοί άρχοντες θα πρέπει να φροντίσουν άμεσα για την καθιέρωση ενός πλαισίου που θα λύνει προβλήματα και θα δίνει ώθηση στην επιχειρηματική δράση.

Θα πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους στη δημιουργία των απαιτούμενων υποδομών.

Θα πρέπει να αναβαθμίσουν τις ανταποδοτικές προς τις επιχειρήσεις και τους δημότες τους υπηρεσίες, με όσο το δυνατόν χαμηλότερα τέλη.

Θα πρέπει να δώσουν λύση στο καυτό πρόβλημα του παρεμπορίου.

Θα πρέπει να αναπτύξουν τις δημοτικές συγκοινωνίες προς τις τοπικές αγορές, για να τις ξαναζωντανέψουν.

Θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την δημιουργία χώρων στάθμευσης, κυρίως στα εμπορικά κέντρα των πόλεων, για την διευκόλυνση του καταναλωτικού κοινού.

Θα πρέπει να πρωταγωνιστήσουν για την οικονομική αναβίωση και την ανάπτυξη των περιοχών τους, με καινοτόμες δράσεις.

Και πρωτίστως θα πρέπει να έχουν το σθένος και την θέληση να πιέσουν την κυβέρνηση, να εφαρμόσει όσα μέχρι τώρα υπόσχεται. Να τους δώσει τα εφόδια για να αναπτύξουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία και όχι μόνο, ώστε να εκμεταλλευτούν στο έπακρο των πακτωλό των κονδυλιών του ΕΣΠΑ.

Με τα χρήματα αυτά, αν τα αξιοποιήσουν οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι -όποια και αν είναι η κομματική τους ταυτότητα- μπορούν να αναπτύξουν, με σεβασμό στην κοινωνία και στο περιβάλλον, το εμπόριο, την βιομηχανία , τον τουρισμό, τις υπηρεσίες, με τον καλύτερο τρόπο για τα συμφέροντα των δημοτών τους.

Περιφερειάρχες και δήμαρχοι, πρέπει να κάνουν τώρα την υπέρβαση. και να φροντίσουν για την οικονομική ανάπτυξη των περιοχών τους, από την πρώτη κιόλας ημέρα ανάληψης των καθηκόντων τους, σε άμεση συνεργασία με τους εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχειρηματιών της περιοχής τους και φυσικά των δημοτών τους.

 • Οι ληστείες και τα φιλοδωρήματα
  Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
  Με «τυμπανοκρουσίες», εκνευριστικά επαναλαμβανόμενες, οι «εκδιδόμενες» –δαπάνες εμφανών αλλά και αφανών κρατικών ενισχύσεων- προβάλουν τις «αυξήσεις» που η «γενναιοδωρία» της κυβέρνησης προβλέπει για μισθωτούς ή συνταξιούχους. Αλλά η «γενναιοδωρία» αυτή θυμίζει το γνωστό λαϊκό απόφθεγμα: «να σε κάψω Γιάννη μου να...
 • «Ρωσικός Κόσμος»: Η απουσία ορθού λόγου διαμορφώνει σκοπίμως τυραννική πολιτική ορθότητα
  Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
  «Why, what’s the matter, »That you have such a February face, »So full of frost, of storm and cloudiness?». Willian Shakespeare, Much ado about nothing, Don Pedro (act 5, scene 4) (Ακολουθούν σκέψεις ατάκτως ερριμμένες, αυστηρώς ακατάλληλες για όσους φέρουν παρωπίδες) Τα περισσότερα μέλη της...
 • Η «απόβαση» Ερντογάν στην Ελλάδα
  Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
  Η επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν στην χώρα μας μοιάζει με ειρηνική (εικονική;) απόβαση. Θα συνοδεύεται από 9 υπουργούς(!) και η αποστολή θα αποτελείται από 300 άτομα σύμφωνα με την ειδησεογραφία. Σε δήλωση που έκανε, εν όψει της επίσκεψης,...