ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Το κόστος του πολέμου με το Ιράν ανήλθε για το Ισραήλ σε περίπου 35 δισεκατομμύρια σέκελ (11,5 δισεκατομμύρια δολάρια) σε δημοσιονομικές δαπάνες, σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση του Υπουργείου Οικονομικών.
Το ισραηλινό Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι ο πόλεμος ΗΠΑ-Ισραήλ με το Ιράν προκάλεσε υψηλό οικονομικό κόστος, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας του ΑΕΠ και της αύξησης των κρατικών δαπανών, μέρος των οποίων θα αποσαφηνιστεί πλήρως μόνο στο μέλλον.
Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους περιλαμβάνει κατ’ εκτίμηση 22 δισεκατομμύρια σέκελ σε αμυντικές και στρατιωτικές δαπάνες για τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), το Υπουργείο Άμυνας, το Υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας και άλλους οργανισμούς ασφαλείας.
Το ποσό αυτό έχει ήδη προστεθεί στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Άμυνας ως μέρος του κρατικού προϋπολογισμού για το 2026, σημειώνει το Υπουργείο Οικονομικών.
Το συνολικό κόστος των κυβερνητικών προγραμμάτων αποζημίωσης για άμεσες ζημιές από πυραύλους, την απώλεια οικονομικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων και τις άδειες άνευ αποδοχών για τους εργαζομένους, εκτιμάται σε 12 δισεκατομμύρια σέκελ.
Επιπλέον, 1 δισεκατομμύριο σέκελ δαπανάται για πολιτικές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας των νοσοκομείων, της αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και των εξόδων του Υπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων.
«Η λειτουργία του Υπουργείου Οικονομικών και η υπεύθυνη διαχείριση της οικονομίας της χώρας αποτέλεσαν κρίσιμο παράγοντα για τη μεγάλη επιχειρησιακή επιτυχία», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριτς.
«Οι υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών είναι πλήρεις εταίροι στις μεγάλες επιτυχίες στο μέτωπο και στα τεράστια επιτεύγματά μας εναντίον του Ιράν».






