Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Ο Πρέσβυς
Διπλωματικά και Παραδιπλωματικά

Το άγνωστο διπλωματικό παρασκήνιο πίσω από τη λίστα Μπόργιανς

Το άγνωστο διπλωματικό παρασκήνιο πίσω από τη λίστα Μπόργιανς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιάννης Κεφαλογιάννης, Διπλωματικό Σώμα, Νίκος Κοτζιάς, Σταύρος Παπασταύρου, Υπουργείο Εξωτερικών, Χρύσανθος Λαζαρίδης,

Ακόμα ζαλισμένο το ΥΠΕΞ από τις τελευταίες κρίσεις για προαγωγή στο βαθμό του πληρεξουσίου υπουργού Β΄.

Οι παραληφθέντες ζουν ακόμα υπό το σοκ, καθώς κάποιοι είχαν δεχτεί τηλεφωνήματα από συναδέλφους τους για να τους συγχαρούν, οι οποίοι πίστευαν με βάση τα ειωθότα ότι η επετηρίδα θα τηρούνταν. Όπως δε είχαμε προβλέψει άρχισαν ήδη οι υποψίες.

Έτσι, οι παραληφθέντες της σειράς του 1992 υποψιάζονται τη σειρά του 1993 ότι «τους την είχε στημένη» (οι περισσότεροι του της σειράς του 1993 ήταν αποτυχόντες το 1992!).

Σιγά σιγά ακούγονται δε και διάφορες φήμες και για τους λοιπούς κομμένους.

Για τη κα Κατζουρού φαίνεται ότι μέτρησε αρνητικά η απόσπαση της στο Defence College του ΝΑΤΟ στη Ρώμη.

Αν είναι αλήθεια αυτό (είναι η τρίτη φορά που εκεί αποσπασμένος διπλωματικός κόβεται σε πρεσβευτική κρίση στο πρόσφατο παρελθόν παρά το γεγονός ότι η θέση είναι περιζήτητη) δύσκολα θα βρεθεί νέος υποψήφιος για εκεί, αν και είναι σημαντικό να υπάρχει ισχυρή ελληνική παρουσία για εθνικούς λόγους.

Επειδή πάντως των περισσοτέρων παραληφθέντων οι φάκελοι δεν έχουν προβλήματα και για να αποφευχθεί να πέσει όλο το συμβούλιο στα δικαστήρια (βοηθήσουσης και της μειοψηφίας της νομικής συμβούλου του κράτους που συμμετείχε σε αυτό) έχουν αρχίσει διάφορα παπαγαλάκια της διοίκησης «να απειλούν» και «να συμβουλεύουν».

***

Το μεταφέρουμε ως απόκρυφο, για χάρη της μικρής ιστορίας του ΥΠΕΞ.

Υποστηρίζουν κάποιοι ότι για να σχηματίσει εικόνα για τους υπαλλήλους ο Υπουργός παρακολουθεί τις σελίδες τους στο Facebook.

Έξυπνο, αν φυσικά ο κ. Κοτζιάς είχε χρόνο για κάτι τέτοιο. Είναι πάντως ενδιαφέρουσες κάποιες από τις αναρτήσεις (για ψυχολόγους σίγουρα).

Άσε δε που κάποιες φωτογραφίες προδίδουν εκδρομές εκτός νομίμου αδείας.

***

Είκοσι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση στο κ. Κοτζιά κατά πόσον αληθεύει ότι ο Υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας κ. Μπόργκιανς ότι κατά τη περίοδο 2012-2013 ο τότε Γενικός Πρόξενος στο Ντύσελντορφ (θα πρέπει να εννοούν τον νυν πρέσβη στη Μπρατισλάβα κ. Νίκο Πλεξίδα, ΠΥΑ΄) αρνήθηκε να παραλάβει τη γνωστή λίστα υπόπτων για φοροδιαφυγή και αν είχε λάβει σχετικές οδηγίες από την Κεντρική Υπηρεσία.

Είναι η γνωστή λίστα με την οποία, κατά τα αναφερόμενα σε δημοσιεύματα, «έδεσε» σοβαρές υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Είναι ενδιαφέρον να θυμηθούμε, ότι κατά τις φημολογίες που κυκλοφόρησαν τότε στο ΥΠΕΞ, ο τότε συμβούλος του Αντώνη Σαμαρά κ. Σταύρος Παπασταύρου (που έχει εμπλακεί στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ) την ίδια περίοδο, μαζί με τον έτερο πρωθυπουργικό σύμβουλο, κ. Χρύσανθο Λαζαρίδη, προκάλεσαν (με τη βοήθεια – για προσωπικούς λόγους μας λένε – και του τότε διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου Πρωθυπουργού πρέσβη κ. Ρούλη Βασιλόπουλου) την αντικατάσταση του τότε πρέσβη στο Βερολίνο κ. Δημήτρη Ράλλη από τον πρωθυπουργικό ξάδελφο πρέσβη κ. Νότη Ζωγράφο.

Όπως κυκλοφορεί στο ΥΠΕΞ, ο κ. Ράλλης είχε κινήσει την διαδικασία υποστήριξης των γερμανικών φορολογικών αρχών, ζήτημα που από χαρακτήρα ο πιο «κλασσικός» υπηρεσιακός κ. Ζωγράφος δεν κυνήγησε αφότου ανέλαβε.

***

Για να μείνουμε στα κοινοβουλευτικά: Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ – αρμόδιος για το ΥΠΕΞ υπαρχηγός της κας Μπακογιάννη – κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης σχετικά με τις προαγωγές πληρεξουσίων υπουργών Α΄ στο βαθμό του πρέσβη για τις οποίες είχαμε γράψει παλιότερα (διαβάστε εδώ).

Η πλήρης ενημέρωση ως προς τις σειρές στην επετηρίδα των κριθέντων προδίδει εσωτερική πληροφόρηση. Περιμένουμε με ενδιαφέρον την απάντηση του κ. Κοτζιά.

***

Θυμίζουμε μόνο ότι όταν ο κ. Λοβέρδος είχε ερωτήσει σχετικά με την μεταχείριση της τότε προϊσταμένης της ΜΑ ΕΕ κας Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, ΠΥΑ΄ μετά από μπαράζ σχετικών επί του θέματος δημοσιευμάτων, η απάντηση που έλαβε σε διδακτικό τόνο ήταν να απασχολείται με θέματα ουσίας και όχι με κουτσομπολιά (διαβάστε εδώ)

***

Κουΐζ: Ποιόν σύμβουλο πρεσβείας (άρρενα) που συνοδεύει σχεδόν πάντα τον υπουργό υποψιάζονται ως ενθαρρύνοντα τη «βαθειά τομή» στην επετηρίδα στις τελευταίες κρίσεις για προαγωγή στο βαθμό του πληρεξουσίου υπουργού Β΄;

***

Όπως είχαμε προϊδεάσει τη προηγούμενη εβδομάδα, νωρίς το απόγευμα της προηγούμενης Παρασκευής κυκλοφόρησε η λίστα με τις υπό πλήρωση αρχές εξωτερικού.

Φημολογείται ότι υπήρχε η ιδέα να προηγηθεί επιστολή του Υπουργού προς τους υπό μετακίνηση πρέσβεις για λόγους τακτ.

Τελικά ακολουθήθηκε η συνηθισμένη οδός του αιφνιδιασμού. Στη προκήρυξη που θέτει ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή της αιτήσεως τη 4η Μαρτίου, περιλαμβάνονται όλα τα πόστα όπου επικεφαλής τους έχει παραμείνει άνω της διετίας.

Στα πόστα αυτά περιλαμβάνονται:

Πρεσβεία Άγκυρας – Μετακινείται ο κ. Λουκάκης, ΠΥΑ΄. Αν και ακούγεται για Ουάσινγκτον είναι σπάνιο τρίτο πόστο στη σειρά (ο κ. Λουκάκης ήταν προηγουμένως πρέσβης στο Τελ Αβιδ)

Πρεσβεία Αμμάν – Μετακινείται η κα Μαρία-Λουΐζα Μαρινάκη, ΠΥΑ΄ που υπηρετεί εκεί από τον Ιανουάριο του 2013 και θα «χτυπήσει» και δεύτερο πόστο.

Πρεσβεία Αμπούτζα – Μετακινείται ο κ. Αλέκος Οικονομόπουλος, ΠΥΒ΄. Επειδή είχε προηγουμένως ως σύμβουλος πρεσβείας δύο άλλα πόστα, μάλλον θα επιστρέψει στο κέντρο.

Πρεσβεία Αστάνα – Μετακινείται ο κ. Ευθύμιος Παντζόπουλος.

Πρεσβεία Βελιγραδίου – Μετακινείται ο κ. Κωνσταντίνος Οικονομίδης, ΠΥΒ΄, που δεν έχει περάσει κατά πολύ τα δύο χρόνια. Αναμενόμενη μετακίνηση δεδομένου ότι κόπηκε στη προαγωγή για ΠΥΑ΄. Στο κ. Οικονομίδη που είχε πολύ καλή φήμη λέγεται ότι του προσάπτεται ότι έχασε τον εσωτερικό έλεγχο της πρεσβείας.

Πρεσβεία Βουδαπέστης – Μετακινείται ο κ. Δημήτρης Γιαννακάκης, ΠΥΑ΄. Πρεσβευτοπαίδι με πολύ καλή φήμη, κανονικά θα πρέπει να πάρει και άλλο πόστο. Είναι όμως εκ των παρεληφθέντων στις τελευταίες κρίσεις για full ambassador. Η σύζυγος του πρέσβης στη Βιέννη κα Χρυσούλα Αλειφέρη δεν μετακινείται.

Πρεσβεία Βουκουρεστίου – Μετακινείται (σίγουρα για άλλο πόστο) ο κ. Γρηγόρης Βασιλοκωνσταντάκης, ΠΥΑ΄. Αντίθετα από τον «γείτονά του» κ. Οικονομίδη δεν κόπηκε στις προαγωγές για ΠΥΑ΄.

Πρεσβεία Ζάγκρεμπ – Μετακινείται λόγω επικείμενης συνταξιοδότησης η κα Ελένη Γεροκωστοπούλου, πρέσβης. Είναι πιθανόν βέβαια να παραμείνει με τις νέες ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Πρεσβεία Καΐρου – Έχει ήδη περάσει για Μόσχα ο μετακινούμενος κ. Χριστόδουλος Λάζαρης, ΠΥΑ΄. Η προκήρυξη όμως περιλαμβάνει και τη πρεσβεία Μόσχας οπότε ο κ. Λάζαρης προορίζεται για άλλο πόστο, όπως τη ΜΑ στη Γενεύη (εκτός αν έλθει για Α΄ γενικός πολιτικός διευθυντής στην Αθήνα).

Πρεσβεία Κινσάσα – Κενή από χρόνια, επανεργοποιείται.

Πρεσβεία Κοπεγχάγης – Μετακινείται η κα Ελένη Σουρανή, ΠΥΑ΄. Σύζυγος του τέως πρέσβη στο Βερολίνο κ. Νότη Ζωγράφου, δεν είναι βέβαιο ότι έχει προσβάσεις στην νέα κατάσταση του Υπουργείου. Κανονικά όμως έχει δικαίωμα να διεκδικήσει άλλο πρεσβευτικό πόστο, αφού είναι στο εξωτερικό από τον Ιούλιο του 2013, και έχει τη φήμη ικανής υπαλλήλου.

Πρεσβεία Κουβέιτ – Μετακινείται ο κ. Θόδωρος Θεοδώρου, ΠΥΑ΄. Στα μέσα και στα έξω κάποτε ως στενός συνεργάτης του Θ. Πάγκαλου. Είναι άγνωστο σε τι σχέσεις είναι σήμερα με το κ. Κοτζιά.

Πρεσβεία Λίμα – Μετακινείται ο κ. Δημήτρης Χατζόπουλος, ΠΥΑ΄ όπου υπηρετεί από το 2011.

Πρεσβεία Λονδίνου – Μετακινείται ο κ. Κωνσταντίνος Μπίκας, ΠΥΑ΄. Ως τέως διοικητής της ΕΥΠ δεν έχει και πολλές επιλογές. Αν δεν γυρίσει Αθήνα για Α΄ Γενικός Πολιτικός Διευθυντής, ακούγεται για Ουάσινγκτον, ΜΑ ΝΑΤΟ και Ρώμη.

Πρεσβεία Μόσχας – Μετακινείται η κα Δανάη Κουμανάκου, πρέσβης. Κανονικά αφυπηρετεί το καλοκαίρι, αλλά τη πιάνουν σίγουρα οι νέες ρυθμίσεις για τη κατώτερη ηλικία αφυπηρετήσεως (η κα Κουμανάκου μπήκε νεότατη στο διπλωματικό κλάδο). Αν δεν πάρει κάποιο από τα λεγόμενα «μεγάλα πόστα» ακούγεται και για αναπληρωτής γενική γραμματέας στην Αθήνα.

Πρεσβεία Μπρατισλάβας – Μετακινείται ο κ. Νίκος Πλεξίδας, ΠΥΑ΄. Έχει υπηρετήσει προηγουμένως ως γενικός πρόξενος και συνεπώς μάλλον επιστρέφει κέντρο.

Πρεσβεία Ντόχα – Μετακινείται ο κ. Γιάννης Μεταξάς, ΠΥΑ΄. Δεδομένου ότι προηγουμένως ήταν πρέσβης στο Μπακού κανονικά επιστρέφει κέντρο.

Πρεσβεία Ουάσινγκτον – Αφυπηρετεί ο πρέσβης Χρίστος Παναγόπουλος. Ακόμα και αν διασωθεί με τις ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών υπηρετεί εκεί από το Σεπτέμβριο του 2012.

Πρεσβεία Όσλο – Μετακινείται προς το κέντρο η κα Κατερίνα Λούπα, ΠΥΑ΄, σε συμμόρφωση προς την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που την έθεσε σε αργία για την υπόθεση της φιλιππινέζας του Γενικού Προξενείου Γενεύης που απασχόλησε το τύπο προ μηνών.

Πρεσβεία Πράγας – Μετακινείται ο κ. Τάκης Σαρρής, ΠΥΑ΄, σύζυγος της κας Λούπα. Κανονικά έχει δικαίωμα για δεύτερο πρεσβευτικό πόστο. Φαίνεται όμως πως ο κ. Σαρρής είναι σε δυσμένεια λόγω της πολιτείας του ως προσωπάρχης επί διοικήσεως Ζέπου.

Πρεσβεία Ρώμης – Μετακινείται ο παραληφθείς στις κρίσεις για full ambassador κ. Θεμιστοκλής Δεμίρης, ΠΥΑ΄. Λόγω προηγούμενης θητείας στη ΜΑ ΕΕ αποκλείεται μάλλον επόμενο πρεσβευτικό πόστο. Ακούγεται όμως για Γ΄ Γενικός Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, αφού θεωρείται βέβαιο ότι μετακινείται στο εξωτερικό ο νυν κάτοχος της θέσης κ. Δημήτρης Καραμήτσος-Τζηράς.

Πρεσβεία Σαντιάγκο – Έχει επαναπροκηρυχθεί το πόστο. Η νυν κάτοχος του κα Άγι Μπαλτά, ΠΥΑ΄ ήταν προηγουμένως γενική πρόξενος στη Νέα Υόρκη οπότε επιστρέφει μάλλον κέντρο. Ο σύζυγος της πρέσβης κ. Δημήτρης Αλεξανδράκης είναι διευθυντής Βορείου Αμερικής στη Κεντρική Υπηρεσία όπου επέστρεψε μετά από θητεία ως πρέσβης στη Μπραζίλια.

Πρεσβεία Σεούλ – Μετακινείται ο κ. Διονύσης Σουρβάνος, ΠΥΑ΄. Είναι το δεύτερο στη σειρά πρεσβευτικό πόστο μετά την Αμπουτζα και ο κ. Σουρβάνος προηγουμένως ήταν σύμβουλος στο Βερολίνο. Είναι έτσι βέβαιο ότι επιστρέφει κέντρο.

Πρεσβεία Σόφιας – Μετακινείται ο κ. Δημοσθένης Στωΐδης, ΠΥΑ΄. Καθώς ήταν προηγουμένως πρέσβης στο Βελογράδι επιστρέφει μάλλον στο κέντρο.

Πρεσβεία Ταλίνν – Μετακινείται ο κ. Κωνσταντίνος Κατσαμπής, ΠΥΑ΄. Ως τέως γενικός διευθυντής διοίκησης επί διοικήσεως Ζέπου είναι άγνωστο σε τι φάση είναι οι σχέσεις του με την νυν διοίκηση του ΥΠΕΞ. Είναι όμως γενικά συμπαθής και αγαπητός στο υπουργείο οπότε έχει ελπίδες για επόμενο πόστο.

Πρεσβεία Τελ Αβιβ – Μετακινείται ο κ. Σπύρος Λαμπρίδης, ΠΥΑ΄. Ο τέως διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Δημήτρη Αβραμόπουλου (και πιο παλιά του ΑΝΥΠΕΞ Γιάννη Καψή) ακούγεται και για ΜΑ ΝΑΤΟ (που όμως τη διεκδικεί και ο διευθυντής Τουρκίας κ. Δημήτρης Χρονόπουλος, ΠΥΑ΄) αλλά και για Ουάσινγκτον. Γενικώς το όνομά του «παίζει για όλα τα μεγάλα πόστα».

Πρεσβεία Τιράνων – Μετακινείται ο κ. Λεωνίδας Ροκανάς, πρέσβης. Παίζει και αυτός για τα μεγάλα πόστα. Τα πρόσφατα δημοσιεύματα (και η συναφής ερώτηση στη Βουλή της Χρυσής Αυγής) για τη πρεσβευτική κατοικία που μίσθωσε στα Τίρανα είναι στη σφαίρα της μη σοβαρότητας και δεν θα τον βλάψουν.

Πρεσβεία Τύνιδας – Μετακινείται η κα Άννα Κόρκα, ΠΥΑ΄. Παίζει σίγουρα για επόμενο πόστο.

Πρεσβεία Χάγης και ΜΑ στο ΝΑΤΟ – Μετακινείται η κα Τερέζα Αγγελάτου, ΠΥΑ΄ από τη Χάγη και ο σύζυγος της κ. Μιχάλης Διάμεσης, ΠΥΑ΄ από το ΝΑΤΟ. Ο κ. Διάμεσης διαδέχθηκε το κ. Σαρρή ως προσωπάρχης υπό τη διοίκηση του πρέσβη κ. Κασκαρέλη. Τόσο όμως η κα Αγγελάτου όσο και ο κ. Διάμεσης θεωρούνται ως ευνοηθέντες από το «σύστημα Ζέπου» και μάλλον θα μετακινηθούν. Ήδη τη προηγούμενη άνοιξη είχε ακουστεί ότι ο κ. Διάμεσης θα μετακινηθεί. Τη γλύτωσε διότι γνωρίζει καλά τα θέματα ΝΑΤΟ αφού είχε υπηρετήσει και παλιότερα στη μόνιμη αντιπροσωπεία με μόνιμο αντιπρόσωπο τότε το κ. Ζέπο. Γενικά οι μόνιμες αντιπροσωπείες έχουν την ιδιορρυθμία ότι, σε αντίθεση με τα διμερή πόστα, απαιτούν πολύ χρόνο για να κτιστούν οι διαπροσωπικές σχέσεις και ένας νέος μόνιμος αντιπρόσωπος φθάνει στο ζενίθ της αποτελεσματικότητας μετά το δεύτερο χρόνο.

ΜΑ ΟΑΣΕ – Μετακινείται μετά από τρία χρόνια ο κ. Ανδρέας Παπαδάκης, ΠΥΑ΄. Συμπαθής και με καλή φήμη έχει τη δυνατότητα να ζητήσει και επόμενο πόστο. Ως γιός του παλιού πρέσβη Δημήτρη Παπαδάκη έχει και τις άκρες του στο «βαθύ ΥΠΕΞ».

ΜΑ στη Γενεύη – Μετακινείται ο κ. Αλέξης Αλεξανδρής, ΠΥΑ΄. Επίσημα λόγω αφυπηρετήσεως. Πάντως θεωρείται βέβαιο ότι με τις νέες ρυθμίσεις θα τη γλυτώσει και μάλλον θα πάρει και νέο πόστο.

Προκηρύχθηκαν επίσης και τέσσερεις θέσεις πρεσβευτών συμβούλων:

Πρεσβεία Άγκυρας – Μετακινείται ο κ. Γιώργος Δημητριάδης, ΠΥΒ΄ όπου ανέλαβε ως πρώτος σύμβουλος τον Ιανουάριο του 2012. Αν και θεωρείται και αυτός του συστήματος Ζέπου δεν είχε ενοχλήσει. Ήδη από κάποιες ημέρες είχε ακουστεί ότι θα βγει συμπληρωματική προκήρυξη για τη θέση συμβούλου που κατέχει η σύζυγος του Έλενα Γκουλούση.

Πρεσβεία Μόσχας – Μετακινείται ο κ. Γεράσιμος Ντάβαρης, ΠΥΒ΄, όπου υπηρετεί από το Δεκέμβριο του 2012. Έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει πρεσβεία. Το γεγονός όμως ότι κόπηκε στις προαγωγές ΠΥΑ΄ δεν του δίνει, ίσως, πολλές ελπίδες.

ΜΑ ΝΑΤΟ – Μετακινείται η κα Σταυρούλα Φραγκογιάννη, ΠΥΒ΄.

ΜΑ στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη – Μετακινείται η κα Νάνσυ Βράιλα, ΠΥΒ΄. Ικανή υπάλληλος κανονικά θα έπρεπε να πάρει πρεσβεία. Το γεγονός όμως ότι κόπηκε στις προαγωγές ΠΥΑ΄ δεν της δίνει, ίσως, πολλές ελπίδες. Αν και ανέλαβε μόλις το Δεκέμβριο του 2013 ακούγεται ότι η μετακίνηση της έχει να κάνει και με ασυμφωνία χαρακτήρων με τη προϊσταμένη της κα Κατερίνα Μπούρα, ΠΥΑ΄.

Τέλος, μετακινούνται και οι πληρεξούσιοι υπουργοί Β΄ που κατέχουν θέσεις συμβούλων ή γενικών προξένων: Νίκος Αργυρός, ΠΥΒ΄, από πρεσβεία Λονδίνου, Γιώργος Αραβοσιτάς, ΠΥΒ΄, από πρεσβεία Μαδρίτης, Δημήτρης Ξενιτέλλης, από γενικό προξενείο Σαν Φραντσίσκο (το είχε πάρει όντας ήδη ΠΥΒ΄ προτιμώντας το από τη πρεσβεία Τεχεράνης που του είχε προσφερθεί), Γιώργος Ζαχαριουδάκης, ΠΥΒ΄, από γενικό προξενείο Ιεροσολύμων (ακούγεται ότι χτυπά τη πρεσβεία Τελ Αβιβ), Ελένη Μιχαλοπούλου, ΠΥΒ΄, από γενικό προξενείο Μόσχας, Ευθαλία Κακιοπούλου, από γενικό προξενείο Φρανκφούρτης (όπερ σημαίνει ότι θα βγει συμπληρωματική προκήρυξη για την Φρανκφούρτη). Όλοι τους έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν πρεσβευτικό πόστο (πλην ίσως της κας Μιχαλοπούλου που είχε ήδη υπηρετήσει προηγουμένως σε Κύπρο και Βρυξέλλες – πρεσβεία και ΜΑ ΕΕ).

Επίσης προκηρύχθηκε η θέση του Γενικού Συμβούλου ΟΕΥ στη πρεσβεία Νέου Δελχί που κατείχε ο κ. Ανδρέας Καραϊσκάκης, Γενικός Σύμβουλος ΟΕΥ Α΄. Η ειρωνεία: ο κ. Καραϊσκάκης που επέστρεψε Αθήνα ενόψει αφυπηρετήσεως είναι σχεδόν βέβαιο ότι διασώζεται με τις νέες ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών.

Στη προκήρυξη ρητά αναφέρεται ότι για όλες τις θέσεις υποψήφιοι μπορεί να είναι και οι νεοπροαχθέντες πληρεξούσιοι υπουργοί Β΄, όσοι δηλαδή πέρασαν από ΑΥΣ τη προηγούμενη εβδομάδα και αναμένουν το προεδρικό διάταγμα προαγωγής τους. Ήδη ο εξ αυτών σύμβουλος στη πρεσβεία Βερολίνου κ. Ανδρέας Φρυγανάς ακούγεται για πόστο (αν και ήδη δια της προαγωγής καταλαμβάνει την επαναφερθείσα από τη ΜΑ UNESCO στο Βερολίνο οργανική θέση του πρεσβευτή συμβούλου).

Δια της απουσίας της έλαμψε η επίσημη Ελλάδα στο λεγόμενο «Νταβός της Ασφάλειας» στο Μόναχο. Όπου φυσικά συμμετείχαν τόσο η κα Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και ο τέως Πρωθυπουργός και ΥΠΕΞ κ. Γιώργος Παπανδρέου. Μήπως η παρουσία του τελευταίου κράτησε μακριά το κ. Κοτζιά (αν και μας λένε ότι ασθενούσε τις τελευταίες μέρες); Πάντως, είναι κρίμα που η δυναμική που τείνει να αποκτήσει ο Πρωθυπουργός στις διεθνείς σχέσεις χάθηκε. Η παρουσία του στη Διάσκεψη του Μονάχου που φέτος είχε κύριο θέμα το προσφυγικό θα μπορούσε να διευκολύνει κάπως την κατανόηση των ελληνικών θέσεων.

***

Δεν ξέρω αν προσέξατε ότι ο Ολλανδός ΥΠΕΞ κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα δεν φορούσε γραβάτα. «He went native» ήταν το ειρωνικό σχέδιο ξένου διπλωμάτη.

***

Λόγω πληθώρας επικαιροτήτας, η έρευνα για τα πολιτικά γραφεία του ΥΠΕΞ τη προσεχή βδομάδα.

  • Οι μουλάδες με την ουρά στα σκέλια – Οι «τζάμπα μάγκες»
    Αρθρογράφος, Συγγραφέας
    Σύμφωνα με κάποιους Αμερικανούς αναλυτές, η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ «σχεδιάστηκε σκόπιμα ώστε να μπορεί να αναχαιτιστεί», δηλαδή ως πρόσχημα του Ιράν προς την κοινή γνώμη, εγχώρια και διεθνή, ότι υπερασπίστηκε την τιμή του δίχως να...
  • Πρόωρες εκλογές ζητάς όταν μπορείς να τις κερδίσεις
    Επιχειρηματίας, Πρώην Βουλευτής
    Το αίτημα για πρόωρες εκλογές διχάζει και υπονομεύει την απαραίτητη εθνική ενότητα της χώρας απέναντι σε δύσκολες προκλήσεις. Τόσο οι ενδείξεις των δημοσκοπήσεων όσο και οι παραδοχές των ίδιων των ηγετών της αντιπολίτευσης δείχνουν ότι τα κεντροαριστερά κόμματα θα είναι σε...
  • Η φύση του σκορπιού
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
    «Ο Καραμανλής ήταν πάντοτε αποφασισμένος να γίνει πρόεδρος της Δημοκρατίας […] «Ο Καραμανλής δεν μπορούσε να γίνει πρόεδρος της Δημοκρατίας χωρίς τη δική μου βοήθεια. […] Και με κάλεσε για να τον κάνω πρόεδρο της Δημοκρατίας διότι αλλιώς δεν θα...