Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Ο Πρέσβυς
Διπλωματικά και Παραδιπλωματικά

Ανησυχία στο ΥΠΕΞ για την ΑΟΖ – “Αγκάθι” το Καστελόριζο – Μεταθέσεις διπλωματών

Ανησυχία στο ΥΠΕΞ για την ΑΟΖ – “Αγκάθι” το Καστελόριζο – Μεταθέσεις διπλωματών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Βίντεο, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Γκιόργκι Ιβάνοφ, Διπλωματικό Σώμα, Ελληνική Ομογένεια, Καστελλόριζο, Κύπρος, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Νίκος Κοτζιάς, Νίκος Ξυδάκης, Ντόρα Μπακογιάννη, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Πρόσφυγες, Ρωσία, Σκόπια, Τουρισμός, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών,

Τα θέματα ενδιαφέροντος παρέμειναν τα ίδια τη προηγούμενη εβδομάδα σε πολιτικό επίπεδο στο ΥΠΕΞ.

Ιδιαίτερο προβληματισμό έχει προκαλέσει η ανταλλαγή επιστολών που τον τελευταίο καιρό γίνεται στα Ηνωμένα Έθνη μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου σε σχέση με την ΑΟΖ.

Η πιο πρόσφατη απάντηση του Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου πρέσβη κ. Y. Halit Çevik δημοσιεύθηκε πρόσφατα από το Γραφείο του Γενικού Γραμματέα και δείχνει τις απαιτήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο (διαβάστε εδώ).

Εκεί τονίζεται ότι λόγω της μεγάλης ακτογραμμής της έχει νόμιμα και κυριαρχικά δικαιώματα δυτικά του 32ου Μεσημβρινού.

Είναι προφανές ότι ένα μόνο εμπόδιο στέκεται στη σχετική διεκδίκηση της Τουρκίας, και αυτό λέγεται Καστελόριζο.

***

Κατά τα άλλα συνεχίζεται η προσφυγική κρίση με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται, και με τις εκλογές στα Σκόπια να πλησιάζουν, ενώ ο πρόεδρος Ιβάνωφ έχει φανερά χάσει τη ψυχραιμία του υπό το βάρος των ευθυνών.

Στο προσφυγικό ιδιαίτερο προβληματισμό ως προς τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από διάφορες καταστάσεις προκαλεί ιδίως το φαινόμενο των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Τα παιδιά αυτά όπως φαίνεται δεν είναι καθόλου απροστάτευτα αλλά κινούνται στο πλαίσιο ενός μηχανισμού που τα μεταφέρει από χώρα σε χώρα ώσπου να φτάσουν στο πολυπόθητο προορισμό (κυρίως τη Γαλλία όπου και η ευνοϊκότερη νομοθεσία).

Εκεί αποκτούν εκπαίδευση και τη δυνατότητα αποκτήσεως της ιθαγένειας.

Το κυριότερο είναι όμως το δικαίωμα οικογενειακής επανένωσης.

Με άλλα λόγια, το ένα παιδί ακολουθούν οι γονείς, οι προστατευόμενοι παππούδες και τα αδέλφια, ενήλικα και ανήλικα. Δηλαδή, πολλές φορές και πάνω από 16 άτομα.

***

Ενδιαφέρουσα μέθοδος, την οποία άλλωστε φαίνεται ότι τελευταία ακολουθούν και κάποιοι στο ΥΠΕΞ: στέλνουν δηλαδή μπροστά τα γυναικόπαιδα σε ένα πόστο και μετά απαιτούν την επανένωση της οικογένειας per terram et marem, αδιαφορώντας για τις επιλογές της υπηρεσίας, το δικαίωμα του κάθε πρέσβη να φτιάξει την ομάδα του όπως εκείνος/η θέλει και τους συναδέλφους του οι οποίοι ευλόγως δεν αντιλαμβάνονται πώς είναι δυνατόν να κάνεις μια συμφωνία που ωφελεί την οικογένεια σου (με ένα ΕΥΑ) και μετά να απαιτείς και τα περισσότερα…

***

Θυμόσαστε τη «μικρή σφαγή» στις πρεσβευτικές κρίσεις του Φεβρουαρίου.

Τα «θύματα» συνήλθαν από το σοκ, σύστησαν «ομάδα επαφής» για το συντονισμό τους, με εισαγγελικές παραγγελίες πήραν τους φακέλους των συναδέλφων τους που προήχθησαν και τους έκαναν φύλλο και φτερό (δεν έλειψαν οι ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις, καθώς πολλοί τους προαχθέντες από αυτούς δεν είχαν και τόσο άμεμπτο φάκελο).

Δεν περιορίσθηκαν όμως στις αιτήσεις ακυρώσεως, αλλά επισκέφτηκαν και ποινικολόγο και από ό,τι κυκλοφορεί στο ΥΠΕΞ πρώτο θύμα των μηνύσεων είναι ο πρέσβης κ. Δημήτρης Αλεξανδράκης, διευθυντής Β. Αμερικής, ο οποίος ήταν εισηγητής στο εν λόγω ΑΥΣ και άρα υπέγραψε την εισήγηση που είχε ετοιμάσει η Διεύθυνση Προσωπικού – ας πρόσεχε τι υπογράφει.

Αλλά και τα μέλη του ΑΥΣ (με ιδιαίτερο μένος αναφέρεται ο πρόεδρος της ΕΔΥ κ. Σταύρος Τσιέπας, ΠΥΒ΄), πλην της μειοψηφούσας νομικής συμβούλου του κράτους, είναι επίσης στη σχετική λίστα των μηνυομένων.

Ο σκοπός των μηνύσεως είναι σαφής και αντιληπτός.

Πλην όμως όταν προσέφυγε στην εν λόγω μέθοδο ο τότε σύμβουλος κ. Χρήστος Κοντοβουνήσιος, ήταν σε δεύτερο πόστο στο Κίεβο και δεν είχε τίποτα να χάσει, ενώ κάποιοι από τους φωνασκούντες είναι σε πρώτο και ευμενές πόστο και έχουν πολλά να χάσουν. Ίδωμεν…

Το πιο ενδιαφέρον είναι όμως ότι με το άνοιγμα των φακέλων των προαχθέντων ανοίγει φυσικά και το θέμα της εμπλοκής των τελευταίων στις δίκες που θα ανοίξουν στο Διοικητικό Εφετείο, αφού θα πρέπει να προασπίσουν τη θέση τους. Σπάει δηλαδή άλλος ένας κανόνας που διέπει τα θέματα στο ΥΠΕΞ. Τώρα πια όλοι εναντίον όλων…

***

Ένα μυστήριο λύθηκε: Υπήρξε μια απορία πως είχε ανακληθεί ξαφνικά το 2014 ο πρέσβης της Βενεζουέλας κ. Φρανκλίν Ραμόν Γκονζάλες.

Δραστήριος και με έντονη παρουσία στα πολιτικά του ΣΥΡΙΖΑ (πολλοί λέγανε τότε και με σημαντικό «ταμείο» υποστηρίξεως) ανακλήθηκε ξαφνικά τις παραμονές της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Τώρα μαθαίνουμε χάρη σε ρεπορτάζ στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ότι ο κ. Ραμόν Γκονζάλες, εις εκ των εκ προσωπικοτήτων πρέσβεων που όρισε η κυβέρνηση Τσάβες, ήταν «ζωηρός» και διακρινόταν για τη σεξουαλική παρενόχληση του επιτόπιου προσωπικού της πρεσβείας.

Μόνο που, ως φαίνεται, έμπλεξε με συριζαίες και τον κάρφωσαν…

Σιωπή ακολούθησε το δημοσίευμα από πλευράς ΥΠΕΞ.

Βλέπετε έχουμε και εμείς πολλούς «ζωηρούς» προϊσταμένους – ορισμένοι μάλιστα είναι και «πολύ ζωηροί».

***

Δεν πέρασαν λίγες μέρες από την αποχώρηση της κας Κουμανάκου από τη πρεσβεία Μόσχας και η έλλειψη του σιδερένιου χεριού της οδήγησε σε απίθανες ουρές έξω από το γενικό προξενείο Μόσχας.

Ουδέν κακόν αμιγές καλού όμως, καθώς με την κρίση που αντιμετωπίζουν οι αρχές μας στην Ρωσία σε πρωτοσέλιδα, φιλοτιμήθηκε ο αρμόδιος ΑΝΥΠΕΞ κ. Ξυδάκης και απαίτησε την άμεση ενίσχυση των αρχών στη Ρωσία.

Ήδη τη προηγούμενη βδομάδα έφυγαν εντολές για άμεση απόσπαση 10 γνωστής εμπειρίας υπαλλήλων από άλλες αρχές της Ευρώπης.

Οι ενδιαφερόμενοι δεν ευχαριστήθηκαν βέβαια, αφού πάνε οι διακοπές, αλλά ο τουρισμός είναι πλέον για τη χώρα μας ύψιστο εθνικό συμφέρον.

Η Ισπανία ήδη έχει αποσπάσει 100 υπαλλήλους και επιδιώκει να πάρει το μεγαλύτερο μέρος του θερινού τουρισμού των Ρώσων προς τις θερμές θάλασσες.

Ήδη ετοιμάζεται πάντως προς αναχώρηση η νέα γενική πρόξενος Μόσχας κα Ελένη Βακάλη, ΠΥΒ΄, που κρίνεται ως επαρκώς σκληρή για να υπάρξει το σιδηρό χέρι που έλειψε με την κα Κουμανάκου.

Ο νέος πρέσβης κ. Ανδρέας Φρυγανάς, ΠΥΒ΄, και η σύζυγος του κα Δέσποινα Πούλου, ΣΠΑ΄, που τον ακολουθεί από το Βερολίνο ως πρεσβευτής σύμβουλος (είναι η μετάθεση που έχει προκαλέσει τα πιο πολλά κουτσομπολιά τις τελευταίες μέρες μετά το Υπηρεσιακό) δεν κρίνονται ως επαρκώς σκληροί στα προξενικά θέματα για τα οποία άλλωστε δεν έχουν και μεγάλη εμπειρία (ο κ. Φρυγανάς έχει κάνει πρόξενος στη Σμύρνη σε περίοδο προ της αναθερμάνσεως των ελληνοτουρκικών τουριστικών σχέσεων, ενώ η κα Πούλου δεύτερη στο γενικό προξενείο Νέας Υόρκης).

***

Φαίνεται ότι για πρώτη φορά στα χρονικά είχαμε θρησκευτική τελετή εγκαινίων Γραφείου Τύπου. Συνέβη επί ΣΥΡΙΖΑ. Στη Νέα Υόρκη, παρουσία του Υπουργού Επικρατείας κ. Νίκου Παππά και με αγιασμό από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο εγκαινιάστηκε το νέο ΓΤΕ.

Ενδιαφέρον το σχετικό ρεπορτάζ του ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΗΡΥΚΑ (διαβάστε εδώ. Συνιστούμε να δείτε το φιλμάκι…)

Στην εκδήλωση διακρίθηκε για τις ενδυματολογικές της επιλογές η προϊσταμένη του ΓΤΕ κα Σία Παπαντριανταφύλλου.

***

Για το θέμα των ορίων αφυπηρετήσεως, σκληρή ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή η κα Ντόρα Μπακογιάννη και ο κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης (διαβάστε εδώ).

Είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία έχει πλέον αντιληφθεί τη σημασία του θέματος και κινείται προς τη θετική υπέρ της πλειοψηφίας των υπαλλήλων άποψη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι απομακρύνθηκε από το κόμμα και απεστάλη ως αποσπασμένος στον κουμπάρο του κ. Γιώργο Κουμπουτσάκο το μέλος της ΕΔΥ Νίκος Πιπερίγκος που φέρεται ότι στήριζε τις «λύσεις Κοτζιά» ελπίζοντας σε σύντομη πρεσβευτική προαγωγή του.

Ήδη μάλιστα μετατίθεται σε πόστο (ουχί εκ των ευκόλων) προς κάλυψη της σχετικής δυσμένειας.

***

Πάντως και ο κ. Κοτζιάς δεν φαίνεται να βιάζεται πλέον τόσο πολύ, αφού, αντίθετα από τα γραφόμενα, η θέση του ως ΥΠΕΞ μάλλον δεν κινδυνεύει.

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι οι κ.κ. Κοτζιάς και Τόσκας (της ιδίας κίνησης ΠΡΑΤΤΩ) είναι δύο βουλευτικές ψήφοι για το ΣΥΡΙΖΑ στις 153.

Αυτό σημαίνει ότι δύσκολα ο κ. Κοτζιάς θα απομακρυνθεί χωρίς τη συναίνεσή του.

Εκτός βέβαια, αν γίνει κάποια μεγάλη διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος με άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Αυτό όμως δεν φαίνεται πλέον πιθανό, όπως άλλωστε και ο ανασχηματισμός.

Έτσι, παρά τις δυσαρέσκειες στο ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι ο κ. Κοτζιάς διατηρεί την αυτοτέλεια της κινήσεώς του, ο κ. Κοτζιάς είναι ακούνητος.

Περαιτέρω, οι δυσκολίες στα ελληνοτουρκικά τον καθιστούν απαραίτητο καθώς μόνο αυτός έχει την αναγκαία για το Μαξίμου τεχνογνωσία, ενώ και οι πιθανοί αντικαταστάτες (Τσακαλώτος, Χουλιαράκης, Κατσέλη, Σταθάκης) δεν ενδιαφέρονται.

***

Οι φημολογίες όμως για ανασχηματισμό είχαν πάντως τις συνέπειες τους, καθώς ο κ. Κοτζιάς βρέθηκε ενώπιον fronde των μελών του Υπηρεσιακού Συμβουλίου τη προηγούμενη βδομάδα.

***

Πράγματι, όπως είχαμε προαναγγείλει συνεκλήθη τελικά το Υπηρεσιακό Συμβούλιο τη Τρίτη 10/5 με θέμα τις μεταθέσεις διπλωματικών, ΟΕΥ και τεχνικών επικοινωνιών.

Για τους δύο κλάδους διοικητικού προσωπικού το Υπηρεσιακό θα συνεδριάσει σε ένα περίπου μήνα, όταν θα έχουν γίνει γνωστές και οι φετινές πιστώσεις για τις μεταθέσεις.

Ήδη πάντως οι μεταθέσεις που ανακοινώθηκαν κρίνονται πολλές για τα δεδομένα του προϋπολογισμού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αρκετά πόστα ενώ ο κάτοχος της θέσεως μετατίθεται, δεν ορίζεται και αντικαταστάτης, όπερ εστί μεθερμηνευόμενο ότι οι μετατιθέμενοι δεν πρόκειται να μετακινηθούν άμεσα (π.χ. δεν προβλέφθηκαν αντικαταστάτες για τους ΣΠΑ΄ κ.κ. Τσαούση στη ΜΑ Γενεύη, το κ. Κρεμμύδα στο Γενικό Προξενείο Βανκούβερ, το κ. Βότση στη Λίμα).

Επίσης δεν ορίσθηκε αντικαταστάτης του κ. Λιναρδάκη στο προξενείο Βενετίας για το οποίο (όπως και το γενικό προξενείο Μιλάνου) ακούγεται ότι είναι στο στόχαστρο για κλείσιμο.

Σημειωτέον ότι ο κ. Λιναρδάκης διέδιδε προς κάθε κατεύθυνση ότι επιστρέφει για δεύτερη θητεία στο Καράκας στο οποίο τελικά ο κ. Νίκος Κοτροκόης, ΠΥΒ΄, παραμένει χωρίς δεύτερο.

Οι εκ των μετακινούμενων από τη Κεντρική Υπηρεσία κ.κ. Νίκος Παπαγεωργίου και Φοίβος Αγγελέτος είναι στους προς κρίση για προαγωγή, πλην όμως οι θέσεις στις οποίες μετακινούνται (Λονδίνο και ΜΑ ΝΑΤΟ) είναι πρεσβευτών συμβούλων.

Πάντως, αν ο κ. Κοτζιάς στις προσεχείς κρίσεις προάγει κάποιους από τους κορυφαίους στην επετηρίδα των μετακινούμενων πριν αναλάβουν υπηρεσία και αυτοί προαχθούν θα έχουμε επανάληψη του φαινομένου Τσιέπα του οποίου η πρεσβευτική προαγωγή προ ολίγων ετών του ματαίωσε τη μετάθεση στη Βιέννη και τον παγίδεψε στην Αθήνα για τρία χρόνια επιπλέον.

***

Οι προταθείσες και εγκριθείσες με γνωμοδότηση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου για τους διπλωματικούς υπαλλήλους μεταθέσεις είναι οι ακόλουθες:

Από την Κεντρική Υπηρεσία σε Αρχή της Εξωτερικής Υπηρεσίας

pinakas1

Από την Κεντρική Υπηρεσία σε Αρχή της Εξωτερικής Υπηρεσίας*

pinakas2

*Οι ανωτέρω, οι οποίοι ήδη υπηρετούν στις συγκεκριμένες Αρχές της ΕΥ με ειδική αποστολή, προήχθησαν στο βαθμό του ΓΠΓ΄ από το ΥΣ της 22.04.2016.

Από Αρχές της Εξωτερικής Υπηρεσίας στην Κεντρική Υπηρεσία

pinakas3

Από Αρχές της Εξωτερικής Υπηρεσίας σε Αρχή της Εξωτερικής Υπηρεσίας

pinakas4

Γενικό σχόλιο: Ευνοήθηκαν όσοι ήταν σε γραφεία υπουργών και στο Προσωπικό ή είναι φίλοι όσων είναι σε γραφεία ή περί το Προσωπικό.

***

Λέγεται, πάντως, ότι η κα Σοφία Σταματέλλη, ΣΠΑ΄, τα βρήκε δύσκολα στη μετάθεσή της στο Παρίσι, δίπλα στη παλιά προϊσταμένη της κα Μαρία Θεοφίλη, ΠΥΑ΄.

Η κα Θεοφίλη είχε ζητήσει τη κα Σταματέλλη, που την είχε κοντά της και στη πρεσβεία Λονδίνου παλιότερα.

Τώρα υπήρξε αντίδραση από τη γενική διευθύντρια διοίκησης κα Ντίνα Κολιού για λόγους αρχής (πρόκειται για κάλυψη νέας θέσης συμβούλου που προ ολίγου καιρού μεταφέρθηκε στη πρεσβεία Παρισίων με εισήγηση και της κας Σταματέλλη) – αν και οι κακεντρεχείς έλεγαν ότι ίσως η κα Κολιού ενδιαφέρεται η ίδια για το Παρίσι και επιθυμούσε ως εκ τούτου άλλο υποψήφιο.

Φαίνεται πάντως ότι για τη κα Σταματέλλη κινητοποιήθηκε όλο το λόμπι της Μυτιλήνης και τελικά όλα καλά…

***

Η κα Κολιού πάντως φρόντισε να πάρει ο τέως συνεργάτης της κ. Χρήστος Σοφιανόπουλος, ΣΠΑ΄, το γενικό προξενείο Ιεροσολύμων, γεγονός που αποτέλεσε έκπληξη, καθώς δεν έχει μέχρι στιγμής υπηρετήσει σε ιδιαίτερα δύσκολα πόστα…

***

Ευνοημένα βέβαια και τα πρεσβευτικά τέκνα (η κα Ζαχαριουδάκη, ΓΠΓ΄, πηγαίνει στη Λευκωσία).

***

Με όλα αυτά ακυρώθηκαν τα ταλέντα υπαλλήλων (ο κ. Χρίστος Μαργαρίτης π.χ. από το Χόνγκ Κόνγκ μετακινείται στην Οττάβα), ενώ κάποιες μετακινήσεις είχαν ως αποκλειστικό σκοπό την απόκτηση προσόντων προαγωγής (έτσι ο σπάσας κάθε ρεκόρ παραμονής στο διπλωματικό γραφείο πρωθυπουργού κ. Γιάννης Μαλούκος, ΣΠΑ΄, μετακινείται μετά από πεντάχρονη παραμονή στη Ρώμη στο Χόνγκ Κόνγκ).

***

Τα αποτελέσματα του Υπηρεσιακού Συμβουλίου άργησαν πάντως για πρώτη φορά να κοινοποιηθούν – προφανώς διότι η ΕΔΥ ήθελε να τιμωρήσει το κλάδο διότι δεν πέρασε το δικό της τελικά κατά το Υπηρεσιακό. Πράγματι, με πρωτοβουλία της ΕΔΥ όλα τα μέλη του υπηρεσιακού επιχείρησαν να περάσουν μέλος του Δ.Σ. της ένωσης με το έτσι θέλω για μετάθεση σε Αρχή στην οποία υπηρετεί η σύζυγος του, αρχικά σε θέση στην οποία δεν προτεινόταν αντικαταστάτης και στη συνέχεια στη θέση για την οποία προτεινόταν άλλος διπλωματικός.

Τελικά η γενική διευθύντρια κα Κολιού έδωσε εντολή να αποσυρθεί η εισήγηση για τη δεύτερη θέση, για να μπορέσει να προχωρήσει το Υπηρεσιακό.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η ΕΔΥ εμφανίσθηκε να στηρίζει απίστευτα επιχειρήματα περί μυστικών συμφωνιών και υποσχέσεων (παράνομα αν έχουν γίνει πράγματι, αλλά εν πάση περιπτώσει προβαλλόμενα πρώτη φορά τώρα που όσοι υποτίθεται κάνανε τις συμφωνίες βρίσκονται βολικά στο εξωτερικό και δεν μπορούν να μαρτυρήσουν) για οικογενειακή επανένωση.

Το ενδιαφέρον είναι ότι τα μέλη του Υπηρεσιακού είχαν πιαστεί εκ προοιμίου και εμφανίσθηκαν να αγνοούν την εισήγηση της υπηρεσίας και μάλιστα σε περίοδο που αυτή μόνη γνωρίζει τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες για τις μετακινήσεις.

Πολλοί βέβαια είδαν πίσω από την όλη ιστορία και το χέρι του παλιού γενικού διευθυντή κ. Νίκου Γαριλίδη, ΠΥΑ΄, που ξεκίνησε την όλη ιστορία, ενώ η έκταση της διαπλοκής εμφανίζεται και στο γεγονός ότι τόσο ο διπλωματικός σύμβουλος του ΠΟΤΑΜΙΟΥ πρέσβης ε.τ. κ. Γιώργος Κακλίκης, αλλά και ο φερόμενος ως συνδικαλιστικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδόσης Θέος, ΓΠΑ΄, έβαλαν το χεράκι τους. Κατά τα άλλα ο κ. Κοτζιάς ασκεί τρομοκρατία κλ.π. κλ.π… αλλά στη πραγματικότητα φαίνεται ότι δεν ελέγχει και τόσο τη κατάσταση…

***

Στους ΟΕΥ, αντίθετα, ο συνδικαλιστικός τους εκπρόσωπος έστειλε αμέσως στην Ένωση τα αποτέλεσμα του Υπηρεσιακού, αλλά αυτή αδράνησε, με αποτέλεσμα να στείλει ο ίδιος τα αποτελέσματα δύο ημέρες μετά στα μέλη του κλάδου. Σημειώνεται ότι ο κ. Τάκης Ζάραγκας, Σ.ΟΕΥ Α΄, έκοψε τέσσερεις προτεινόμενες μεταθέσεις οι οποίες εμφανίζονταν ως παράνομες (η προτεινόμενη για τη Κωνσταντινούπολη κα Άλια Παπαναστασίου, Σ.ΟΕΥ Α΄, και η προτεινόμενη για τη Λισαβόνα κα Νίκη Στεφανίδου, Γ.ΟΕΥ Β΄ δεν έχουν συμπληρώσει τη κατά νόμο διετία στη Κεντρική Υπηρεσία), ενώ μειοψήφησε σε τρεις περιπτώσεις όπου οι προτεινόμενοι δεν θα μπορούσαν, κατά τη κρίση του, να ανταποκριθούν.

Πρόκειται για στοιχειώδη προστασία του κύρους του κλάδου που πρέπει να επαινεθεί.

Δείχνει επίσης πόσο ορθή είναι η πάγια τακτική της ΕΝΥΟΕΥ να μην υποδεικνύει ως μέλος στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο μέλος του Δ.Σ.

***

Κατά τα λοιπά, οι μεταθέσεις (ελέω διαφόρων παρεμβάσεων και δη του κ. Μάρδα) κρίνονται ως οι πιο «βυσματικές» των τελευταίων ετών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για τη Βιέννη προεκρίθη για δεύτερη φορά υπάλληλος που δεν γνωρίζει γερμανικά (ικανός μεν, αλλά ακυρούμενος στη θέση αυτή δε) – αν δεν βρήκαν υποψηφίους (και δεν έψαξαν και πολύ), ας έμενε η νυν κάτοχος της θέσης που κάπως τα κουτσοκαταφέρνει.

Με άλλα λόγια, ένα πόστο ακυρώνεται για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Από την άλλη είναι τέτοιο το κλίμα που έμπειροι υπάλληλοι πηγαίνουν σε πόστα διακοπών (π.χ. Φαρμάκης στο Ζάγκρεμπ, Λιόντος στη Λιουμπλιάνα), ενώ γνωστής αξίας υπάλληλοι επιστρέφουν στο κέντρο σε στιγμή που τα ταλέντα και η εμπειρία τους θα έπρεπε να αξιοποιηθούν.

Άλλο παράδειγμα: η μόνη διδάκτορας διοίκησης επιχειρήσεων από γερμανικό πανεπιστήμιο (Τσικνάκη) στέλνεται στη Σαγκάη, για να πάει στο Βερολίνο αποσπασμένος σήμερα στη Κωνσταντινούπολη που δεν έχει συμπληρώσει και διετία στη κεντρική υπηρεσία.

Ο κ. Γιώργος Τοσούνης, Σ.ΟΕΥ Α΄ πηγαίνει στη Βουδαπέστη διότι η γυναίκα του είναι επικεφαλής στο Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Λευκωσίας και άρα δεν πρέπει και αυτός να πάει στη Λευκωσία (Ναι! Το αποφάσισε στην ίδια συνεδρίαση το ίδιο υπηρεσιακό που έκανε προηγουμένως τη φασαρία για την οικογενειακή επανένωση…).

Σημειωτέον ότι οι πιέσεις του Προέδρου της Ένωσης ΟΕΥ κ. Καρατζή πέτυχαν και παραμένει μόνος σύμβουλος ΟΕΥ στο Γραφείο ΟΕΥ Ρώμης.

Κατά τα άλλα επισημαίνεται ο μεγάλος αριθμός έμπειρων στελεχών που επιστρέφει στη Κεντρική Υπηρεσία μετά από ένα μόνο πόστο στο εξωτερικό.

Επικράτησε προφανώς η λογική ότι η υπηρεσία υπάρχει για να παίρνουν ΕΥΑ οι υπάλληλοι και όχι για να υποστηρίζονται οι εξαγωγές…

Ας ελπίσουμε ότι οι άπειροι νέοι θα τα καταφέρουν κάπως και ας μην έχουν τη κατάλληλη εκπαίδευση…

***

Κατά τα άλλα κλείνει το Γραφείο ΟΕΥ Αγίου Παύλου, και απομένει ως το τελευταίο Γραφείο ΟΕΥ νοτίως του Ρίο Γκράντε το Γραφείο ΟΕΥ Μπουένος Άιρες. Επίσης, δεν μετακινείται γραμματέας ΟΕΥ στο Ντουμπάι. Μήπως έχουν δίκιο οι φήμες ότι ο πρέσβης στο Αμπού Ντάμπι κ. Διονύσης Ζώης, ΠΥΑ΄, το μεθόδευσε διότι θέλει ένα γραμματέα ΟΕΥ στη πρεσβεία για να τον βοηθά στη διπλωματική δουλειά;

Από την Κεντρική Υπηρεσία σε Αρχή της Εξωτερικής Υπηρεσίας

pinakas5

Από Αρχές της Εξωτερικής Υπηρεσίας στην Κεντρική Υπηρεσία

pinakas6

Από Αρχές της Εξωτερικής Υπηρεσίας σε Αρχή της Εξωτερικής Υπηρεσίας

pinakas7

  • Ο ένοχος της 21ης Απριλίου 1967
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
    ”Αν με ρωτήσεις εμένα, η πιο βάσιμη κριτική που κάνω στον Καραμανλή είναι ότι δεν έπρεπε να φύγει εκείνη την ώρα. Αν δεν έφευγε και έμενε αρχηγός της Δεξιάς, δεν θα γινόταν η δικτατορία.”* Επιτέλους, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, αποκαλύφθηκε...
  • Οι μουλάδες με την ουρά στα σκέλια – Οι «τζάμπα μάγκες»
    Αρθρογράφος, Συγγραφέας
    Σύμφωνα με κάποιους Αμερικανούς αναλυτές, η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ «σχεδιάστηκε σκόπιμα ώστε να μπορεί να αναχαιτιστεί», δηλαδή ως πρόσχημα του Ιράν προς την κοινή γνώμη, εγχώρια και διεθνή, ότι υπερασπίστηκε την τιμή του δίχως να...
  • Πρόωρες εκλογές ζητάς όταν μπορείς να τις κερδίσεις
    Επιχειρηματίας, Πρώην Βουλευτής
    Το αίτημα για πρόωρες εκλογές διχάζει και υπονομεύει την απαραίτητη εθνική ενότητα της χώρας απέναντι σε δύσκολες προκλήσεις. Τόσο οι ενδείξεις των δημοσκοπήσεων όσο και οι παραδοχές των ίδιων των ηγετών της αντιπολίτευσης δείχνουν ότι τα κεντροαριστερά κόμματα θα είναι σε...