ΙράνΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Drone βύθισε τουρκικό εμπορικό πλοίο ανοιχτά της Βουλγαρίας

Drone βύθισε τουρκικό εμπορικό πλοίο ανοιχτά της Βουλγαρίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Βαλκάνια, Βουλγαρία, Μαύρη Θάλασσα, Ναυτιλία, Ουκρανία, Ρουμανία, Ρωσία, Τουρκία,

Επίθεση με drones σε δύο τουρκικής ιδιοκτησίας πλοία στα ανοιχτά της Βουλγαρίας: Βυθίστηκε το ένα, αγνοείται το πλήρωμα

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) έπληξαν δύο εμπορικά πλοία τουρκικής ιδιοκτησίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Βουλγαρίας-Μαύρη Θάλασσα την Τρίτη 06/10, προκαλώντας τη βύθιση του ενός, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι βουλγαρικές Αρχές.

Το πλήρωμα του βυθισμένου πλοίου αγνοείται, ενώ και τα 18 μέλη του πληρώματος του δεύτερου σκάφους διασώθηκαν.

Πρόκειται για την πρώτη επίθεση εναντίον πλοίων εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Βουλγαρίας, όπως μεταδίδει το βουλγαρικό ναυτιλιακό μέσο Maritime.bg.

Ο Πρωθυπουργός Ρούμεν Ράντεφ συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με αξιωματούχους των υπουργείων Άμυνας, Εσωτερικών και των υπηρεσιών ασφαλείας.

Το γραφείο της Προέδρου Ηλιάνας Ιότοβα επιβεβαίωσε την επίθεση στο κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ μέσω γραπτής δήλωσης, χωρίς ωστόσο να παράσχει περαιτέρω λεπτομέρειες, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Τα πλήγματα σημειώθηκαν μία ημέρα μετά τη βύθιση του τουρκικής ιδιοκτησίας φορτηγού πλοίου «Ρογιάντ Μαμάντοφ» στα ανοιχτά της Ρουμανίας, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους δύο μέλη του πληρώματος, εν μέσω αναφορών για επίθεση με drone.

Η Μαύρη Θάλασσα έχει καταστεί εξαιρετικά επικίνδυνη για τη ναυσιπλοΐα εξαιτίας του πολέμου με μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Βυθίστηκε το «Άλφα Βατάν», αγνοείται το πλήρωμα

Το υπό σημαία Τόγκο φορτηγό πλοίο «Άλφα Βατάν» υπέστη σοβαρές δομικές ζημιές και βυθίστηκε ανατολικά των ακτών της Βουλγαρίας.

Δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες για την τύχη του πληρώματός του.

«Το πλήρωμα του ενός πλοίου αγνοείται, ενώ οι ναυτικοί του δεύτερου σκάφους έχουν διασωθεί», δήλωσε στο βουλγαρικό δημόσιο Ραδιόφωνο BNR ο Ρούμεν Νικόλοφ, διευθυντής του Κέντρου Συντονισμού Ναυτικής Διάσωσης στη Βάρνα.

Τα δύο πλοία εξέπεμψαν σήμα κινδύνου γύρω στις 4.00 π.μ. τοπική ώρα, περίπου 80 ναυτικά μίλια στα ανοιχτά των βουλγαρικών ακτών, ανατολικά του Ακρωτηρίου Αγίου Αθανασίου και της πόλης Μπιάλα.

Γύρω στις 9.00 π.μ., το ένα σκάφος εξαφανίστηκε από τα ραντάρ της Συνοριοφυλακής.

Σοβαρή πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο υπό σημαία Παλάου φορτηγό πλοίο «Έιμπλ» μετά το πλήγμα, αναγκάζοντας και τα 18 μέλη του πληρώματος να το εγκαταλείψουν.

Διασώθηκαν από το υπό βουλγαρική σημαία επιβατηγό-οχηματαγωγό (φέρι μπολτ) «Διόσκουροι», το οποίο εξετράπη της πορείας του προς την περιοχή.

Ορισμένοι από τους διασωθέντες ναυτικούς έφεραν τραύματα και τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες επί του πλοίου, πριν διακομιστούν σε νοσοκομεία της ξηράς.

Η προέλευση των drones παραμένει αδιευκρίνιστη.

Το γραφείο της Βουλγάρας Προέδρου Ηλιάνας Ιότοβα ανέφερε ότι δύο πλοία επλήγησαν από μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην οικονομική ζώνη της Βουλγαρίας στη Μαύρη Θάλασσα, χωρίς να δώσει επιπλέον λεπτομέρειες.

Το χωρητικότητας 3.160 τόνων DWT «Άλφα Βατάν» ανήκει στον στόλο της Baraka Shipping με έδρα τη Μερσίνη, ενώ το χωρητικότητας 7.416 τόνων DWT «Έιμπλ» ανήκει στον στόλο της Ocean Eagle με έδρα την Κωνσταντινούπολη.

Το «Άλφα Βατάν», κατασκευής 1976, είχε καταγραφεί για τελευταία φορά να κατευθύνεται προς το ρουμανικό λιμάνι της Σουλινά.

Στη σύσκεψη υπό τον Ράντεφ συμμετέχουν εκπρόσωποι των Υπουργείων Άμυνας, Εσωτερικών, Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Υδάτων, της προεδρίας, καθώς και των υπηρεσιών ασφαλείας, όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική υπηρεσία ενημέρωσης.

Τη Δευτέρα 05/10, το τουρκικής ιδιοκτησίας «Ρογιάντ Μαμάντοφ», το οποίο μετέφερε ουκρανικό σιτάρι με προορισμό την Ιταλία, τυλίχθηκε στις φλόγες και βυθίστηκε στα ανοιχτά της Ρουμανίας, με τα ρουμανικά Μέσα Ενημέρωσης να μεταδίδουν ότι είχε δεχθεί πλήγμα από drone.

Τα αντικείμενα που σχετίζονται με τον πόλεμο και εντοπίζονται στη Μαύρη Θάλασσα -συγκεντρωμένα κυρίως στα ρουμανικά, βουλγαρικά και τουρκικά ύδατα- υπερδιπλασιάστηκαν μέσα σε έξι μήνες, όπως ανέφερε τον περασμένο μήνα η εταιρεία ναυτιλιακής εκτίμησης κινδύνου Ambrey.

Σχετικά άρθρα