Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Γιάννης Τριήρης
Ανεξάρτητος Αρθρογράφος

Χρόνος δεν υπάρχει πλέον ούτε για τον Σαμαρά

Χρόνος δεν υπάρχει πλέον ούτε για τον Σαμαρά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αντώνης Σαμαράς, Απόστολος Τζιτζικώστας, Γιάννης Τριήρης, Νέα Δημοκρατία, Νίκος Δένδιας, ΣΥΡΙΖΑ,

Είναι βέβαιο ότι στην Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά θα υπάρξουν σύντομα μεγάλες εξελίξεις, και μάλιστα, όχι κάτω από ομαλές συνθήκες, καθώς ο πρόεδρος του κόμματος δεν δείχνει καμιά απολύτως διάθεση να κινήσει διαδικασίες ούτε για αλλαγές στο κόμμα ούτε βέβαια και για εκλογή νέου αρχηγού.

Οι προθέσεις του κ. Σαμαρά βέβαια και ο «έρωτας» του με την αρχηγική καρέκλα δεν είναι κάτι άγνωστο για τα στελέχη αλλά και τους απλούς ψηφοφόρους της πάλαι ποτέ κραταιάς φιλελεύθερης παράταξης.

Αλλά πλέον τα στελέχη της κεντροδεξιάς , βλέπουν ξεκάθαρα ότι ο πρόεδρος του κόμματος δεν λειτουργεί με βάση την αναγέννηση του κεντροδεξιού χώρου, αλλά την υπεράσπιση του εαυτού του και της καρέκλας του.

Ακόμη και στην εθνική συνδιάσκεψη της Πάτρας ο κ. Σαμαράς, απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αυτοκριτική στην κυβέρνηση του, αλλά ακόμη χειρότερα δεν έκανε κανένα άνοιγμα για την επιστροφή στην μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη των εκατοντάδων χιλιάδων ψηφοφόρων της, που την εγκατέλειψαν τα τελευταία μνημονικά χρόνια.

Ο Αντώνης Σαμαράς δείχνει να μην καταλαβαίνει ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ο ελληνικός λαός και βεβαίως και οι δεξιοί και κεντροδεξιοί ψηφοφόροι, δεν συμφώνησαν ουδέποτε, όπως δεν συμφωνούσαν και τώρα με το μίγμα της αντιαναπτυξιακής πολιτικής λιτότητας που εφήρμοσε ο ίδιος τα τελευταία χρόνια και κάθε εμμονή του σ αυτή την πολιτική δεν συσπειρώνει τη βάση της ΝΔ, αλλά αντίθετα απομακρύνει όλο και περισσότερους ψηφοφόρους της.

Δεν είναι άλλωστε δυσκολοανάγνωστα τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων , ακόμη και αυτά του τρέχοντος Σαββατοκύριακου, που δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ μακράν πρώτο να αυξάνει την διαφορά του με την Νέα Δημοκρατία.

Σε μια συγκυρία μάλιστα που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τα έχει βρει δύσκολα και οι πολίτες δείχνουν να αρχίζουν να φοβούνται και να διαφωνούν με κάποιες από τις πολιτικές της (φυλακές, μεταναστευτικό, ρήξη με τους εταίρους κλπ.) , οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα αρνητικά αυτά συναισθήματα των ψηφοφόρων δεν τα καρπούται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αντίθετα μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στα ποσοστά που έλαβε στις πρόσφατες εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ή και τα αυξάνει , ενώ η Νέα Δημοκρατία του Σαμαρά σημειώνει ολοένα και μεγαλύτερες απώλειες .

Στην δημοσκόπηση της ALCO για το Πρώτο Θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 35,9% και η ΝΔ 21,8%, όταν στις εκλογές του Ιανουαρίου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει 36,34% και η ΝΔ 27,81%. Δηλαδή το κυβερνών κόμμα έχασε μόλις μισή μονάδα ενώ η ΝΔ 6 ολόκληρες μονάδες!

Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα για την Νέα Δημοκρατία του Σαμαρά από την δημοσκόπηση της Κάπα Research που δημοσιεύει το Βήμα της Κυριακής. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 36,9%, η ΝΔ 21,7%, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει την εκλογική του δύναμη σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 έστω και κατά μισή μονάδα, ενώ και πάλι η ΝΔ χάνει 6 ολόκληρες μονάδες.

Εάν αυτή και μόνο δεν είναι απόδειξη ότι κάτι πρέπει να αλλάξει και άμεσα στην κεντροδεξιά παράταξη, τότε ποια είναι.

Αυτό άλλωστε τονίζουν και πλειάδα βουλευτών και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας κατηγορώντας την ηγεσία της και προσωπικά τον Αντώνη Σαμαρά για φιλαυτία και πολιτικό καιροσκοπισμό.

Και δεν έχουν άδικο αφού και από την Πάτρα , στην εθνική συνδιάσκεψη της ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς έστειλε ξεκάθαρα εσωκομματικά μηνύματα πως δεν σκοπεύει ούτε να φύγει από τον προεδρικό θώκο, αλλά ούτε καν να θέσει… υπό κρίση τον εαυτό του έπειτα από το παταγώδες εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου.

Οι εξελίξεις , όμως, δεν μπορούν πλέον να καθυστερήσουν άλλο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλο πολιτικό έλλειμμα στο λεγόμενο κεντροδεξιό χώρο, αλλά και γενικότερα στη χώρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν στελέχη της φιλελεύθερης παράταξης, ακολουθεί μια αριστερή πολιτική που έχει καταφέρει να «κερδίσει» μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων , όχι γιατί είναι αριστεροί ή ασπάζονται τις ιδέες της αριστεράς, αλλά γιατί απλά δεν υπάρχει πλέον αντίπαλο δέος. Και δεν υπάρχει αντίπαλο δέος όχι γιατί χάθηκαν οι ψηφοφόροι του κεντροδεξιού ή και του μεσαίου χώρου, αλλά γιατί χάθηκαν οι πολιτικές παρατάξεις που μπορούν να τους εκπροσωπήσουν.

Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε ήταν και οι τελευταίες τοποθετήσεις ενός εκ των θεωρούμενων δελφίνων για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας, του Νίκου Δένδια.

Σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο κ. Δένδιας διερωτάται δε «είμαστε αρχηγικό κόμμα ή κόμμα αρχών; Ο λόγος μας είναι τεκμηριωμένος ή κυριαρχούν οι «κραυγές»; Έχουμε ξεκάθαρες διαχωριστικές γραμμές με τα άκρα; Μας αρκεί η διαχείριση της κρίσης ή πιστεύουμε ότι χρειάζεται ένα νέο παραγωγικό μοντέλο;» προσθέτοντας ότι όλα αυτά πρέπει να απαντηθούν «γιατί όλα αυτά συνιστούν την απάντηση στο ερώτημα «ποια Νέα Δημοκρατία θέλουμε», εννοώντας σαφέστατα ότι οι οπαδοί και οι φίοι της παράταξης, αλλά ακόμη και αυτοί που την εγκατέλειψαν δεν θέλουν μια Νέα Δημοκρατία του Σαμαρά.

Επίσης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Δένδιας ανέφερε μεταξύ πολλών άλλων ότι «η ΝΔ είναι εγκλωβισμένη σε έναν πολιτικό λόγο, που δεν μπόρεσε να ανανεώσει» και ότι «Ουδείς έχει τη διάθεση να τεθεί επικεφαλής μιας πορείας πολιτικής αυτοκτονίας», δίνοντας το στίγμα για αλλαγές παντού και στο κόμμα και στην ηγεσία του.

«Από τις μετρήσεις φαίνεται ότι η ΝΔ δεν αποτελεί εναλλακτική λύση», ανέφερε ακόμη ο Νίκος Δένδιας δίνοντας το μήνυμα στον Σαμαρά, ότι πρέπει να φύγει.

Ακριβώς το ίδιο είχε υπονοήσει και ο λαοπρόβλητος τελευταίως Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, που μιλώντας στον Real Fm, τις προηγούμενες μέρες είχε τόνισε ότι “ο μόνος ισχυρός πυλώνας αυτή τη στιγμή είναι η νέα κυβέρνηση”και πως «η ΝΔ δεν αποτελεί αυτή τη στιγμή αξιόπιστη εναλλακτική λύση». «Δεν μπορείς να αποτελέσεις αξιόπιστη εναλλακτική μόνο με όρους προσωπικής δικαίωσης», πρόσθεσε αφήνοντας αιχμές για τον Αντώνη Σαμαρά.

Τα όργανα λοιπόν άρχισαν να ηχούν δυνατά στη ΝΔ και οι εξελίξεις δεν θα αργήσουν… Άλλωστε όπως όλοι λένε στην ΝΔ έστω και για άλλο ζήτημα αυτό των διαπραγματεύσεων «χρόνος δεν υπάρχει πλέον», αλλά δεν υπάρχει ούτε για τον Σαμαρά.

  • Μάτι-Τέμπη, «βδέλλες» και «ύαινες» – Ισοζύγιο της ντροπής
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
    Αποδεικνύοντας την «έκπτωση» των πολιτικών ηθών οι «εκπρόσωποι» μας αντάλλαξαν «φιλοφρονήσεις» σκορπίζοντας ρίγη ενθουσιασμού στους «κλακαδόρους» τους. Το γεγονός ότι οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη στην άκρως ελλειμματική «δημοκρατία», με την αποχή να πλησιάζει το 50%, δεν τους απασχολεί. Το πολιτικό «φτύσιμο»...
  • «Ρωσικός Κόσμος»: Μία «μεγαλοϊδεατική» χίμαιρα δια χειρός Ντούγκιν
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
    Don Lope de Aguirre : I am the wrath of God. Who else is with me? Werner Herzog, Aguirre, der Zorn Gottes (Aguirre, the wrath of God, 1972) (Περί «ρωσικού κόσμου», μέρος β΄ Διαβάστε το ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΕΔΩ) Στο δεύτερο...
  • Ο «Ρωσικός Κόσμος» αποκρυφιστική δυϊστική (μανιχαϊστική) κοσμολογία, μια τεχνητή έννοια εθνικισμού και ιμπεριαλισμού
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
    «Each wrong idea we follow is a crime committed against future generations. » Arthur Koestler, «Darkness at Noon» Αγαπητέ αναγνώστη, το σχόλιο που ακολουθεί είναι ένα συμπλήρωμα σε άρθρο του γράφοντος που δημοσιεύθηκε στην φιλόξενη ιστοσελίδα της ΚΑΘΕΔΡΑΣ στις 20 Νοεμβρίου 2023...