ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε στο δίκτυο Newsmax ότι δεν επιθυμεί να ορίσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του πολέμου με το Ιράν.
Σημείωσε ότι η σύγκρουση έχει ήδη ξεπεράσει το «μέσον της διαδρομής» και εκτίμησε ότι το ιρανικό καθεστώς τελικά θα «καταρρεύσει εκ των έσω».
Νετανιάχου: «Η μόνη μακροπρόθεσμη λύση για την κρίση στο Ορμούζ είναι η αναδρομολόγηση των αγωγών προς τη Μεσόγειο»
«Οι μακροπρόθεσμες λύσεις περιλαμβάνουν την αναδρομολόγηση των ενεργειακών αγωγών προς τα δυτικά, μέσω της Σαουδικής Αραβίας προς την Ερυθρά Θάλασσα και τη Μεσόγειο, παρακάμπτοντας το γεωγραφικό σημείο ασφυξίας του Ιράν», δήλωσε ο Νετανιάχου στο Newsmax.
Ο Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε τη Δευτέρα ότι μια βιώσιμη λύση για την κρίση στα Στενά του Ορμούζ θα περιλάμβανε την κατασκευή αγωγών που θα μεταφέρουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο των κρατών του Κόλπου προς τη Μεσόγειο.
«Στις στρατηγικές λύσεις συγκαταλέγεται η μεταφορά ενέργειας δυτικά, διασχίζοντας τη Σαουδική Αραβία προς την Ερυθρά Θάλασσα και τη Μεσόγειο, ώστε να αποφευχθεί το στρατηγικό πέρασμα που ελέγχει το Ιράν», εξήγησε ο Νετανιάχου σε συνέντευξή του στο συντηρητικό αμερικανικό μέσο Newsmax.
Επί του παρόντος, τα Στενά αποτελούν ένα από τα κύρια σημεία συμφόρησης στην ενεργειακή αγορά, καθώς από εκεί διέρχεται το 20% των παγκόσμιων εξαγωγών πετρελαίου.
Ενώ η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ομάν διαθέτουν χωρικά ύδατα στα Στενά, η παρουσία του Ιράν στην απέναντι πλευρά του Ορμούζ τα καθιστά ευάλωτα.
Το ισλαμικό καθεστώς διαθέτει τη δυνατότητα να απειλεί τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, επιτιθέμενο σε πλοία που διέρχονται από το σημείο.
Αυτή αποτελεί την κύρια στρατηγική του Ιράν κατά τον τρέχοντα πόλεμο, παράλληλα με τις πυραυλικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ και των κρατών του Κόλπου.
Ο Νετανιάχου επεσήμανε ότι, ενώ μια στρατιωτική λύση μπορεί να προσφέρει βραχυπρόθεσμη σταθερότητα, μια συμφωνία που θα εξαλείφει τη στρατηγική σημασία των Στενών ίσως αποτελεί τη βέλτιστη μακροπρόθεσμη οδό.
Ο Νετανιάχου αποφεύγει να δώσει ακριβή ημερομηνία λήξης του πολέμου
Ο Νετανιάχου δήλωσε επίσης στη συνέντευξή του στο Newsmax ότι ο πόλεμος με το Ιράν βρίσκεται «πέραν του μέσου σημείου του», αν και απέφυγε να προσδιορίσει την ακριβή ημερομηνία λήξης των επιχειρήσεων.
«Βρισκόμαστε πέρα από το μισό του δρόμου όσον αφορά την επιτυχία της αποστολής», δήλωσε ο Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι η τρέχουσα εστίαση των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) είναι η καταστροφή των εναπομεινασών πυρηνικών δυνατοτήτων του ιρανικού καθεστώτος.
«Έχουμε ήδη υποβαθμίσει τις πυραυλικές τους ικανότητες, καταστρέψει εργοστάσια και εξουδετερώσει βασικούς πυρηνικούς επιστήμονες», εξήγησε, προειδοποιώντας ότι το Ιράν «επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικών όπλων και των μέσων μεταφοράς τους σε αμερικανικές πόλεις.
»Αυτό είναι το διακύβευμα αυτού του πολέμου: η αποτροπή αυτού του αποτελέσματος».
Ο Νετανιάχου επεσήμανε επίσης ότι το καθεστώς ήταν σε θέση να επιτεθεί στη βάση Ντιέγκο Γκαρσία στον Ινδικό Ωκεανό.
Πρόκειται για το πλήγμα του Ιράν στη μεγαλύτερη απόσταση έως τώρα και αποτελεί απόδειξη ότι οι πύραυλοί του μπορούν να φτάσουν σε σχεδόν οποιαδήποτε χώρα της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου μέρους της Ευρώπης.
«Δεν επρόκειτο για διηπειρωτικό πύραυλο, αλλά πλησιάζει σε αυτό το επίπεδο, φτάνοντας περίπου τα 4.000 χιλιόμετρα.
»Αυτό θέτει μεγάλο μέρος της Ευρώπης εντός βεληνεκούς», τόνισε ο Νετανιάχου.
Ο Νετανιάχου καλεί τη Δύση «να αφυπνιστεί»
Τέλος, ο Νετανιάχου ανέφερε ότι αυτή η επίθεση στο Ντιέγκο Γκαρσία θα πρέπει να αποτελέσει ένα «μήνυμα αφύπνισης» για τη Δύση, η οποία, κατά την άποψή του, αγνοεί την ιρανική απειλή εδώ και πολύ καιρό.
«Το ερώτημα είναι αν η Δύση θα αφυπνιστεί», δήλωσε ο Νετανιάχου.
«Το Ιράν επιδιώκει πυρηνικά όπλα και συστήματα εκτόξευσης εδώ και χρόνια, ωστόσο πολλοί το αγνόησαν».
Συνέκρινε επίσης την κατάσταση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, σύμφωνα με τον Νετανιάχου, «δεν αγνόησε τις προειδοποιήσεις».
«Αναγνώρισε την απειλή πριν από δεκαετίες και έδρασε αποφασιστικά, συμπεριλαμβανομένης της αποχώρησης από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν», πρόσθεσε ο Νετανιάχου και κατέληξε: «Αυτό δεν είναι μόνο πρόβλημα του Ισραήλ».






