ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Σε επικήρυξη του λαγοκέφαλου προέβη η κυβέρνηση με αμοιβή 5,33 ευρώ ανά κιλό για τους επαγγελματίες παράκτιους αλιείς, στο πλαίσιο πιλοτικής δράσης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ξενικού και τοξικού είδους στις ελληνικές θάλασσες.
Το μέτρο θα εφαρμοστεί αρχικά στις Περιφέρειες Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου και χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους.
Η πρωτοβουλία ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μετά από σύσκεψη με εκπροσώπους των αλιέων και στοχεύει τόσο στην προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος όσο και στην οικονομική στήριξη του κλάδου.
Η αποζημίωση των 5,33 ευρώ ανά κιλό είναι αυξημένη σε σχέση με τα αντίστοιχα κίνητρα που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες της περιοχής.
Το σχέδιο δράσης προβλέπει επιστημονική παρακολούθηση του φαινομένου, καταγραφή των αλιευμάτων, εντοπισμό περιοχών συγκέντρωσης και αναπαραγωγής του λαγοκέφαλου, καθώς και συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα.
Παράλληλα, λόγω της υψηλής τοξικότητας του ψαριού, η βιομάζα που θα συλλέγεται θα καταστρέφεται με ασφαλείς διαδικασίες, ενώ μέρος της θα αξιοποιείται για ερευνητικούς σκοπούς.
Παράλληλα, το υπουργείο ανακοίνωσε πρόσθετα μέτρα στήριξης των επαγγελματιών αλιέων, μεταξύ των οποίων επιδότηση αλιευτικού πετρελαίου ύψους 0,16 ευρώ ανά λίτρο για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο και 0,12 ευρώ ανά λίτρο για τον Ιούνιο.






