Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Πέτρος Βασιλειάδης
Πανεπιστημιακός

Μήπως τελικά ο Βαρουφάκης είναι κρυπτοχριστιανός;

Μήπως τελικά ο Βαρουφάκης είναι κρυπτοχριστιανός;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Eurogroup, Γιάνης Βαρουφάκης, Ευρωπαϊκή Ένωση, Μνημόνιο, Πέτρος Βασιλειάδης, Σκανδιναβία,

Πολλή συζήτηση άρχισε να γίνεται για την πρόταση για εθελοντές καλωδιομένους “ράμπο” της εφορίας, που περιλαμβάνεται στη αποκαλούμενη “Λίστα Βαρουβάκη” που εστάλη για συζήτηση στο κρίσιμο eurogroup της Δευτέρας, από το οποίο εν πολλοίς θα εξαρτηθεί και η χρηματο-οικονομική επιβίωση της πατρίδας μας.

Μελετώντας το περιοδικό ηλεκτρονικό δελτίο της πανευρωπαϊκής κίνησης των χριστιανών, οι οποίοι πρόσφατα έχουν κινητοποιηθεί εξ αιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, προβάλλοντας ένα νέο οικονομικό μοντέλο με μοχλό τις σχέσεις και όχι το κέρδος (Relational Thinking), έπεσα πάνω σε ένα πολύ πρόσφατο άρθρο του οικονομολόγου καθηγητή στο London School of Economics Henrik Jacobsen Kleven (διαβάστε εδώ).

Στο άρθρο αυτό, με τίτλο How Can Scandinavians Tax So Much?, που δημοσιεύτηκε και ηλεκτρονικά στο Journal of Economic Perspectives (28, Nο 4 φθινόπωρο 2014, σελ. 77–98), ο “συνάδελφος επιστημονικά” του Βαρουφάκη, συνδυάζοντας μικρο-και μακρο οικονομικά στοιχεία, εξηγεί γιατί οι Σκανδιναβικές χώρες μπορούν να επιβάλλουν τεράστιους φόρους στους πολίτες και στη συνέχεια να τους διαθέτουν για αναδιανομή και κοινωνική ασφάλιση, και παράλληλα να παρουσιάζουν ορισμένα από τα ισχυρότερα οικονομικά αποτελέσματα στον κόσμο.

Ο καθηγητής, λοιπόν, Kleven εντοπίζει τρεις πολιτικές, που κατά βάση ακολουθούν οι Σκανδιναβικές χώρες, και οι οποίες εξηγούν αυτή την πρωτοφανή για τα συνήθη οικονομικά δεδομένα «ανωμαλία», Μία απ’ αυτές είναι και η πρόταση Βαρουφάκη για το εξωτερικό τμήμα των εθελοντών “ράμπο” της εφορίας.

Αναλυτικά οι τρεις πολιτικές είναι οι εξής: Πρώτα-πρώτα με τη συλλογή πληροφοριών από αναφορές τρίτων οι χώρες αυτές εξασφαλίζουν πολύ χαμηλό επίπεδο φοροδιαφυγής.

Δεύτερο, με την ευρύτητα των φορολογικής βάσης, με την οποία εξασφαλίζεται χαμηλό επίπεδο φοροαποφυγής.

Και τρίτο, με την ισχυρή επιδότηση των αγαθών, που λειτουργεί ως συμπληρωματική της μισθοδοτούμενης εργασίας, ενθαρρύνεται σε υψηλό επίπεδο η συμμετοχή του εργατικού δυναμικού στα κρατικά έσοδα.

Να σημειώσω, ότι η ναυαρχίδα του χριστιανικού κινήματος του Relational Thinking είναι η ανατροπή της καθιερωμένης πολιτικής όλων ανεξαρτήτως των κρατών, που βασίζεται στον υπερβολικό δανεισμό, με αποτέλεσμα την διόγκωση του εξωτερικού χρέους. Αυτό μακροπρόθεσμα οδηγεί – όπως στην περίπτωση της Ελλάδος – στην οικονομική “δουλεία”. Άλλωστε στα αγγλικά ο όρος bonds (ομόλογα) σημαίνει δεσμά. Γι’ αυτό και χαιρετίσαμε τη νύξη περί λιτού βίου – που δυστυχώς στη συνέχεια ξεχάστηκε – στην πρώτη συνέντευξη του Βαρουφάκη.

Μήπως τελικά ο Βαρουφάκης είναι… κρυπτο-χριστιανός;

  • Ο ένοχος της 21ης Απριλίου 1967
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
    ”Αν με ρωτήσεις εμένα, η πιο βάσιμη κριτική που κάνω στον Καραμανλή είναι ότι δεν έπρεπε να φύγει εκείνη την ώρα. Αν δεν έφευγε και έμενε αρχηγός της Δεξιάς, δεν θα γινόταν η δικτατορία.”* Επιτέλους, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, αποκαλύφθηκε...
  • Οι μουλάδες με την ουρά στα σκέλια – Οι «τζάμπα μάγκες»
    Αρθρογράφος, Συγγραφέας
    Σύμφωνα με κάποιους Αμερικανούς αναλυτές, η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ «σχεδιάστηκε σκόπιμα ώστε να μπορεί να αναχαιτιστεί», δηλαδή ως πρόσχημα του Ιράν προς την κοινή γνώμη, εγχώρια και διεθνή, ότι υπερασπίστηκε την τιμή του δίχως να...
  • Πρόωρες εκλογές ζητάς όταν μπορείς να τις κερδίσεις
    Επιχειρηματίας, Πρώην Βουλευτής
    Το αίτημα για πρόωρες εκλογές διχάζει και υπονομεύει την απαραίτητη εθνική ενότητα της χώρας απέναντι σε δύσκολες προκλήσεις. Τόσο οι ενδείξεις των δημοσκοπήσεων όσο και οι παραδοχές των ίδιων των ηγετών της αντιπολίτευσης δείχνουν ότι τα κεντροαριστερά κόμματα θα είναι σε...