Δεν είναι μόνο η πλευρά του ΔΝΤ από την τρόικα που πιέζει ασφυκτικά την ελληνική κυβέρνηση για τη λήψη σκληρών μέτρων. Την Παρασκευή το απόγευμα και οι Ευρωπαίοι «εταίροι» μας, δια στόματος του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ζήτησαν από την κυβέρνηση την λήψη των «αναγκαίων μέτρων» ώστε να επιστρέψει η τρόικα το συντομότερο στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του υφιστάμενου προγράμματος.
Είναι πλέον εμφανές ότι οι προσπάθειες της συγκυβέρνησης για απεμπλοκή από το μνημόνιο δεν θα ευοδωθούν. Η χώρα θα παραμείνει υπό τον αυστηρό έλεγχο και τη σκληρή κηδεμονία της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Αν η κυβέρνηση υποκύψει και εφαρμόσει, όπως διαφαίνεται, αυτά που ζητούν οι δανειστές τότε δεν πρόκειται περί εξόδου από κανένα μνημόνιο, μιας και τα μέτρα αυτά θα αφανίσουν την χώρα που για να ορθοποδήσει θα χρειάζεται δεκαετίες. Και βέβαια όλο αυτό το διάστημα θα είναι τόσο οικονομικά ευάλωτη που θα εξαρτάται, τύποις και ουσίας, από τους δανειστές της.
Αν πάλι επιχειρήσει να «επαναστατήσει»,- όπως διεμήνυσαν οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, στη συνάντηση των Παρισίων-, δεν πρόκειται να τους έχει συμμάχους στην αναπόφευκτη εκλογική αναμέτρηση που θα επακολουθήσει, αφού αναγκαστικά η κυβέρνηση θα ζητήσει την έγκριση του λαού για μια τέτοια απόφαση της φοβούμενη την άρνηση των δανειστών για συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας.
Και ενώ η κυβέρνηση ήλπιζε ότι τα λεγόμενα των δανειστών μας -ότι δεν τους ενδιαφέρει για το ποιος είναι στην εξουσία στην Ελλάδα και αν θα έχουμε εκλογές τον Μάρτιο- αφορούσαν μόνο την πλευρά του ΔΝΤ, ήρθε την Παρασκευή ο κ. Μοσκοβισί να δώσει την χαριστική βολή, για κάθε είδους πολιτική διαπραγμάτευση.
«Εργαζόμαστε συστηματικά, γίνονται συναντήσεις σχεδόν σε μόνιμη βάση και ανταλλαγή απόψεων, μίλησα και με τον Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά», δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι η Κομισιόν επιθυμεί την επιστροφή της τρόικας στην Ελλάδα το συντομότερο, και πως στο πλαίσιο αυτό «χρειάζεται η κυβέρνηση να λάβει γρήγορα τα μέτρα που είναι αναγκαία, ώστε σύντομα να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα που βρίσκεται εν εξελίξει».
Ο Γάλλος επίτροπος επεσήμανε επίσης ότι «βρισκόμαστε σε ένα δρόμο, όπου οι απόψεις αρχίζουν να συγκλίνουν, αλλά είναι σημαντικό να συγκλίνουν εξ ολοκλήρου, ενώ η Κομισιόν εργάζεται δραστήρια με στόχο να ληφθούν οι αποφάσεις το συντομότερο, λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι η ημερομηνία της 8ης Δεκεμβρίου (Εurogroup) είναι πολύ κοντά».
Με απλά λόγια και οι Ευρωπαίοι εταίροι μετά το ΔΝΤ σφίγγουν ασφυκτικά τη θηλιά στο λαιμό της κυβέρνησης, καλώντας την να πάρει μέτρα που θα την οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην ήττα στις επικείμενες εθνικές εκλογές. Γιατί με τέτοια μέτρα είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν οι 180 βουλευτές που θα ψηφίσουν για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση θα μπορέσει να αποφύγει τον σκόπελο των εκλογών.