ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται στο «50/50» σχετικά με το αν θα καταλήξει σε συμφωνία με το Ιράν ή αν θα επαναλάβει τα στρατιωτικά πλήγματα, μεταδίδει ο ιστότοπος Axios, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δήλωσε πως ενδέχεται να λάβει την απόφασή του ακόμη και την Κυριακή 24/05.
Ο δημοσιογράφος του Axios, Μπάρακ Ραβίντ, αναφέρει ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Τραμπ, ο οποίος του δήλωσε ότι υπάρχει μια «απόλυτη μοιρασιά 50/50» για το αν θα είναι σε θέση να επιτύχει μια «καλή» συμφωνία ή, σε αντίθετη περίπτωση, αν θα τους «ισοπεδώσει ολοκληρωτικά».
Ο Τραμπ επισημαίνει ότι θα αποδεχόταν μόνο μια συμφωνία που θα καλύπτει ζητήματα όπως ο εμπλουτισμός ουρανίου και η τύχη του υφιστάμενου αποθέματος του Ιράν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Axios.
Ωστόσο, το δημοσίευμα σημειώνει ότι αυτά τα ζητήματα είναι απίθανο να επιλυθούν με λεπτομέρεια στο υπό συζήτηση Μνημόνιο Συναντίληψης, το οποίο αποσκοπεί στον τερματισμό του πολέμου και τη δρομολόγηση αναλυτικότερων διαπραγματεύσεων.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος πρόσθεσε ότι θα συναντηθεί αργότερα σήμερα με τους κορυφαίους συμβούλους του, τους απεσταλμένους Στίβεν Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ, καθώς και με τον Αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς, προκειμένου να εξετάσουν την πορεία των συνομιλιών.
«Πιστεύω ότι θα συμβεί ένα από τα δύο: είτε θα τους πλήξω σκληρότερα από ποτέ, είτε πρόκειται να υπογράψουμε μια συμφωνία που θα είναι καλή», δήλωσε ο Τραμπ.
«Ορισμένοι θα προτιμούσαν σαφώς μια συμφωνία και άλλοι θα προτιμούσαν την επανέναρξη του πολέμου», συμπλήρωσε.
Παράλληλα, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι ο Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου «ανησυχεί» για μια ενδεχόμενη συμφωνία, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εμφανίζεται «διχασμένος».
Ο Τραμπ συνομιλεί με ηγέτες όλων των μεσολαβητριών και περιφερειακών χωρών για πιθανή ενδιάμεση συμφωνία με το Ιράν
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποιεί αυτή την ώρα τηλεφωνική «σύνοδο κορυφής» με τους ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν, του Κουβέιτ και του Ομάν, καθώς και της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και της Τουρκίας, με αντικείμενο το επικαιροποιημένο κείμενο μιας πιθανής ενδιάμεσης συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου και τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο Μπάρακ Ραβίντ του ισραηλινού Channel 12.
Το πρακτορείο Reuters είχε αναφέρει νωρίτερα ότι στη τηλεφωνική επικοινωνία θα συμμετείχε και το Πακιστάν.
Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το Ισραήλ -το οποίο εξαπέλυσε από κοινού με τις ΗΠΑ τον πόλεμο κατά του Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου- συμμετέχει στην τηλεδιάσκεψη.
Ο Ραβίντ, ο οποίος συνομίλησε με τον Τραμπ πριν από λίγο, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος πρόκειται επίσης να συναντηθεί με τους απεσταλμένους του, Στίβεν Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ, καθώς και με τον Αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς, με αντικείμενο την πιθανή συμφωνία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο έχει υποστεί πολυάριθμες αναθεωρήσεις. Το σαουδαραβικό δίκτυο Al-Arabiya δημοσίευσε την Παρασκευή 22/05 ένα προσχέδιο, το οποίο παρουσίασε ως το περιεχόμενο της συμφωνίας.
Το εν λόγω προσχέδιο συμφωνίας δεν αναφέρεται ρητά σε βασικές αμερικανικές απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένης της διάλυσης του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και της εξαγωγής του αποθέματός του σε ουράνιο εμπλουτισμένο κατά 60%, του περιορισμού των βαλλιστικών του πυραύλων και του τερματισμού της υποστήριξής του προς ένοπλες οργανώσεις-αντιπροσώπους (proxies).
Προβλέπει, ωστόσο, την έναρξη διαπραγματεύσεων για τα μη προσδιορισμένα «εκκρεμή ζητήματα» εντός επτά ημερών από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας.
Αν και θέτει ως προϋπόθεση για την άρση των αμερικανικών κυρώσεων τη δέσμευση του Ιράν στους όρους της συμφωνίας, δεν φαίνεται να καθορίζει τις συνέπειες σε περίπτωση που τα εκκρεμή ζητήματα δεν επιλυθούν.






