Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Γιάννης Τριήρης
Ανεξάρτητος Αρθρογράφος

Τέρμα τα ψέμματα: Σε τεχνοκρατικό επίπεδο λύση δεν βρίσκεται

Τέρμα τα ψέμματα: Σε τεχνοκρατικό επίπεδο λύση δεν βρίσκεται
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Άνγκελα Μέρκελ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Φρανσουά Ολάντ,

Τέρμα τα ψέμματα. Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ καλούνται να αποδείξουν αν τελικά συμπεριφέρονται ως εταίροι και όχι απλά ως σκληροί δανειστές.Και πρέπει να το πράξουν σήμερα Δευτέρα το απόγευμα,που θα συνφάγουν και θα συζητήσουν και το ελληνικό ζήτημα, στο Βερολίνο, μετά από συνάντηση που θα έχουν με εκπροσώπους των μεγάλων βιομηχανιών.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι εάν δεν υπάρξει δική τους πολιτική παρέμβαση το ελληνικό ζήτημα δεν θα οδηγηθεί σε λύση και οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες, χωρίς να αποκλείεται και ένα πιστωτικό γεγονός για την Ελλάδα, τα ταμεία της οποίας έχουν πλέον σχεδόν αδειάσει.

Η ειρωνεία είναι ότι το θέμα της Ελλάδας, Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ θα το συζητήσουν αμέσως μετά τις συναντήσεις και τις συνομιλίες που θα έχουν με τους εκπροσώπους των μεγαλύτερων βιομηχανιών, με θέμα την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη της Ευρώπης.

Μιας ανάπτυξης που στην Ελλάδα οι ίδιοι δυναμιτίζουν με τις αποφάσεις που έχουν μέχρι στιγμής λάβει και την αρτηριοσκληρωτική τους στάση να επιμένουν σε προγράμματα ακραίας λιτότητας και να αρνούνται ακόμη και την απομάκρυνση του ΔΝΤ από μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο είναι βέβαιο ότι και οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν πλέον κατανοήσει ότι δεν πρόκειται όσο και αν διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις, η ελληνική πλευρά και οι «θεσμοί» να τα βρουν σε τεχνοκρατικό επίπεδο, καθώς τους χωρίζουν τεράστιες διαφορές.

Άλλωστε, εδώ και τέσσερις ολόκληρους μήνες δεν έγιναν παρά ελάχιστα βήματα προόδου στις διαπραγματεύσεις και αυτά αφορούν επιμέρους ζητήματα και κανένα ουσίας. Και μάλιστα η πρόοδος αυτή επιτεύχθηκε μόνο κατόπιν μονομερών υποχωρήσεων από την ελληνική πλευρά.

Συμφωνία, όμως, για τα μείζονα θέματα της νέας δημοσιονομικής προσαρμογής, των άκρατων ιδιωτικοποιήσεων, του σκληρού ασφαλιστικού και του μεσαιωνικού εργασιακού σίγουρα δεν μπορεί να επιτευχθεί. Και όχι γιατί η ελληνική κυβέρνηση είναι μια «αριστερή» κυβέρνηση.

Απλά και μόνο γιατί αυτά που ζητούν οι πιστωτές της Ελλάδας , συνολικά τουλάχιστον δεν ισχύουν απολύτως σε καμία άλλη χώρα του κόσμου.

Τόσο σκληρή δημοσιονομική λιτότητα, όπως αυτή που ζητούν οι πιστωτές από την Ελλάδα δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ σε κανένα κράτος της ΕΕ, δεδομένου μάλιστα ότι ήδη έχει χαθεί επισήμως τουλάχιστον το 25% του ΑΕΠ της Ελλάδας.

Αποκρατικοποιήσεις των πάντων δεν έχουν γίνει σε καμία Ευρωπαϊκή χώρα, καθώς οι κυβερνήσεις και στις μεγάλες δυνάμεις Γερμανία και Γαλλία έχουν κρατική συμμετοχή τουλάχιστον στα δίκτυα κοινής ωφέλειας.

Περικοπές σε συντάξεις που να ρίχνουν σχεδόν το 100% των συνταξιούχων κάτω από το όριο της φτώχειας, δεν έχουν υποστεί άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Όπως και συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα δεν έχει ούτε η Γερμανία, ούτε η Γαλλία, αντίθετα μάλιστα υπάρξει μεγάλος σεβασμός από τις εκάστοτε κυβερνήσεις στους κοινωνικούς εταίρους, εργαζόμενους και εργοδότες.

Αυτά πρέπει να σκεφτούν πολύ καλά σήμερα το απόγευμα Μέρκελ , Ολάντ και Γιούνκερ και να ανάψουν το «πράσινο φως» για μια αν μη τι άλλο αποδεκτή λύση από μέρους της Ελλάδας.

Γιατί πράγματι η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο. Όποια πρόταση και αν προσπάθησε να προωθήσει προς συμφωνία έβρισκε αντιρρήσεις, την μια από το ΔΝΤ, την άλλη από την ΕΚΤ, την επόμενη από την Κομισιόν.

Έτσι συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει. Γιατί συμφωνία δεν σημαίνει επιβολή των απαιτήσεων του ισχυρού. Σημαίνει καλόπιστο διάλογο και αμοιβαίες υποχωρήσεις για ένα θετικό για όλους αποτέλεσμα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, ο Γάλλος πρόεδρος και ο πρόεδρος της Κομισιόν, σήμερα έχουν την ευκαιρία τους να μην ανοίξουν τους ασκούς του Αιόλου που θα σπείρουν θύελλες σε ολόκληρη την Ευρώπη , οι οποίες ενδέχεται να σαρώνουν το οικοδόμημα που με τόσο κόπο ανοικοδομήθηκε.

Το βράδυ της Κυριακής , στην τηλεδιάσκεψη που είχαν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τόσο η Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο Φρανσουά Ολάντ εξέφρασαν τη βούλησή τους για εξεύρεση λύση και κατέληξαν στην κοινή παραδοχή ότι πρέπει να βρεθεί γρήγορα συμφωνία και να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Σήμερα έχουν την ευκαιρία τους να αποδείξουν την αλήθεια των προθέσεων τους.

  • Ο ένοχος της 21ης Απριλίου 1967
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
    ”Αν με ρωτήσεις εμένα, η πιο βάσιμη κριτική που κάνω στον Καραμανλή είναι ότι δεν έπρεπε να φύγει εκείνη την ώρα. Αν δεν έφευγε και έμενε αρχηγός της Δεξιάς, δεν θα γινόταν η δικτατορία.”* Επιτέλους, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, αποκαλύφθηκε...
  • Οι μουλάδες με την ουρά στα σκέλια – Οι «τζάμπα μάγκες»
    Αρθρογράφος, Συγγραφέας
    Σύμφωνα με κάποιους Αμερικανούς αναλυτές, η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ «σχεδιάστηκε σκόπιμα ώστε να μπορεί να αναχαιτιστεί», δηλαδή ως πρόσχημα του Ιράν προς την κοινή γνώμη, εγχώρια και διεθνή, ότι υπερασπίστηκε την τιμή του δίχως να...
  • Πρόωρες εκλογές ζητάς όταν μπορείς να τις κερδίσεις
    Επιχειρηματίας, Πρώην Βουλευτής
    Το αίτημα για πρόωρες εκλογές διχάζει και υπονομεύει την απαραίτητη εθνική ενότητα της χώρας απέναντι σε δύσκολες προκλήσεις. Τόσο οι ενδείξεις των δημοσκοπήσεων όσο και οι παραδοχές των ίδιων των ηγετών της αντιπολίτευσης δείχνουν ότι τα κεντροαριστερά κόμματα θα είναι σε...