Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι ιρανικές Αρχές προειδοποίησαν τη Βουλγαρία να μην επιτρέψει στις ΗΠΑ τη χρήση αεροδρομίων

Οι ιρανικές Αρχές προειδοποίησαν τη Βουλγαρία να μην επιτρέψει στις ΗΠΑ τη χρήση αεροδρομίων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για USAF Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, Βαλκάνια, Βουλγαρία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράν, Ισραήλ,

Οι ιρανικές Αρχές προειδοποίησαν τον περασμένο μήνα τη Βουλγαρία, κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, να μην επιτρέψει στις ΗΠΑ τη χρήση των αεροδρομίων της για αεροσκάφη που συμμετέχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράν, ανακοίνωσε την Τετάρτη 01/04 το Υπουργείο Εξωτερικών.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Στανισλάβ Μπαλαμπάνοφ, βουλευτής του κόμματος «Υπάρχει Τέτοιος Λαός», παρουσίασε μια διακοίνωση με ημερομηνία 18 Μαρτίου, στην οποία η ιρανική κυβέρνηση διαμαρτύρεται για τη στάθμευση αμερικανικών στρατιωτικών αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού στο αεροδρόμιο «Βασίλ Λέφσκι» της Βουλγαρίας.

Στη διακοίνωση, το Ιράν αναφέρει ότι «διατηρεί το δικαίωμα να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της κυριαρχίας, της ασφάλειας και των εθνικών του συμφερόντων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Αργότερα την Τετάρτη, σε δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Μαρίν Ράικοφ επιβεβαίωσε την ύπαρξη της διακοίνωσης, τονίζοντας: «Η Βουλγαρία δεν βρίσκεται σε πόλεμο».

«Κανένα μαχητικό αεροσκάφος δεν εξοπλίζεται πάνω από τη Βουλγαρία για να συμμετάσχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις», δήλωσε στους εκπροσώπους του Τύπου.

«Διατηρούμε άθικτες τις διπλωματικές σχέσεις με την ιρανική πλευρά».

Στα τέλη Φεβρουαρίου, βουλγαρικά Μέσα Ενημέρωσης ανέφεραν ότι αρκετά αμερικανικά στρατιωτικά αεροπλάνα προσγειώθηκαν στο πολιτικό αεροδρόμιο της Σόφιας, «Βασίλ Λέφσκι», με τις Αρχές να δηλώνουν ότι αποτελούσαν μέρος της προκεχωρημένης ανάπτυξης δυνάμεων του ΝΑΤΟ, γεγονός που επιβεβαίωσε ο Ράικοφ την Τετάρτη 01/04.

«Το κοινοβούλιό μας δεν έχει εγκρίνει αποφάσεις για την υποστήριξη σχετικών στρατιωτικών δράσεων στην περιοχή των Στενών του Ορμούζ», πρόσθεσε.

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, θορυβημένες από το ενδεχόμενο πολέμου με το Ιράν, έχουν προβάλει αντιστάσεις στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ.

Η Ισπανία έκλεισε τον εναέριο χώρο της και αρνήθηκε την πρόσβαση σε βάσεις, η Ιταλία απέρριψε αίτημα στάθμευσης στη βάση της Σιγκονέλα, ενώ η Γαλλία απαγόρευσε τις υπερπτήσεις αεροσκαφών που μετέφεραν οπλισμό για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Σχετικά άρθρα