Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Παναγιώτης Σκούτας
Μέλος Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ, Διευθυντής Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

Η καταστροφολογία του κ. Μητσοτάκη “αγγίζει το σημείο μηδέν”

Η καταστροφολογία του κ. Μητσοτάκη “αγγίζει το σημείο μηδέν”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κυριάκος Μητσοτάκης, Νέα Δημοκρατία, Παναγιώτης Σκούτας, ΣΥΡΙΖΑ,

Η καταστροφολογία ήταν και παραμένει το βασικό προπαγανδιστικό εργαλείο της ΝΔ απέναντι στην κυβέρνηση της αριστεράς.

Κατά την προεκλογική περίοδο του Ιανουαρίου 2015 η ΝΔ πρόβαλε στην τηλεόραση σποτάκια που θύμιζαν ταινίες τρόμου για τα δεινά που περιμένουν τον τόπο αν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από τις εκλογές και μέχρι τη συμφωνία του Ιουλίου η ΝΔ κινδυνολογούσε για την πορεία της διαπραγμάτευσης και τα «βράχια» στα οποία θα μας ρίξει η κυβέρνηση.

Και φυσικά αυτή η προπαγάνδα της ΝΔ έφθειρε την οικονομία, αύξησε την τάση για ανάληψη καταθέσεων από τις τράπεζες και αποδυνάμωσε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας.

Στην οικονομία πάρα πολλά εξαρτώνται από τις προσδοκίες και την ψυχολογία.

Όταν δημιουργείς στο μυαλό των επιχειρηματιών, των αποταμιευτών και των καταναλωτών την εικόνα μιας επερχόμενης καταστροφής, έχεις προκαλέσει ήδη τη μισή από αυτή την καταστροφή.

Οι οικονομολόγοι αποκαλούν αυτό το φαινόμενο «αυτοεκπληρούμενη προφητεία».

Είναι το ίδιο παιχνίδι με το οποίο ο Σόρος το 1993 κατέστρεψε τον τότε Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερών Ισοτιμιών.

Ανακοίνωσε ότι προβλέπει πως η αγγλική στερλίνα θα υποτιμηθεί και ξόδεψε δισεκατομμύρια πουλώντας στερλίνες σε χαμηλή τιμή. Φυσικά η στερλίνα τελικά έπεσε.

Είναι ένα παιχνίδι πολιτικά επικίνδυνο γιατί μπορεί να μην φέρει πολιτικά κέρδη στο κόμμα που το υιοθετεί (η ΝΔ έχασε συντριπτικά και τον Ιανουάριο του 2015 και τον Σεπτέμβριο) αλλά τραυματίζει την οικονομία και κλονίζει την κοινωνική συνοχή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ότι αποφάσισε να συνδέσει την αρχηγία του στη ΝΔ με αυτό ακριβώς το επικίνδυνο για τη χώρα παιχνίδι. Καταστροφολογεί με τρόπο που θυμίζει την προεκλογική τακτική Σαμαρά και μάλιστα με πλήρη αδιαφορία για τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα.

Πιο πρόσφατη αναφορά του, αυτή στην συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ όπου μιλώντας για την οικονομία και την κοινωνία είπε κατά λέξη ότι « η χώρα αγγίζει το σημείο μηδέν».

Πέραν του απαράδεκτου να δίνει η αξιωματική αντιπολίτευση τέτοιο μήνυμα για τη χώρα εν μέσω της κρίσιμης αξιολόγησης (δηλαδή να συμφωνεί ο Μητσοτάκης με τον Τόμσεν του ΔΝΤ), πρόκειται για μια απολύτως ψευδή περιγραφή της κατάστασης.

Μέσα στο δεδομένο δύσκολο περιβάλλον, η χώρα και η οικονομία κάνουν διαρκώς σημαντικά βήματα προς τη σταθεροποίηση και την ανάκαμψη.

Κάτι τέτοιο υποστηρίζει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) δηλώνοντας πρόσφατα ότι η χώρα μας βρίσκεται σε διαρκή ανοδική τροχιά από τον περασμένο Σεπτέμβριο και ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος αυξήθηκε τον Ιανουάριο στις 91,6 μονάδες από 87,6 μονάδες τον Δεκέμβριο.

– Το πιο σημαντικό στοιχείο βέβαια είναι η εξέλιξη του ΑΕΠ. Η σημαντική βελτίωση που παρουσίασε η ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες του έτους σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, είχε ως αποτέλεσμα αυτή να καταγράψει σχεδόν μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης 0,3% για το 2015 έναντι εκτιμήσεων για ύφεση 2,3%.

Σε αντιστοιχία με αυτή την εξέλιξη η ανεργία μειώνεται από το 26% στο 24,5%, ο τζίρος στο λιανικό εμπόριο αυξάνεται, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μειώνεται, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες σταδιακά αυξάνονται.

Η ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών τραπεζών εξασφαλίζει ένα υγιές τραπεζικό τομέα όταν στην Ε.Ε. το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το τραπεζικό σύστημα.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα ελληνικά ομόλογα θεωρούνται ίσως η καλύτερη επένδυση για αυτό το χρόνο, σύμφωνα με τους διαχειριστές κεφαλαίων στο Bloomberg αναμένοντας ότι η αξιολόγηση θα κλείσει θετικά.

Όλα λοιπόν τα μηνύματα και τα «θεμελιώδη μεγέθη» της οικονομίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και των τραπεζών δείχνουν πως αυτή κινείται σταθεροποιητικά με σημαντικές προοπτικές ανάκαμψης.

– Στο δημοσιονομικό πεδίο, τα ταμεία του κράτους ενισχύθηκαν σημαντικά τους τελευταίους μήνες του 2015 σε σύγκριση με τους αντίστοιχους του 2014. Παράλληλα ξεκινούν τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ για την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων Ευρώ.

Αξιοσημείωτη επίσης είναι η μείωση του αριθμού των οφειλετών προς τη ΔΕΗ από 2,5 σε 2,1 εκατομμύρια.

Παράλληλα τα έσοδα από τον τουρισμό για το 2015 αυξήθηκαν σε ποσοστό 6% και βέβαια αναβαθμίστηκε το αξιόχρεο των ελληνικών τραπεζών από την Moody’s.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκώντας κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις, αναφερόταν ότι μερικές φορές οι αριθμοί ευημερούν αλλά οι άνθρωποι πεθαίνουν.

Η κυβέρνηση της αριστεράς λοιπόν δεν αρκείται στην βελτίωση των οικονομικών μεγεθών, βάζει σε προτεραιότητα την κοινωνία και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Οι πολιτικές από το «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης υλοποιούνται ήδη με μέτρα όπως:

• Ένα εκατομμύριο διακανονισμοί οφειλών στη ΔΕΗ και ένταξη 460.000 καταναλωτών στο Κοινωνικό Τιμολόγιο.

• Δωρεάν ύδρευση σε 115.000 άπορα νοικοκυριά.

• Νοσηλευτική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

• Προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού

• Υλοποίηση προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας στους Δήμους για 18.500 ανέργους.

• Προγραμματισμό 45.000 προσλήψεων μόνιμων και εποχικών υπαλλήλων για το 2016.

• Διόρθωση αδικιών. Χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε υπαλλήλους των ΟΤΑ που ασχολούνται με τα απορρίμματα.

• Ένταξη και των τρίτεκνων οικογενειών στις ευεργετικές διατάξεις του ν 2643/88 για την πρόσληψη στο Δημόσιο.

• Εκκίνηση του προγράμματος σίτισης στα δημοτικά σχολεία. Εφαρμόζεται πιλοτικά σε 11.000 μαθητές στο Πέραμα και θα επεκταθεί η εφαρμογή του με γρήγορους ρυθμούς.

• Προγραμματισμός για αναπλήρωση διδασκόντων στην Παιδεία.

Η ελληνική οικονομία κερδίζει τη μάχη και η κοινωνική συνοχή της χώρας – επιτέλους- αποκτά θετικό πρόσημο. Είμαστε φυσικά στην αρχή.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την απομείωση του χρέους θα γίνουν πολλά περισσότερα, στηριγμένα όχι σε πήλινα πόδια και σε ψεύτικα success stories αλλά στη βάση ανάπτυξης με πραγματικούς ρυθμούς.

Ο κ. Μητσοτάκης πιθανότατα θα επιμείνει στην άρνηση της πραγματικότητας και στην στείρα χωρίς στοιχεία κριτική.

Διότι δεν τολμά να παρουσιάσει τις δικές του ακραίες νεοφιλελεύθερες προτάσεις επιστροφής στη λιτότητα, στις περικοπές και στις απολύσεις.

Δεν πρόκειται όμως να αφεθεί να δηλητηριάσει το οικονομικό κλίμα στη χώρα και να καθυστερήσει έτσι την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Τα στοιχεία είναι συγκεκριμένα και θα επαναλαμβάνονται όσες φορές χρειαστεί.

Γιατί η κοινωνία, η οικονομία, η χώρα χρειάζεται να σταθούν στα πόδια τους, με αυτοπεποίθηση και ελπίδα για το αύριο.

  • Μάτι-Τέμπη, «βδέλλες» και «ύαινες» – Ισοζύγιο της ντροπής
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
    Αποδεικνύοντας την «έκπτωση» των πολιτικών ηθών οι «εκπρόσωποι» μας αντάλλαξαν «φιλοφρονήσεις» σκορπίζοντας ρίγη ενθουσιασμού στους «κλακαδόρους» τους. Το γεγονός ότι οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη στην άκρως ελλειμματική «δημοκρατία», με την αποχή να πλησιάζει το 50%, δεν τους απασχολεί. Το πολιτικό «φτύσιμο»...
  • «Ρωσικός Κόσμος»: Μία «μεγαλοϊδεατική» χίμαιρα δια χειρός Ντούγκιν
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
    Don Lope de Aguirre : I am the wrath of God. Who else is with me? Werner Herzog, Aguirre, der Zorn Gottes (Aguirre, the wrath of God, 1972) (Περί «ρωσικού κόσμου», μέρος β΄ Διαβάστε το ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΕΔΩ) Στο δεύτερο...
  • Ο «Ρωσικός Κόσμος» αποκρυφιστική δυϊστική (μανιχαϊστική) κοσμολογία, μια τεχνητή έννοια εθνικισμού και ιμπεριαλισμού
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
    «Each wrong idea we follow is a crime committed against future generations. » Arthur Koestler, «Darkness at Noon» Αγαπητέ αναγνώστη, το σχόλιο που ακολουθεί είναι ένα συμπλήρωμα σε άρθρο του γράφοντος που δημοσιεύθηκε στην φιλόξενη ιστοσελίδα της ΚΑΘΕΔΡΑΣ στις 20 Νοεμβρίου 2023...