Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Ο Πρέσβυς
Διπλωματικά και Παραδιπλωματικά

Πήγαν να την “πουν” στον Κοτζιά στη Βουλή και έμειναν… μεταξεταστέοι

Πήγαν να την “πουν” στον Κοτζιά στη Βουλή και έμειναν… μεταξεταστέοι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βίντεο, Βουλή των Ελλήνων, Νίκος Κοτζιάς, Υπουργείο Εξωτερικών,

Ταπεινωτική ήττα της αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο Κοτζιά – Δωρεάν μαθήματα εξοικονόμησης και εξωτερικής πολιτικής από τον Υπουργό Εξωτερικών

Όσοι, δυστυχώς ως συνήθως λίγοι, βρέθηκαν την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν… μαθήματα αδειάσματος σε ανεδαφική επιχειρηματολογία αντιπολίτευσης.

Μιλάμε για καθηγητικό κυριολεκτικά σφάξιμο με βαμβάκι και γάντι.

Τόσο που όσοι παρακολουθούσαν μονολογούσαν: «Καλά, εκεί στην αντιπολίτευση, δεν ήξεραν, δεν ρώταγαν;»

Δράστης, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Θύματα, συλλήβδην όλα τα αντιπολιτευόμενα κόμματα.

Αντικείμενο, το νομοσχέδιο με διατάξεις που τροποποιούν τον Οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών.

Νικητής, πρωτίστως ο κοινοβουλευτικός διάλογος και η αλήθεια.

Η πρώτη καραμέλα που ακούστηκε από αντιπολιτευόμενα χείλη ήταν πώς πρόκειται για «νομοσχέδιο ρουσφετιών», «κομματικές σπατάλες» και άλλα τέτοια γνωστά από τη δική τους εμπειρία ως κυβέρνηση.

Τι το ήθελαν;

Ένας μειλίχιος Κοτζιάς τούς εξήγησε ότι το νομοσχέδιο καταργεί 23 θέσεις και δημιουργεί μόλις 8 (maximum): οι 4 μάλιστα λόγω υποχρέωσης που απορρέει από νόμο του 2012.

Τούς υπογράμμισε ότι καταργείται το Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών (ΕΚΕΜ) το οποίο ήταν ανενεργό από το 2012 κι όμως έπαιρνε για κάποια χρόνια ακόμα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για ενοίκια.

Τούς υπογράμμισε ότι η συνολική εξοικονόμηση από την κατάργηση του ΕΚΕΜ θα ξεπεράσει το εκατομμύριο, ενώ η δαπάνη για ενίσχυση του έργου του Κέντρου Ανάλυσης και Σχεδιασμού του Υπουργείου θα φτάσει μόλις 120.000 ευρώ (το ανώτατο πλαφόν για μελέτες, όταν το ΕΚΕΜ μοίραζε μέχρι και 400.000 σε μελέτες).

Για να ρίξει τη χαριστική βολή λέγοντας:

«Αυτό δεν είναι περιορισμός των εξόδων; Η αριθμητική που έμαθα εγώ στο Δημοτικό, όχι στο Υπουργείο Εξωτερικών, λέγεται περιορισμός!»

Στην προσπάθειά της να βρουν κάτι στο νομοσχέδιο που να μπορεί να χαρακτηριστεί σπατάλη, αντιπολιτευόμενοι βουλευτές κατηγόρησαν ακόμα και τη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα στον Υπουργό να αυξάνει τις επιτρεπόμενες ημέρες μετακινήσεων στο εξωτερικό συγκεκριμένων αξιωματούχων του Υπουργείου!

Ο Υπουργός Εξωτερικών τους εξήγησε ότι είναι αδιανόητο Διευθυντές του Υπουργείου που συμμετέχουν σε προγραμματισμένες υπηρεσιακές συναντήσεις στο εξωτερικό να αναγκάζονται από ένα σημείο και μετά να κοιμούνται στο σπίτι του… προξένου, επειδή δεν δικαιούνταν άλλα εκτός έδρας – κι όμως έγινε!

Αλλά επειδή δεν κατάλαβαν καλά οι εν λόγω βουλευτές, ακολούθησε το εξής υπουργικό καρφί – τι καρφί, καρφάρα:

«Για να συνεννοούμαστε, παλαιότερες κυβερνήσεις πήγαιναν και με 105 – 108 άτομα στη Νέα Υόρκη.

»Εγώ την τελευταία φορά που πήγα στη Νέα Υόρκη πήγα εντελώς μόνος μου, για να μην αυξηθούν τα έξοδα. Δεν κάνουμε σπατάλες».

Μετά από τα πρώτα αλλεπάλληλα χαστούκια, η ζαλισμένη αντιπολίτευση προσπάθησε κάτι να ψελλίσει για «αδιαφάνεια» στα απόρρητα κονδύλια του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Νίκος Κοτζιάς τους απάντησε ακαριαία ότι με το νομοσχέδιο η Βουλή, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε για δεκαετίες στο παρελθόν, αποκτά για πρώτη φορά διαχειριστικό έλεγχο στο 95% των απόρρητων κονδυλίων του Υπουργείου!

«Περίμενα, ότι η Βουλή θα χαιρετούσε το γεγονός, ότι έρχονται εδώ τα απόρρητα», προσέθεσε με χαμόγελο ο Νίκος Κοτζιάς, δημιουργώντας δικαιολογημένη δυσφορία σε όσους από την αντιπολίτευση είχαν θητεύσει στο Υπουργείο.

Αφού τα λαϊκίστικα επιχειρήματα περί «ρουσφετιών» και «σπατάλης» τούς γύρισαν μπούμερανγκ, στελέχη της αντιπολίτευσης είπαν να το παίξουν… θεσμικοί, και να διαμαρτυρηθούν ότι διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως η επανασύσταση του Επιστημονικού Συμβουλίου, δημιουργούν παράλληλες δομές που θίγουν την υπόσταση του Υπουργείου για να βολευτούν κομματικοί φίλοι…

Ο Νίκος Κοτζιάς με σοβαρότητα τους εξήγησε ότι, αντίθετα με αυτά που ισχυρίζονται, το Επιστημονικό Συμβούλιο θα δώσει τη δυνατότητα στο Υπουργείο Εξωτερικών να αξιοποιήσει την αφρόκρεμα των Ελλήνων καθηγητών σε διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.

Τους είπε ότι δεν είναι τυχαίο πως στα επιστημονικά συμβούλια των ΗΠΑ αναλαμβάνει πάντα επικεφαλής καθηγητής διεθνούς δικαίου, είτε από το Χάρβαρντ, είτε από το Γέϊλ.

Ότι και στη Γερμανία όλο το επιστημονικό συμβούλιο έχει συγκροτηθεί από καθηγητές διεθνούς δικαίου.

Τους είπε ότι και στη δική μας περίπτωση μιλάμε για αυθεντίες όπως οι καθηγητές Ρούκουνας (Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών) και Ροζάκης (Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου) που δεν έχουν καμία σχέση με ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχει καμία σημασία πού ανήκουν πολιτικά.

Ότι είναι κρίσιμο το Υπουργείο να έχει ανθρώπους που θα το βοηθήσουν στην κατάρτιση νομικής στρατηγικής σε υποθέσεις ενώπιον διεθνών δικαστηρίων, όπως αυτό της Χάγης ή του Αμβούργου για το Δίκαιο της Θάλασσας. Ή ακόμα και την οριοθέτηση της ΑΟΖ με κάποια τρίτη χώρα.

Άλαλα προφανώς τα χείλη των αντιπολιτευόμενων βουλευτών μετά από αυτά. Ίσως επειδή κατάλαβαν τη σοβαρότητα του θέματος.

Κι αφού δεν είχαν τίποτα άλλο να πουν, άρχιζαν να φωνάζουν το πολύ πρωτότυπο «να γίνει Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας στην Ελλάδα!»

Απάντηση Κοτζιά: «Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, είναι μια πρόταση μου, την οποία μαζί με τους συναδέλφους μου στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, την κάναμε πρώτοι σε αυτήν την χώρα!».

  • Καθοριστικός ο ρόλος της Ελλάδας στη διαμόρφωση ευρωπαϊκής πολιτικής για τη Συρία
    Πολιτικός Επιστήμονας - Διεθνολόγος
    Η πτώση του καθεστώτος Άσαντ διαμόρφωσε μια νέα πραγματικότητα στο ήδη ασταθές και έντονα συγκρουσιακό περιβάλλον ασφάλειας της Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής. Ο ρόλος επίσης, που φιλοδοξεί να διαδραματίσει η Τουρκία ως ρυθμιστής των εξελίξεων στη μετά Άσαντ εποχή, καθώς...
  • Ο Γκένσερ και οι «Αγάπες εκ του πονηρού»
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
    Ο Μανώλης Κοττάκης σε άρθρο του υπό τον τίτλο «Αγάπες εκ του πονηρού» (ΕΣΤΙΑ, 18/12/2024) επιχειρηματολογεί τονίζοντας την υποκριτικότητα στην στάση του Κυριάκου και της Ντόρας όταν επικαλούνται το όνομα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αφού κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν ο...
  • Απειλές και ευκαιρίες για την Ελλάδα έπειτα από την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία
    Πολιτικός Επιστήμονας - Διεθνολόγος
    Η 8η Δεκεμβρίου 2024 ανέτειλε με μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη για τη Συρία και τη Μέση Ανατολή γενικότερα. Οι δυνάμεις των Σύρων ανταρτών σε συνεργασία με άτακτες ομάδες διωκόμενων του Άσαντ και Τζιχαντιστών, κατέλαβαν τη Δαμασκό ανατρέποντας το καθεστώς Άσαντ (που...