Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Γιάννης Τριήρης
Ανεξάρτητος Αρθρογράφος

Η ΝΔ απέκτησε νέο πρόεδρο – Νέους ψηφοφόρους θα αποκτήσει;

Η ΝΔ απέκτησε νέο πρόεδρο – Νέους ψηφοφόρους θα αποκτήσει;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αντώνης Σαμαράς, Κυριάκος Μητσοτάκης, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Νέα Δημοκρατία,

Η ΝΔ απέκτησε την Κυριακή 10 Ιανουαρίου νέο πρόεδρο, τον 9ο στην ιστορία της. Τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το μεγάλο ερωτηματικό για το ιστορικό κόμμα της κεντροδεξιάς είναι αν θα μπορέσει με την νέα ηγεσία του να αποκτήσει και πάλι τους ψηφοφόρους που έχασε τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της πολιτικής που ακολούθησε η ηγεσία του και για να μην κρύβουμε λόγια, ο προηγούμενος ηγέτης της , ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την πιστοποίηση της μεγάλης του, ομολογουμένως νίκης, απέναντι στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, έσπευσε να δηλώσει ότι στόχος του είναι να προχωρήσει σε δημιουργική ανανέωση και διεύρυνση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ έστειλε και μήνυμα ενότητας με τους συνυποψηφίους του.

Είναι, όμως, εύκολος ο δρόμος της ανανέωσης και ταυτόχρονα της ενότητας και ακόμη περισσότερο της διεύρυνσης της κεντροδεξιάς παράταξης;

Κάθε άλλο. Η προσπάθεια της ΝΔ να ξαναγίνει μεγάλο κόμμα τώρα θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη. Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και αν το αρνείται έχει ευδιάκριτο πολιτικό πρόσημο. Είναι ένας ακραιφνώς νεοφιλελεύθερος πολιτικός. Το κακό για τον ίδιο, την Νέα Δημοκρατία, αλλά και όσους ανήκουν σ αυτήν την παράταξη είναι ότι η εποχή του άκρατου νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη, έχει παρέλθει. Σε μια εποχή οικονομικής κρίσης οι πρακτικές του νεοφιλελευθερισμού δεν αντιπροσωπεύουν παρά μόνο ένα μικρό ποσοστό των πολιτών. Και μόνο σ αυτούς δεν μπορεί να στηριχτεί ο νέος πρόεδρος της ΝΔ αν θέλει να κάνει και πάλι το κόμμα του πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων στην χώρα.

Ούτε βέβαια μπορεί να στηριχτεί στους ακροδεξιούς που τον περιστοιχίζουν και τον στήριξαν στην εσωκομματική μάχη. Και εδώ θέλει μεγάλη προσοχή, γιατί σ αυτές τις δύσκολες εποχές το λάθος μπορεί να γίνει εύκολα χάριν της ψηφοθηρίας.

Επιπροσθέτως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρέπει να ξεχνά ότι τον ψήφισαν την Κυριακή περίπου 170.000-180.000 ψηφοφόροι-οπαδοί της ΝΔ. Κανείς δεν είναι αφελής να πιστεύει ότι με τόσους ψηφοφόρους μπορεί η ΝΔ να πάει μπροστά.

Αυτό πρέπει να το καταλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι να κάνει πράξη τις δηλώσεις του και να προχωρήσει χωρίς ρεβανσισμούς και διαχωρισμούς μέσα στο κόμμα. Με την δικαιολογία της ανανέωσης δεν πρέπει να γίνουν εκκαθαρίσεις. Η ΝΔ τους χρειάζεται όλους όσους έχει και ακόμη πολύ περισσότερους αν θέλει να γίνει και πάλι κόμμα εξουσίας. Χρειάζεται τους κεντρώους, τους κεντροδεξιούς με κοινωνικό πρόσημο, ακόμη ακόμη και κάποιους που κινούνται στις παρυφές της σοσιαλδημοκρατίας. Αυτοί άλλωστε είναι και η πλειοψηφία των οπαδών της Νέας Δημοκρατίας. Όχι οι νεοφιλελεύθεροι τεχνοκράτες των απολύσεων και της ασυδοσίας της αγοράς, ούτε πολύ περισσότερο οι ακροδεξιοί που ονειρεύονται ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως όχημα την ΝΔ για την επιβολή των σκληροπυρηνικών απόψεων τους.

Και κυρίως, ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να μην ξεχνά την ιστορία. Και ο πατέρας του ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε κερδίσει και την μάχη της προεδρίας του κόμματος. Και μετά και τις εκλογές. Και είχε γίνει και πρωθυπουργός. Οι οι λανθασμένες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, όμως τον έριξαν κακήν-κακώς από την εξουσία.

Και για να κρύβουμε λόγια τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη δεν ήταν μόνο οι πολιτικές του που τον έριξαν. Ήταν και ο Αντώνης Σαμαράς. Αυτός που τώρα στηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

  • Μάτι-Τέμπη, «βδέλλες» και «ύαινες» – Ισοζύγιο της ντροπής
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
    Αποδεικνύοντας την «έκπτωση» των πολιτικών ηθών οι «εκπρόσωποι» μας αντάλλαξαν «φιλοφρονήσεις» σκορπίζοντας ρίγη ενθουσιασμού στους «κλακαδόρους» τους. Το γεγονός ότι οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη στην άκρως ελλειμματική «δημοκρατία», με την αποχή να πλησιάζει το 50%, δεν τους απασχολεί. Το πολιτικό «φτύσιμο»...
  • «Ρωσικός Κόσμος»: Μία «μεγαλοϊδεατική» χίμαιρα δια χειρός Ντούγκιν
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
    Don Lope de Aguirre : I am the wrath of God. Who else is with me? Werner Herzog, Aguirre, der Zorn Gottes (Aguirre, the wrath of God, 1972) (Περί «ρωσικού κόσμου», μέρος β΄ Διαβάστε το ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΕΔΩ) Στο δεύτερο...
  • Ο «Ρωσικός Κόσμος» αποκρυφιστική δυϊστική (μανιχαϊστική) κοσμολογία, μια τεχνητή έννοια εθνικισμού και ιμπεριαλισμού
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
    «Each wrong idea we follow is a crime committed against future generations. » Arthur Koestler, «Darkness at Noon» Αγαπητέ αναγνώστη, το σχόλιο που ακολουθεί είναι ένα συμπλήρωμα σε άρθρο του γράφοντος που δημοσιεύθηκε στην φιλόξενη ιστοσελίδα της ΚΑΘΕΔΡΑΣ στις 20 Νοεμβρίου 2023...