ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Οκτώ δεσμεύσεις, αλλά χωρίς ουσιαστική απάντηση στα μεγάλα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, περιλάμβανε η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στην Καλαμάτα.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επιμέρους χρηματοδοτήσεις, την ώρα που οι Δήμοι διεκδικούν συνολική αλλαγή στη χρηματοδότησή τους, καθώς η ΚΕΔΕ υπολογίζει σε 2,5 δισ. ευρώ το χρηματοδοτικό κενό της Αυτοδιοίκησης.
Οι οκτώ πρωθυπουργικές δεσμεύσεις περιλαμβάνουν:
-300 εκατ. ευρώ από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) για έργα και δράσεις ανακύκλωσης.
-240 εκατ. ευρώ για τις οφειλές των ΔΕΥΑ προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.
-Διπλασιασμό της ετήσιας επιχορήγησης για τη συντήρηση των σχολείων.
-200 εκατ. ευρώ ετησίως για την εσωτερική οδοποιία, μέσω ειδικού τέλους, μετά την ομαλοποίηση της αγοράς καυσίμων.
-50 εκατ. ευρώ για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.
-Νέα ρύθμιση των οφειλών των Δήμων προς τη ΔΕΗ.
-Συζήτηση με τη ΔΕΗ για ειδικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας για τους Δήμους.
-Ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας μέσω ΑΠΕ και συστημάτων αποθήκευσης.
Τι ζητούσε, όμως, η Αυτοδιοίκηση και τι έμεινε εκτός κυβερνητικών εξαγγελιών;
Πρώτο και σημαντικότερο αίτημα είναι η αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), ώστε οι Δήμοι να διαθέτουν σταθερά έσοδα για τις καθημερινές λειτουργικές τους ανάγκες.
Η ΚΕΔΕ ζητά την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των 2,5 δισ. ευρώ, χωρίς να λάβει συγκεκριμένη δέσμευση από τον πρωθυπουργό.
Αντί για μόνιμη αύξηση της τακτικής χρηματοδότησης, η κυβέρνηση περιορίστηκε σε επιμέρους κονδύλια.
Παράλληλα, διεκδικείται νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα για υποδομές, σχολεία, δρόμους, αθλητικές εγκαταστάσεις και δημοτικά κτίρια.
Στο μέτωπο της στελέχωσης, η κυβερνητική απάντηση είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη. Η ΚΕΔΕ ζητά μόνιμες προσλήψεις μηχανικών, τεχνικών, εργαζομένων στην καθαριότητα, διοικητικών υπαλλήλων και προσωπικού κοινωνικών υπηρεσιών.
Χωρίς ανθρώπινο δυναμικό, ακόμη και οι διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις κινδυνεύουν να μείνουν αναξιοποίητες.
Επίσης, δεν προβλέπεται ειδική ενίσχυση για τους μικρούς, ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους, παρά τις αυξημένες ανάγκες και το υψηλότερο κόστος λειτουργίας τους.
Στην ενέργεια, τα 240 εκατ. ευρώ για τις ΔΕΥΑ αντιμετωπίζουν μέρος των παλαιών χρεών, όχι το διαρκές κόστος άντλησης και διανομής νερού.
Οι Δήμοι ζητούν μόνιμη μείωση της ενεργειακής επιβάρυνσης, ενώ το ειδικό τιμολόγιο παραμένει αντικείμενο μελλοντικής συζήτησης.
Αναπάντητο μένει και το αίτημα κατάργησης του τέλους ταφής απορριμμάτων.
Στα θεσμικά ζητήματα, η ΚΕΔΕ διεκδικεί τη διατήρηση των Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ) στους Δήμους, την οικονομική κατοχύρωση των αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης και την υποχρεωτική μεταφορά πόρων και προσωπικού για κάθε νέα ευθύνη που αναλαμβάνει.
Ζητά ακόμη ουσιαστική ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας με χρηματοδότηση, εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό. Και σε αυτά τα ζητήματα δεν υπήρξε συγκεκριμένη κυβερνητική δέσμευση.
Η αντιπαραβολή είναι αποκαλυπτική: οι Δήμοι ζητούν σταθερούς πόρους, μόνιμο προσωπικό, υποδομές και πραγματική διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια.
Η κυβέρνηση απαντά με επιμέρους χρηματοδοτήσεις, ρυθμίσεις χρεών και υποσχέσεις για μελλοντικές συζητήσεις.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει να διαχειριστεί ορισμένα συμπτώματα, αφήνοντας άθικτες τις αιτίες της οικονομικής ασφυξίας. Η Αυτοδιοίκηση δεν ζητά χάρη ούτε προνομιακή μεταχείριση.
Ζητά τους πόρους που αντιστοιχούν στις αρμοδιότητες και στις ευθύνες της.
Όταν οι Δήμοι διεκδικούν την οικονομική δυνατότητα να λειτουργήσουν και η κυβερνητική απάντηση εξαντλείται σε αποσπασματικές παροχές, δεν πρόκειται για γενναία στήριξη, αλλά για πολιτική υποχρηματοδότησης με επικοινωνιακό περιτύλιγμα.






