ΙράνΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ελλάδα και Γαλλία με ισχυρά όπλα στην Κύπρο – Σε ανατολίτικη παραζάλη οι Τούρκοι από τη συνεννόηση Χριστοδουλίδη-Δένδια

Ελλάδα και Γαλλία με ισχυρά όπλα στην Κύπρο – Σε ανατολίτικη παραζάλη οι Τούρκοι από τη συνεννόηση Χριστοδουλίδη-Δένδια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γαλλία, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Νίκος Δένδιας, Νίκος Χριστοδουλίδης, Πολεμική Αεροπορία, Πολεμικό Ναυτικό, Τουρκία, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,

Σε κατάσταση έντονου διπλωματικού και επιχειρησιακού εκνευρισμού βρίσκεται η Άγκυρα, καθώς η στρατηγική εναρμόνιση μεταξύ του Έλληνα Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, ταράζει τα «ήρεμα νερά» της ανυπόστατης τουρκικής θεωρίας περί «Γαλάζιας Πατρίδας».

Η συντονισμένη παρουσία της Ελλάδας και της Γαλλίας στην περιοχή στέλνει ένα ξεκάθαρο και αποφασιστικό μήνυμα κυριαρχίας, επιβεβαιώνοντας στην πράξη ότι οι κρίσιμες θαλάσσιες ζώνες τελούν υπό την εγγύηση των δυνάμεων του διεθνούς δικαίου και της σταθερότητας, αποκρούοντας τις αναθεωρητικές βλέψεις και τις πειρατικές πρακτικές της ιμπεριαλιστικής νεο-οθωμανικής Τουρκίας.

Στο μικροσκόπιο της τουρκικής πλευράς τίθεται το πλέγμα της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Εκτενή δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο εστιάζουν στις προσπάθειες που καταβάλλει η Λευκωσία για τη διασφάλιση μιας μονιμότερης και πιο σταθερής παρουσίας ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών στο νησί.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ρεπορτάζ, τα οποία επικαλούνται πληροφορίες από κυπριακά Μέσα Ενημέρωσης, η κυπριακή κυβέρνηση επιδιώκει την ουσιαστική αναβάθμιση της στρατιωτικής σύμπραξης με την Αθήνα.

Στο επίκεντρο των σχεδιασμών αυτών βρίσκεται η αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο, όπου εξετάζεται η μετάβαση από το καθεστώς της περιοδικής στάθμευσης ελληνικών μαχητικών σε ένα μοντέλο διαρκούς και σταθερής παρουσίας στην περιοχή.

Το σκεπτικό της Λευκωσίας και το σενάριο για τα F-4 Phantom

Τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης συνδέουν τις εν λόγω διεργασίες με την ανάγκη αποτελεσματικότερης επιτήρησης και προστασίας του FIR Λευκωσίας.

Ως αφορμή προβάλλεται η επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) που είχε καταγραφεί στις αρχές Μαρτίου πλησίον της βρετανικής βάσης στο Ακρωτήρι.

Στο ίδιο πλαίσιο, επισημαίνεται ότι η μέχρι πρότινος προσωρινή παρουσία της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας κρίνεται πλέον επιχειρησιακά ανεπαρκής.

Παράλληλα, τα δημοσιεύματα διατυπώνουν το σενάριο τροποποίησης των πτητικών μέσων που θα επιχειρούν από την Κύπρο.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι αντί για μαχητικά F-16, εξετάζεται μελλοντικά η αξιοποίηση των δικινητήριων F-4 Φάντομ (Phantom).

Η ναυτική διάσταση και η παρουσία της φρεγάτας «Έλλη»

Το ενδιαφέρον της Άγκυρας δεν περιορίζεται αποκλειστικά στον αεροπορικό τομέα, αλλά επεκτείνεται και στις κινήσεις του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τα ρεπορτάζ υποστηρίζουν ότι ελληνικές φρεγάτες συμμετέχουν ενεργά στην επιτήρηση των θαλάσσιων ζωνών πέριξ της Κύπρου, κάνοντας ειδική μνεία στη φρεγάτα «Έλλη» (F-450).

Μάλιστα, τα τουρκικά Μέσα παραθέτουν αναλυτικά τα τεχνικά και εξοπλιστικά χαρακτηριστικά του ελληνικού πολεμικού πλοίου, εστιάζοντας:

◾Στα πυροβόλα ΟΤΟ Μελάρα (OTO Melara).

◾Στα συστήματα εγγύς προστασίας Φάλανξ (Phalanx).

◾Στο οπλικό σύστημα πυραύλων Σι Σπάροου (Sea Sparrow) και Χαρπούν (Harpoon).

◾Στις διευρυμένες δυνατότητες ανθυποβρυχιακού πολέμου και ηλεκτρονικών αντιμέτρων.

Η στρατηγική συμφωνία SOFA με το Παρίσι

Ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδεται και στη συμφωνία για το καθεστώς των ενόπλων δυνάμεων (SOFA) που έχει συνάψει η Κυπριακή Δημοκρατία με τη Γαλλία.

Βάσει του τουρκικού Τύπου, η συμφωνία αυτή διαμορφώνει το απαραίτητο νομικό υπόβαθρο για τη διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών επιχειρήσεων, ασκήσεων και αναπτύξεων δυνάμεων.

Σημειώνεται ότι το σχετικό πλαίσιο ρυθμίζει ζητήματα που αφορούν τα καθήκοντα του στρατιωτικού προσωπικού, τη διοικητική δομή, την τεχνική υποστήριξη, καθώς και τη συνεκπαίδευση σε πολυεθνικές αποστολές.

Στο ίδιο γεωπολιτικό κάδρο εντάσσονται και οι μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις «Αργοναύτης» και «Ευνομία», οι οποίες περιλαμβάνουν τη συντονισμένη δράση ναυτικών, χερσαίων και αεροπορικών δυνάμεων.

Στενή παρακολούθηση από την Άγκυρα

Η γενικότερη αποτίμηση των δημοσιευμάτων καταδεικνύει ότι η Άγκυρα παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή και νευρικότητα τόσο την ενίσχυση του αμυντικού άξονα Αθήνας-Λευκωσίας όσο και τη διεύρυνση των στρατιωτικών δεσμών της Κύπρου με τη Γαλλία.

Οι κινήσεις αυτές ερμηνεύονται από την τουρκική πλευρά ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας στρατιωτικής αναβάθμισης στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Κύπρο να αναδεικνύεται σε κρίσιμο επιχειρησιακό κόμβο για πολυεθνικές δραστηριότητες.

Σχετικά άρθρα