Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Βασιλική Σουλαδάκη
Διεθνολόγος

Ο Τσίπρας, ο Νταβούτογλου, τα λουλούδια και ο κακός συμβολισμός

Ο Τσίπρας, ο Νταβούτογλου, τα λουλούδια και ο κακός συμβολισμός
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Αχμέτ Νταβούτογλου, Βασιλική Σουλαδάκη, Δημοσιογράφοι, Ελευθερία Τύπου, Ευρωπαϊκή Ένωση, Εφημερίδα Zaman, Λαθρομετανάστες, Λογοκρισία, Μετανάστες, Πρόσφυγες, Τουρκία,

Κατά τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν, η «Πολιτική είναι η διαχείριση των συμβόλων».

Και τα σύμβολα ανέκαθεν έπαιζαν σημαντικό ρόλο στο ασυνείδητο των ανθρώπων και των λαών.

Ένα σύμβολο είναι μια εικόνα και συνήθως ένας τρόπος να πεις πολλά χωρίς να χρησιμοποιήσεις λέξεις.

Αναρωτιέμαι τι ακριβώς συμβόλισε λοιπόν η εικόνα του πρωθυπουργού κατά την επίσκεψη του στην Τουρκία όταν παρέα με τον Αχμέτ Νταβούτογλου μοίρασε λουλούδια σε γυναίκες δημοσιογράφους.

Σε μια χώρα που η φίμωση του Τύπου παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις αφού μετά την εφημερίδα «Zaman», οι τουρκικές Αρχές έθεσαν υπό έλεγχο και το πρακτορείο ειδήσεων Cihan (Τζιχάν).

Και όλ´αυτά όταν ο κρατικός έλεγχος που επιβλήθηκε στη Zaman προκάλεσε διεθνή κατακραυγή για την εκστρατεία φίμωσης της ελευθερία του Τύπου που επιχειρείται στην Τουρκία, ενώ το θέμα και συζητήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με την Άγκυρα που συγκλήθηκε για τη μεταναστευτική κρίση, με την Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία να απευθύνουν δημόσιες συστάσεις προς την Τουρκία.

Πέραν αυτού την ίδια η τουρκική αστυνομία συγκρούστηκε χρησιμοποιώντας πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα, με εκατοντάδες γυναίκες που διαδήλωναν στην Κωνσταντινούπολη για τα δικαιώματα τους, παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας και αυτό επειδή οι Αρχές της Κωνσταντινούπολης αποφάσισαν να απαγορευτεί η ετήσια συγκέντρωση της 8ης Μαρτίου, για λόγους ασφαλείας, όπως ανακοινώθηκε.

Και όλα αυτά ενώ η Τουρκία φαίνεται να διαπραγματεύεται σκληρά χρησιμοποιώντας τη προσφυγική κρίση ως όπλο απέναντι σε μια σαστισμένη και διαιρεμένη Ευρώπη που προσπαθεί εναγωνίως να βρει λύση στο τεράστιο αυτό πρόβλημα.

Η Ελλάδα από την άλλη πλευρά δείχνει να μην έχει καμία δυναμική και κινδυνεύει να παίξει τον ρόλο του κουμπάρσου αν δεν τον παίζει ήδη.

Η Ελλάδα έχει καταντήσει το εξιλαστήριο θύμα διαφόρων ηγετών χωρών αλλά και πολιτικών της ΕΕ που άδραξαν την ευκαιρία για να ενισχύσουν τη δημοφιλία τους.

Από τον υπουργό εξωτερικών της Αυστρίας, τον Σλοβάκο πρωθυπουργό και φυσικά τον Ορμπάν της Ουγγαρίας.

Η Ελλάδα μετατρέπεται σταθερά σε ένα κράτος παρία σε ένα “αποτυχημένο κράτος” που ανεξαρτήτως της επικοινωνιακής διαχείρισης που γίνεται σε εσωτερικό προς τέρψιν του φιλοθεάμονος κοινού η πραγματικότητα είναι ότι μετά από κάθε διαπραγμάτευση επιστρέφει ηττημένη και με την πλάτη στον τοίχο.

Εύχομαι η κυβέρνηση να σοβαρευτεί σύντομα πριν να είναι πολύ αργά.

Η επικοινωνιακή διαχείριση στο εσωτερικό δεν θα εξαφανίσει την πραγματικότητα.

Και η σφοδρή επιθυμία για παραμονή στην εξουσία με όποιο κόστος δεν θα έχει καμία σημασία αν δεν υπάρχει η χώρα.

Ας ευχηθούμε ότι δεν θα επιβεβαιώσουμε τον Μπίσμαρκ, ότι δηλαδή “το πεπρωμένο των αδυνάμων είναι να καταβροχθίζονται από τους δυνατούς”.

  • Ο ένοχος της 21ης Απριλίου 1967
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
    ”Αν με ρωτήσεις εμένα, η πιο βάσιμη κριτική που κάνω στον Καραμανλή είναι ότι δεν έπρεπε να φύγει εκείνη την ώρα. Αν δεν έφευγε και έμενε αρχηγός της Δεξιάς, δεν θα γινόταν η δικτατορία.”* Επιτέλους, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, αποκαλύφθηκε...
  • Οι μουλάδες με την ουρά στα σκέλια – Οι «τζάμπα μάγκες»
    Αρθρογράφος, Συγγραφέας
    Σύμφωνα με κάποιους Αμερικανούς αναλυτές, η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ «σχεδιάστηκε σκόπιμα ώστε να μπορεί να αναχαιτιστεί», δηλαδή ως πρόσχημα του Ιράν προς την κοινή γνώμη, εγχώρια και διεθνή, ότι υπερασπίστηκε την τιμή του δίχως να...
  • Πρόωρες εκλογές ζητάς όταν μπορείς να τις κερδίσεις
    Επιχειρηματίας, Πρώην Βουλευτής
    Το αίτημα για πρόωρες εκλογές διχάζει και υπονομεύει την απαραίτητη εθνική ενότητα της χώρας απέναντι σε δύσκολες προκλήσεις. Τόσο οι ενδείξεις των δημοσκοπήσεων όσο και οι παραδοχές των ίδιων των ηγετών της αντιπολίτευσης δείχνουν ότι τα κεντροαριστερά κόμματα θα είναι σε...