Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Θανάσης Ματσώτας
Υπεύθυνος σπουδών στην Αστρολογική Σχολή Κοσμόγραμμα

Ο εκκεντρικός των Ιχθύων: Bobby Fischer – Βασιλιάς σε καταδίωξη!

Ο εκκεντρικός των Ιχθύων: Bobby Fischer – Βασιλιάς σε καταδίωξη!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ζώδια,

Βασιλιάς σε καταδίωξη! Αυτός είναι ο τίτλος της μυθιστορηματικής βιογραφίας που έγραψε ο Vittorio Giacopini για τον Bobby Fischer τον μεγαλύτερο σκακιστή όλων των εποχών!

Υποθέτω πως τον εμπνεύστηκε από την ιστορική παρτίδα απέναντι στον Donald Byrne, που καταξίωσε τον Fischer στο σκακιστικό στερέωμα.

Ο 13χρονος τότε Bobby, πήρε μια θεαματική νίκη, αφού θυσιάζοντας τη βασίλισσα στην 17η κίνηση, έστησε ένα ανελέητο κυνηγητό στον αντίπαλο βασιλιά στο κέντρο της σκακιέρας, που τον οδήγησε στον θρίαμβο!

Γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 9 Μαρτίου 1943.

Ιχθύς με Σελήνη στον Ταύρο και τον Ωροσκόπο να έχει μόλις περάσει στον Λέοντα, είναι η αστρολογική του «ταυτότητα», που βέβαια δεν είναι αρκετή για να περιγράψει αυτήν την τόσο εκκεντρική προσωπικότητα!

Ιδιοφυής όσο και ιδιόρρυθμος, με IQ 181, ο Bobby Fischer έχει σχηματισμό «μεγάλου τρίγωνου» στην αέρινη τριπλότητα, τόσο από ζώδια όσο και από οίκους.

Το σχηματίζουν ο Άρης στον Υδροχόο στον 7ο οίκο σε τρίγωνα με Κρόνο-Ουρανό στους Διδύμους στον 11ο οίκο και Ποσειδώνα στον Ζυγό στον 3ο οίκο.

Αυτό έπαιξε τεράστιο ρόλο στην μεγαλοφυΐα του, αλλά και το προσωπικό στυλ παιχνιδιού που είχε, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά την επιθετικότητα, τη φαντασία, τον αιφνιδιασμό, τις απρόβλεπτες και θεαματικές στρατηγικές!

Δεν προσπαθούσε να αποκομίσει σταδιακά κάποιο μικρό πλεονέκτημα και να κερδίσει έτσι την παρτίδα.

Με σαρωτικές αντεπιθέσεις και αιφνιδιασμούς, ενίοτε και με «θρασύτατες» θυσίες «κομματιών» επικρατούσε κατά κράτος.

Και το απολάμβανε! «Μου αρέσει η στιγμή που σπάω το εγώ του αντιπάλου», είχε πει υποκινούμενος από τη σύνοδο του Πλούτωνα με τον Ωροσκόπο και την αντίθεση με τον Άρη, που συμπληρώνουν τον σχηματισμό του «μεγάλου τριγώνου», μετατρέποντάς τον σε «χαρταετό»!

Αυτός ο σχηματισμός όμως έδωσε την επιμονή που χρειαζόταν ή εμμονή όπως ίσως θα έλεγαν όσοι γνωρίζουν τον τρομερό βαθμό δυσκολίας που υπάρχει, για να σταθεί κάποιος σε αυτό το αγωνιστικό επίπεδο.

Η μητέρα του, που είδε αμέσως την εμμονική προσήλωση του παιδιού στο σκάκι, τον πήγε σε ψυχίατρο.

Ο Bobby Fischerείχε να παλέψει με την ψυχαναγκαστική συμπεριφορά του και τις ενδείξεις παράνοιας, αλλά ο γιατρός κατάλαβε πως ο μικρός είχε βρει μια καλή διέξοδο για να παλέψει με αυτά!

Ωστόσο αυτά ποτέ δεν έφυγαν. Τον συνόδευαν σε όλη του την προκλητική ζωή και εκφράζονταν μέσα από τον φανατισμό εναντίον των Εβραίων, τη μανία καταδιώξεως από τους κομμουνιστές που φανταζόταν πως τον είχαν στοχοποιήσει, την καταστροφή των ΗΠΑ που τόσο επιθυμούσε, την αλαζονεία που δεν έχανε ευκαιρία να επιδεικνύει και πολλά άλλα.

Στο τεράστιο ταλέντο του στο νοητικό αυτό παιχνίδι, συνέβαλλε φυσικά και το τρίγωνο του Ήλιου από τον 9ο οίκο με τον Δία ενώ το τετράγωνο του Ερμή με τον Ουρανό του έδινε την απρόβλεπτη σκέψη και την έμπνευση!

Η ιδιορρυθμίες όμως δεν τον εγκατέλειπαν παρόλη την επιτυχία του στον «πνευματικό αυνανισμό», όπως του άρεσε να αποκαλεί το σκάκι!

Τον «ψίθυρο» του Πλούτωνα άλλωστε συνέχισε να ακούει όταν απαίτησε μετά από πολλές διαπραγματεύσεις και απειλές αποχώρησης να μεταφερθεί ο ιστορικός τελικός του παγκοσμίου πρωταθλήματος του 1972 με τον Boris Spassky, στην υπόγεια αίθουσα του πινγκ πονγκ.

Εκεί συνέτριψε μόνος του και χωρίς καμιά βοήθεια, αντίθετα με τον αντίπαλό του που είχε γύρω του ένα επιτελείο από την ελίτ των Ρώσων σκακιστών, την πολυετή Ρωσική κυριαρχία.

Μετά από συνεχείς ήττες και κορυφώνοντας τις ιδιοτροπίες του, κατάφερε να πάρει τη νίκη από τους «κλέφτες, ψεύτες και υποκριτές Ρώσους» όπως τους αποκαλούσε.

Πάνω στους δύο σκακιστές είχαν επενδύσει στην κορύφωση του ψυχρού πολέμου οι δύο υπερδυνάμεις για να προστατεύσουν το γόητρό τους.

Η δόξα και ο «μύθος» έμειναν, αλλά όλοι άρχισαν γρήγορα να κρατούν αποστάσεις από αυτόν, εξαιτίας του απρόβλεπτου χαρακτήρα του.

Το 1975 αρνήθηκε να υπερασπιστεί τον τίτλο του, αφού η παγκόσμια σκακιστική ομοσπονδία έκανε δεκτούς μόνο(!) τους 178 από τους 179 όρους που ο ίδιος είχε θέσει για να αγωνιστεί. Ο τίτλος του αφαιρέθηκε!

Ο Πλούτωνας συνέχιζε να του «ψιθυρίζει», οδηγώντας τον σε συνεχείς συγκρούσεις και αναγκάζοντάς τον να ζει απομονωμένος, έχοντας μπλεξίματα με τον νόμο αλλά και με μια παραθρησκευτική οργάνωση.

Το μόνο που περιστασιακά τον ξανάφερνε κοντά στο σκάκι, ήταν η άλλη μεγάλη του αγάπη: Το χρήμα!

Γι’ αυτό δέχτηκε τη ρεβάνς με τον Spassky το 1992, αφού το έπαθλο ήταν αρκετά εκατομμύρια δολάρια! Το παιχνίδι όμως έγινε στη Γιουγκοσλαβία, στην οποία οι ΗΠΑ είχαν επιβάλλει εμπάργκο.

Αφού πρώτα έσκισε δημόσια την απαγόρευση της Αμερικανικής κυβέρνησης, νίκησε για άλλη μια φορά!

Μετά την επικήρυξη των Αμερικανών αναγκάστηκε να ζει κυνηγημένος μεταξύ Ουγγαρίας, Χονγκ Κονγκ, Φιλιππίνων, Γερμανίας και Ιαπωνίας.

Τελικά πήρε πολιτικό άσυλο από την Ισλανδία όπου και πέθανε το 2008.

Βασιλιάς σε καταδίωξη! Η έμπνευση του μικρού Bobby να θυσιάσει το πολυτιμότερο πιόνι για να καταδιώξει τον αντίπαλο βασιλιά, αποδείχτηκε τελικά όχι μόνο εμπνευσμένη αλλά και προφητική.

Μόνο που ο «βασιλιάς» πια, ήταν αυτός!

Σχετικά άρθρα