Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Θεόδωρος Κατσανέβας
Πανεπιστημιακός, Γ.Γ. Ελληνικής Δημοκρατικής Κίνησης ΔΡΑΧΜΗ

Πριν από 64 χρόνια στις 23/2/1953 χαρίζεται το 62% των γερμανικών χρεών στη Συμφωνία του Λονδίνου

Πριν από 64 χρόνια στις 23/2/1953 χαρίζεται το 62% των γερμανικών χρεών στη Συμφωνία του Λονδίνου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αναδιάρθρωση Χρέους, Γερμανία, Γερμανικές Αποζημιώσεις, Διαγραφή Χρέους, Ελάφρυνση Χρέους, Θεόδωρος Κατσανέβας, Κατοχικό Δάνειο, Κούρεμα Χρέους,

Εξήντα τέσσερα χρόνια πριν στις 23 Φεβρουαρίου του 1953, εβδομήντα χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, συνυπέγραψαν τη Συμφωνία του Λονδίνου για τη διαγραφή-κούρεμα του 62% των τεράστιων γερμανικών χρεών και την αποπληρωμή του υπολοίπου με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους.

Το υπόλοιπο αυτό 38% του χρέους, συμφωνήθηκε να αποπληρωθεί σε 10 – 30 χρόνια σε μάρκα, άτοκα για τα πέντε πρώτα χρόνια και με επιτόκιο 0%-5%, για τα επόμενα χρόνια.

Η εξυπηρέτηση αυτού του 1/3 περίπου του χρέους, συμφωνήθηκε να μην ξεπερνά το 5% των εσόδων της Γερμανίας από τις εξαγωγές της και εφ’ όσον τα υπερέβαινε, θα επανεξεταζόταν η γενική συμφωνία για βελτίωσή της.

Όχι μόνο δηλαδή διαγράφηκαν σχεδόν τα 2/3 των αιματοβαμμένων χρεών της Γερμανίας, αλλά και για το υπόλοιπο περίπου 1/3, θεσπίστηκε ένας φιλικός «κόφτης» για την αποπληρωμή του, αν η χώρα αδυνατούσε να το εξυπηρετήσει.

Σε αντίθεση με τη δική της περίπτωση, η σημερινή Γερμανία, αρνείται πεισματικά όχι μόνο να ξεπληρώσει τα χρέη και τις πολεμικές αποζημιώσεις που υπολογίζονται σε σημερινές τιμές ότι ανέρχονται άτοκα σε περισσότερα από 160 δισ. ευρώ, αλλά επιμένει άτεγκτα στην αποπληρωμή των τεράστιων χρεών της χώρας μας.

Τα χρέη της Γερμανίας οφείλονται στο αιματοκύλισμα της Ευρώπης σε δύο παγκόσμιους πολέμους και όμως διαγράφηκε το μεγαλύτερο μέρος τους.

Τα μεγαλύτερο μέρος των χρεών της Ελλάδα δημιουργήθηκε μέσα στη γερμανοκρατούμενη ευρωζώνη και σε μεγάλο βαθμό οφείλεται σε τοκοφόρα δάνεια για την αποπληρωμή αμυντικού εξοπλισμού κυρίως από τη Γερμανία.

Η Γερμανία πέτυχε το ακατόρθωτο. Κατέστρεψε τη χώρα μας δύο φορές τα τελευταία εβδομήντα χρόνια. Με το την εισβολή και κατοχή το 1941-44 και με την ευρωκατοχή από το 2002 μέχρι σήμερα. Και μας ζητάει και τα ρέστα.

 • Ποιος έντιμος Έλληνας τους πιστεύει πλέον;
  Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
  Στα Τέμπη χάθηκαν άδικα 57 ανθρώπινες ζωές. Για να βρούμε άλλο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα πρέπει να ανατρέξουμε σε εκείνο του 1972. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι για 51 ολόκληρα χρόνια οι ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ-εργαζόμενοι στον ΚΡΑΤΙΚΟ ΟΣΕ προσέφεραν στην Πατρίδα και στην...
 • Οι «εξαρτημένες ελίτ» και η «προστασία» τους
  Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
  Ο Sbigniew Brzezinski –πρώην σύμβουλος ασφαλείας Προέδρου των ΗΠΑ (1977-1981) και καθηγητής στο Johns Hopkins- στο βιβλίο του «Η Μεγάλη Σκακιέρα» (ΗΜΣ) διατυπώνει, με ανατριχιαστική ωμότητα, τους στόχους, τα μέσα και τις μεθόδους που πρέπει –κατά την άποψή του- να...
 • Ρωσική Εκκλησία: Εμείς (οι Ρώσοι) και το Ισλάμ εναντίον της «αντίχριστης Δύσεως»
  Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
  Το βαπόρι απ’ την Περσία πιάστηκε στην Κορινθία Τόνοι έντεκα γεμάτο με χασίσι μυρωδάτο Τώρα κλαίν’ όλα τ’ αλάνια που θα μείνουνε χαρμάνια. Μουσική και στίχοι Βασίλης Τσιτσάνης Συχνά οι πολιτιστικές ανταλλαγές θεωρούνται μάλλον προοδευτικές, αν και αυτές δεν περιέχουν κάποια συγκεκριμένη εγγενή πολιτική κοσμοαντίληψη ή οδηγούν...