Ισλαμικό ΚράτοςΕθνικές Εκλογές 2023
Θεόδωρος Κατσανέβας
Πανεπιστημιακός, Γ.Γ. Ελληνικής Δημοκρατικής Κίνησης ΔΡΑΧΜΗ

Τι μπορεί να κάνει η ελληνική κυβέρνηση με την επικράτηση του ΟΧΙ

Τι μπορεί να κάνει η ελληνική κυβέρνηση με την επικράτηση του ΟΧΙ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Grexit, Δημοψήφισμα, Δραχμή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Θεόδωρος Κατσανέβας, Τράπεζες,

Μετά την επικράτηση του όχι την Κυριακή στο δημοψήφισμα, παρ’ όλη την κολοσσιαία εκστρατεία φόβου από το ξένο και ντόπιο κατεστημένο, τη Δευτέρα το πρωί η ελληνική κυβέρνηση, οπλισμένη με την ισχύ του θετικού γι΄αυτήν δημοψηφίσματος, θα μπορέσει να διαπραγματευτεί από θέση ισχύος με τους Θεσμούς.

Η πρώτη κίνηση που οφείλει να κάνει είναι, να ελέγξει το τραπεζικό σύστημα και να το αποκόψει από τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που εδρεύει στη Φραγκφούρτη της Γερμανίας.

Αυτό σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορεί να το επιβάλει αν επικρατήσει το ναι, με δεδομένο ότι θα βρίσκεται υπό παραίτηση.

Στην περίπτωση του ναι, οι Θεσμοί θα επιβάλλουν τις θελήσεις τους. Πρωταρχικό τους μέλημα θα είναι η επιβολή ακραίων διαδικασιών πτώχευσης των τραπεζών και της χώρας, με συνακόλουθο κούρεμα των καταθέσεων βαθύτερο απ’ αυτό της Κύπρου.

Με το όχι, η ισχυροποιημένη ελληνική κυβέρνηση, θα μπορέσει να διασφαλίσει τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες από την αρπαγή που τους επιφυλάσσουν οι Θεσμοί, με αιτιολογικό την αποπληρωμή των χρεών της χώρας προς τους δανειστές.

Οι τράπεζες θα ανοίξουν πολύ σύντομα, αν και για ένα ορισμένο διάστημα δε θα επιτρέπεται η ανάληψη αδικαιολόγητων υπέρογκων ποσών και κυρίως, η ανεξέλεγκτη φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Η κυβέρνηση μπορεί να αναζητήσει διάφορες επιλογές, με πρώτη την παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ. Στην περίπτωση που συναντήσει άρνηση από την ΕΚΤ για το σκοπό αυτό, μπορεί να εκδώσει προσωρινά Ανταλλάξιμο Νόμισμα προς το Ευρώ (ΑΝΕ), με τεχνογνωσία που ήδη είναι εγκατεστημένη στο Χολαργό.

Τα ΑΝΕ (Exchangeable Currency for Euro, ECE), θα ισούνται με 0,5, 1, 2, 5, 10, 20, 40 ευρώ και με αυτά θα καταβάλλονται οι μισθοί, οι συντάξεις και πληρωμές προς το εσωτερικό της χώρας.

Οι κάτοχοι των ΑΝΕ θα μπορούν να αγοράζουν είδη πρώτης ανάγκης αλλά και ευρείας κατανάλωσης και θα πληρώνουν τους τρέχοντες λογαριασμούς και υποχρεώσεις τους.

Για τις αναγκαίες εισαγωγές θα χρησιμοποιούνται συναλλαγματικά διαθέσιμα, εισπράξεις από εξαγωγές, τον τουρισμό όπως και διακρατικές συμφωνίες.

Η λύση του ιδιόμορφου αυτού διπλού νομίσματος για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, αποτελεί μια εφικτή και αποτελεσματική διέξοδο για να ανοίξουν οι τράπεζες και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Ανάλογα με τη νέα πορεία των διαπραγματεύσεων που δεν πρέπει να ξεπεράσει χρονικό διάστημα πέραν της μιας εβδομάδας, η ελληνική κυβέρνηση θα προωθήσει εναλλακτικά σενάρια που υπάρχουν και είναι στη διάθεσή της.

 • Η πτώση της «Αυτοκρατορίας των ψευδαισθήσεων»
  Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
  Όταν θέτεις λάθος ερωτήματα είναι φυσικό να προκύπτουν στρεβλές απαντήσεις. Έτσι, ο Παντελής Καψής, θέτοντας το ερώτημα των αιτίων της κατάρρευσης του ΠΑΣΟΚ -στο βιβλίο του «Η ΠΤΩΣΗ»- και αναζητώντας την απάντηση μεταξύ εκείνων που πιστεύουν ότι «κατέρρευσε επειδή έβαλε...
 • «ΑΛΕΞΗΣ ΚΑΙ ΛΑΟΣ» – Ας ελπίσουμε ότι το ανέκδοτο «ΣΥΡΙΖΑ» θα τελειώσει με συνοπτικές διαδικασίες
  Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
  Το μεγάλο πολιτικό κατόρθωμα του Ανδρέα ήταν ότι έχτισε μια πλατιά κοινωνική συσπείρωση επειδή «διάβασε» σωστά την ταξική συγκρότηση της ελληνικής κοινωνίας των δεκαετιών του 1970-1980. Ο Ανδρέας δεν απευθύνθηκε στον «λαό» γενικώς και αορίστως, απευθύνθηκε στους «μη προνομιούχους», πρωτίστως στους...
 • Η λαϊκή ψυχή και η εξουσία
  Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
  «Η ηγεσία μας έχασε σε τέτοια έκταση το αίσθημα του καθήκοντος, ώστε να θεωρείται επικίνδυνη για το μέλλον του τόπου, ενώ ο λαός μας, ένας λαός που αντιμετώπισε πάντοτε με νοσηρό συναισθηματισμό τα πολιτικά του προβλήματα, κατατρύχεται ήδη από ψυχώσεις. »Είμαι...