ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Έντονη αγωνία επικρατεί για την τύχη ενός ηλικιωμένου ζευγαριού και τριών ακόμη ενοίκων, τα ίχνη των οποίων αγνοούνται μετά τη σφοδρή έκρηξη και την κατάρρευση κτηρίου στην Πλάκα.
Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, οι προσπάθειες τηλεφωνικής επικοινωνίας με το ηλικιωμένο ζευγάρι αποβαίνουν άκαρπες, καθώς η τηλεφωνική τους συσκευή παραμένει απενεργοποιημένη.
Οι δυνάμεις που επιχειρούν στο σημείο προσπαθούν να εξακριβώσουν εάν οι δύο ηλικιωμένοι βρίσκονταν εντός της οικίας τους τη στιγμή του συμβάντος ή αν είχαν προλάβει να απομακρυνθούν.
Η παρουσία τους στον δεύτερο όροφο του κτηρίου ήταν γνωστή στις Αρχές από τις πρώτες ώρες, χωρίς ωστόσο να έχει καταστεί δυνατός ο εντοπισμός τους.
Η ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν τις 08.00 το πρωί σε διώροφο κτίσμα επί της οδού Λυσικράτους, απέναντι από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, προκαλώντας την κατάρρευσή του.
Από τα θραύσματα τραυματίστηκε ελαφρά ένας περαστικός.
Παράλληλα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις προχώρησαν στον απεγκλωβισμό δύο γυναικών από γειτονικό κτήριο.
Η μία εξ αυτών είναι ηλικιωμένη, ενώ και οι δύο διακομίστηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς» για την παροχή πρώτων βοηθειών.
Τα αίτια της έκρηξης παραμένουν υπό διερεύνηση, με τις πρώτες ενδείξεις να δείχνουν διαρροή φυσικού αερίου.
Αρχικά, αναφορές για εγκλωβισμένα άτομα που καλούσαν σε βοήθεια κινητοποίησαν άμεσα τις Αρχές, εγείροντας φόβους για παγιδευμένους στα συντρίμμια.
Το κτήριο λειτουργούσε ως κατάλυμα βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Η ώση της έκρηξης ήταν ιδιαίτερα ισχυρή και ο κρότος ακούστηκε σε μεγάλη ακτίνα στο κέντρο της Αθήνας.
Από τα θραύσματα και το ωστικό κύμα προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε σταθμευμένα οχήματα, παρακείμενες κατοικίες και καταστήματα, ενώ προκλήθηκε και μικρής έκτασης πυρκαγιά.
Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ενημερώθηκε στις 07.45 και στο σημείο έσπευσαν 20 πυροσβέστες με 6 οχήματα, καθώς και ειδικό διασωστικό όχημα της 1ης ΕΜΑΚ.
Συνδρομή παρέχει και ο Δήμος Αθηναίων με ειδικά μηχανήματα έργου, ενώ την προανάκριση για τα αίτια του συμβάντος έχει αναλάβει το Ανακριτικό Κλιμάκιο Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.
Η στιγμή της έκρηξης καταγράφηκε από κάμερα ασφαλείας στην αίθουσα πρωινού παρακείμενου ξενοδοχείου.
Στο σχετικό βιντεοληπτικό υλικό διακρίνεται η ένταση της έκρηξης και ο δυνατός θόρυβος, τη στιγμή που οι πελάτες βρίζονταν στον χώρο.
Μετά τον εκκωφαντικό θόρυβο στις 07.34, τα τζάμια της αίθουσας καταστράφηκαν και οι παρευρισκόμενοι κατευθύνθηκαν έντρομοι προς τον χώρο της υποδοχής.
Όπως δήλωσε η ιδιοκτήτρια της ξενοδοχειακής μονάδας, οι ένοικοι υπέθεσαν ότι επρόκειτο για βομβιστική επίθεση, ενώ ορισμένοι αποχώρησαν φοβούμενοι ενδεχόμενη νέα έκρηξη.
Η εικόνα στην οδό Λυσικράτους και στη συμβολή της με τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας παραπέμπει σε βομβαρδισμένο τοπίο, όπως αποτυπώνεται και από εναέρια πλάνα (drone).
Η ένταση του ωστικού κύματος προκάλεσε θραύση υαλοπινάκων σε γειτονικά κτήρια και εκτεταμένες φθορές σε οχήματα, προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους.
Στο σημείο παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις για την πλήρη κατάσβεση της εστίας και τη συνέχιση των ερευνών στα συντρίμμια.
Την πιθανότητα δυσλειτουργίας ή διαρροής φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια της νύχτας επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στην Δημόσια Τηλεόραση (ΕΡΤ) ο Αντιδήμαρχος Δόμησης του Δήμου Αθηναίων, Πάρης Χαρλαύτης, τονίζοντας ωστόσο ότι τα ακριβή συμπεράσματα θα προκύψουν από την έρευνα της Πυροσβεστικής.
Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Μαρτζάκης, εκ των συνιδιοκτητών του καταλύματος βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb), αναφέρθηκε στην εσωτερική διάταξη του ακινήτου στην οδό Λυσικράτους 15.
Όπως εξήγησε, το κτήριο αποτελούνταν από ισόγειο και δύο ορόφους. Το ισόγειο ήταν κενό, ο πρώτος όροφος λειτουργούσε ως κατάλυμα βραχυχρόνιας μίσθωσης, ενώ στον δεύτερο όροφο βρισκόταν η μόνιμη κατοικία του ηλικιωμένου ζευγαριού.
Βάσει αυτής της ενημέρωσης, οι έρευνες της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ επικεντρώνονται στα συντρίμμια του ανώτερου ορόφου, με τα σωστικά συνεργεία να επιχειρούν με ιδιαίτερη προσοχή λόγω της στατικής αστάθειας του κτηρίου.






